Továbbjutás - csúfos futballal

SINKOVICS GÁBOR, VAJDA GYÖRGYSINKOVICS GÁBOR, VAJDA GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2004.08.04. 22:50
Címkék
Az első tapsot Gera Zoltán kapta. Az angol West Bromvich Albionhoz szerződött válogatott játékostól vastapssal búcsúzott az Üllői úti publikum, így hálálta meg a csatár négyéves produkcióját. Bizony voltak, akik hangsúlyozták, mennyire hiányzik majd a sok-sok trükk, gól és váratlan megoldás, amelyre Gera Zoltán képes volt. S akkor erősödtek fel ezek a hangok, amikor a Ferencváros egyszerűen nem találta az utat az albán kapu felé. De ne szaladjunk ennyire előre.


Szűcs Lajos volt a Ferencváros megmentője (Fotó: Németh Ferenc)
Szűcs Lajos volt a Ferencváros megmentője (Fotó: Németh Ferenc)
Szűcs Lajos volt a Ferencváros megmentője (Fotó: Németh Ferenc)
A Fradi kezdett jobban és lendületesebben. Jöttek előre a zöldek, a közönség pedig űzte, hajtotta a kedvenceit. Ekkor talán csak kevesen vették komolyan Josa Mirel találkozó előtti nyilatkozatát. Tudniillik az albánok trénere kijelentette, hogy igencsak csalódott lenne, ha nem nyernék meg 2-0-ra a meccset. Szóval magyar rohamokkal indult, ám albán találattal folytatódott a meccs. Méghozzá annak a Devis Mukajnak a góljával, aki Tiranában is az albánok legjobbja volt. A látványos vendéggól után is zúgott a "Mindent bele!", ám a Fradit láthatóan megfogta az SK Tirana találata. Meddő mezőnyfölényben játszott az FTC, akciói szinte kizárólag a bal oldalon futottak, elsősorban Huszti Szabolcs, no meg az akciókat bátran segítő Gyepes Gábor közreműködésével. A jobb oldal ezzel szemben nem tett semmit hozzá a találkozóhoz. Az albánok higgadtan, olykor "el a kaputól" jelszóval futballoztak, és őrizték az előnyüket, amely azonban még mindig a Fradi továbbjutását jelentette. A közönség a félidő hajrájára elcsendesedett, olykor kósza fütty harsant a lelátón. A két csatár, Marius Sasu és Leandro eltűnt a hátvédek őrizetében, az előretoltan futballozó Lipcsei Péter pedig nem találta a helyét az új posztján. Amikor a Fradit kétszer rossz ítéletével sújtó skót bíró, Charles Joseph Richmond lefújta a félidőt, furcsa csendben vonultak az öltözőbe a csapatok…
A szünetben alighanem alapos fejmosást tarthatott az egyébként higgadt és visszafogott László Csaba. Ám úgy tűnik, ez sem volt megfelelő dopping a Ferencváros futballistái számára, hiszen a második játékrész feszült pillanatok sokaságát hozta. Az albánok újra csak meglepték a magyar bajnokot. Egy kapitális védelmi hiba után (Gyepes és Vukmir futott össze…) büntetőhöz jutottak a vendégek Szűcs Lajos szerelési kísérletének köszönhetően, ám a Ferencváros kapusa óriási bravúrral megakadályozta csapata teljes összeomlását. Mert bizony kétgólos tiranai vezetésnél a szerdán látott Fradi csak valami csoda folytán állhatott volna talpra. A vendégek elrontották a nagy-nagy lehetőséget, de a Fradi sem tudott élni a tálcán kínált sansszal. Ahogy teltek a percek, úgy lett egyre feszültebb mindenki a pályán és a lelátón egyaránt. A Fradi nemcsak a Tiranával, a tűzzel is játszott. Pedig megvoltak a lehetőségek az egyenlítésre, előbb Lipcsei lőtt közelről mellé, majd Huszti Szabolcs fejesét követően hárított nagy bravúrral Isli Hidi.
Ahogy közeledtünk a hajrához, úgy nézték egyre sűrűbben a szurkolók az órát, abban reménykedve, hogy csapatuk legalább kihúzza ezzel a vereséggel, amely a továbbjutást is jelentette. Josa Mirel, az albánok vezetőedzője természetesen pályára küldte csapata legdrágább futballistáját, Indrit Fortuzit is, ám a tiranai kedvenc kevés időt kapott a bizonyításra. Nem játszott jól a Fradi, sőt, néhány futballistája kritikán aluli teljesítményt nyújtott. Történt mindez egy olyan meccsen, amelyről tudtuk, hogy nehéz lesz, még a tiranai 3-2-es győzelem ellenére is. Azt már csak halkan tesszük hozzá, hogy Albert Császár és csapata egy ilyen ellenféllel szemben gólfesztivált rendezett volna, de tudomásul kell vennünk, hogy azok az évek végleg elszálltak…
A Ferencváros 3-3-as összesítéssel, idegenben lőtt több góllal lépett tovább. ---- 3. perc: Rósa a jobb oldalról, a 11-es magasságából jobb lábbal adott középre, az érkező Botis 11 méterről fejelt, a kapu közepébe tartó labdát Hidi bravúrral tolta szögletre.
14. perc: Lici a ferencvárosi térfél közepéről, a bal oldalvonal mellől jobb lábbal ívelt a büntetőterületen belülre. Az első összecsapáson két találatot szerző Mukaj 15 méterről, kapásból, a tizenhatos sarkán állva, jobb belsővel Szűcs kapujának a jobb sarkába emelte a labdát.
0-1
23. perc: Gyepes remek cselekkel tört előre a balösszekötő helyén, amikor azonban a büntetőterületen belülre ért, Dede szerelni tudta. Ennek ellenére nem szabadult fel a vendégek kapuja, a labda visszakerült a Ferencváros védője elé, és ő 17 méterről, jobb lábbal kevéssel lőtte azt a jobb felső sarok mellé.
43. perc: Ismét Gyepes veszélyeztetett, 16 méterről, jobb lábbal, laposan a kapu jobb alsó sarka felé lőtte a labdát. Hidi azonban magabiztosan ölelte magához a labdát.
51. perc: Leandro 25 méterről, középről célozta meg a kaput, a labda az egyik albán védő lábát is érintette, Hidi azonban vetődve, biztosan védett.
53. perc: Xhafa a rosszul záró ferencvárosi védelem asszisztálása mellett akadálytalanul törhetett kapura, és már csak Szűccsel állt szemben, amikor a hazaiak kapusa az öt és felesnél elhúzta a lábát. A jogosan megítélt büntetőnek Mukaj futott neki, jobb lábbal a kapu közepébe lőtte a labdát. A balra vetődő Szűcs visszanyúlt, és kézzel kiütötte azt, majd Xhafa ismétlését követően lábbal mentette a labdát.
58. perc: Lipcsei a jobbösszekötő helyéről indulva került lövőhelyzetbe, 16 méterről, jobb külsővel lőtt félmagasan, a labda azonban elkerülte a kapu jobb sarkát.
68. perc: Zavadszky a jobbösszekötő helyéről, 25 méterről, bal lábbal ívelt a bal oldalra. Rósa a büntetőterületen belülről ugyancsak bal lábbal egyből középre emelt, az érkező Huszti nagy helyzetben, öt méterről a földre fejelte a labdát, Hidi azonban bravúrral védett.
81. perc: Halili előbb nagy helyzetben nem tudta átvenni a jobb oldalról középre lőtt labdát, majd mégis lövő- helyzetbe került: jobb lábbal a kapu bal sarka felé rúgta a labdát, az Vukmir lábán megpattant, ám Szűcs bravúrral ütötte szögletre azt.
95. perc: Lici a jobbösszekötő helyéről, 20 méterről, bal lábbal, Huszti mellől célozta meg a ferencvárosi kaput, Szűcs Lajos már verve volt, a léc azonban kisegítette a hazai alakulatot… ---- László Csaba, a Ferencváros vezetőedzője: - Elkerülhető gólt kaptunk, aztán szerencsénk volt, na meg egy jó kapusunk, aki több nagy helyzetben hárított. A lényeg, hogy továbbjutottunk, ehhez gratulálhatok a futballistáimnak.

Josa Mirel, az SK Tirana vezetőedzője: - Emberfeletti energiákat mozgósítottunk, és óriási lehetőséget szalasztottunk el a büntető elhibázásával. Csalódott vagyok, mert érdemtelenül búcsúztunk el a nemzetközi kupától. ---- +++ Kovács Ernő 1956-ban hagyta el Magyarországot, félve a forradalom utáni megtorlásoktól. Azóta Svájcban él, igaz, mostanság gyakran jár haza. Hazájától egy időre elszakadt, ám a Ferencvárostól soha. Hűségét jelzi az a nemes gesztus is, amelyet a meccs előtt gyakorolt: 22 tábla márkás svájci csokoládéval kopogott be a Ferencváros öltözőjébe, és a továbbjutás reményében előlegezte meg az ajándékot a játékosoknak.

--- Ez most nem vádaskodás, csupán a furcsa tények leírása. A találkozó előtt lapunkat többen is felhívták azzal, hogy egészen biztosan vendégvezetéssel zárul a félidő. Többen állították, hogy itthon a különböző fogadóirodákban és külföldön rengetegen játszották meg a Tirana félidei vezetését, méghozzá hatalmas öszszegekben. Ami biztos, hogy az angol gamebookers.com nevű fogadási játékban már levették a listáról a magyar és az albán bajnok találkozóját, mondván, túl sok fogadó tett a Tirana félidei előnyére. S tessék, a szünetben 0-1 virított a villanyújságon. Dörzsölhették a tenyerüket a jól értesültek… ---- Úgy látszik, a második félidő izgalmai gyenge szórakozásnak bizonyultak néhány tucat szurkoló számára, ugyanis a találkozó hajrájában, amikor a közönség szinte egy emberként kiabálta a "Hajrá, Fradi!"-t , verekedés tört ki az egyik szektorban. Hogy kik és miért estek egymásnak, az nem derült ki, mindenesetre pillanatok alatt ott termettek a narancssárga mellényt viselő biztonsági emberek, és ők is bekapcsolódtak a csihipuhiba rendcsinálás címen. Ám ezzel még nem volt vége az érthetetlen erőszaknak a lelátón, ugyanis a botrányt látva megjelentek a rohamrendőrök is, akik nemes egyszerűséggel könnygázt fújtak a lelátó zűrzavaros részére. Csak nehezen csillapodtak a kedélyek, miközben a pályán élethalálharcát vívta a Ferencváros…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik