Elfogadható foci negyedóráig

KISS ÁRPÁD, ZOMBORI ANDRÁSKISS ÁRPÁD, ZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2003.11.29. 21:10
Címkék
Ha hiszik, ha nem, a Békéscsaba hazai pályán játszhatta ezt a bentmaradás szempontjából létfontosságú kilencven percet. Hogy miként lehetséges ez, amikor hivatalosan a Lombard volt a mérkőzés házigazdája?
Nos, az állítás megértéséhez tudni kell, hogy a Békéscsaba a bajnokságban megszerzett valamennyi pontját hazai környezetben szerezte, ergo a futballisták rendre remegő lábakkal hagyták el szűkebb hazájukat. Tudva ezt, az Előre vezetői gondoltak egyet és szokványosnak nem nevezhető lépésre szánták el magukat. Oláh Imre intéző vezetésével fehér lapokra fekete betűkkel a Békéscsaba nevet pingálták, ráragasztották a Szombathely helységet jelző táblára, így amikor a csapat busza begördült a vasi megyeszékhelyre, a játékosok meglepve vették észre, hogy ismét Békéscsabán vannak…
Kell-e mondani, az ötlet igencsak eredeti, ám ekkor még csak reménykedtek a vendégek, hogy a móka eredményre is vezet. Egy biztos, az összecsapást úgy kezdte a lila-fehér egylet, ahogy azt Supka Attila vezetőedző remélte, hiszen még csak két perce tartott a találkozó, és máris két hatalmas gólszerzési lehetőség adódott az Előre előtt. Alig hatvan másodperccel később Fekete Róbertnek kellett bravúrt bemutatnia, vagyis három perc alatt több esemény történt a pályán, mint máskor egy teljes mérkőzésen. Jó iramú volt a játék, a futballisták sokat futottak, erőszakosak voltak, így a nézők nem panaszkodhattak arra, hogy unatkoznak. Hogy mit éreztek a csabai szimpatizánsok a 17. percben, amikor Vincze Zoltán lövése ugyan gólba tartott, ám a lesen álló Jegija Javrujan felesleges labdaérintése megfosztotta a vezetéstől csapatukat, azt csak elképzelni lehet, ám gyanítható, csöppet sem voltak boldogok.
Negyedórai elfogadható futballt követően visszaesett az iram, a kapusoknak szinte semmi dolguk nem akadt, és ekkor megmutatkozott, hogy a két gárda miért a mezőny alsó felében található. Folyamatos játékról ebben a periódusban nem lehetett beszélni, az elfogadhatónál jóval több volt az átadási hiba, valamint egy-két labdarúgó futómennyisége is jócskán hagyott kívánnivalót maga után. Anynyit azért talán illik megjegyezni, hogy a szemre tetszetősebb, sőt kapura veszélyesebb labdarúgást a Békéscsaba játszotta, és ez még akkor is igaz, ha a gól nélküli állással nagy valószínűséggel ők sem voltak elégedettek negyvenöt percnyi futballt követően.
Ami a szünet utáni teljesítményeket illeti, nem lehet azt állítani, hogy a két szakvezető, Bozsik Péter és Supka Attila közül bármelyik is nyugodtan ülhetett volna a kispadon – már csak azért sem, mert mindketten végigállták az összecsapást –, hiszen egyikük csapata sem volt meggyőző, és a gól nélküli állás által garantált egy pont egyiküket sem tehette elégedetté. A hazai közönség inkább csak szapulta a zöld-fehérben játszókat, semmint szurkolásával segítette őket, a Békéscsaba pedig hiába játszott jobban a riválisánál, igazi gólhelyzetig nem jutott el. Aztán jött egy szabadrúgás, a vasiak megszerezték a vezetést, és szinte már mindenki elkönyvelte, hogy a Lombard újabb három ponttal gyarapszik, amikor Valentin Miculescu káprázatos szabadrúgásgóllal egyenlített. A hajrá percei vendégfölényt hoztak, és bár megszerezte első idegenbeli pontját a bajnokságban a Békéscsaba, alighanem a szombathelyi kilencven perc után sem voltak igazán boldogok a lila-fehérek.

Percről percre

Megérte lendületesen futballozni és a szemet a labdán tartani: Tóth Péter (jobbra) juttatta vezetéshez a szombathelyi csapatot (Fotó: Unger Tamás)
Megérte lendületesen futballozni és a szemet a labdán tartani: Tóth Péter (jobbra) juttatta vezetéshez a szombathelyi csapatot (Fotó: Unger Tamás)
Megérte lendületesen futballozni és a szemet a labdán tartani: Tóth Péter (jobbra) juttatta vezetéshez a szombathelyi csapatot (Fotó: Unger Tamás)
1. perc: Vincze Zoltán a jobb oldalról végzett el szabadrúgást, a beívelt labdát Javruján hat méterről fejjel megcsúsztatta, de az a jobb kapufa tövéről visszapattant, és így a szombathelyi védelemnek sikerült szögletre tisztáznia.
2. perc: Vincze Zoltán ezúttal a bal oldalról végzett el szögletrúgást, a kapu elé küldött labdát Grujics nyolc méterről nem sokkal fejelte a jobb kapufa mellé.
3. perc: Tóth Péter a bal oldalról átívelte a labdát a jobbösszekötő helyén érkező Kincses elé, aki nyolc méterről kapásból, jobb lábbal kapura lőtt, de Fekete vetődve szögletre mentett.
17. perc: Vincze Zoltán kapott jó labdát a balösszekötő helyén, majd néhány lépés megtétele után 10 méterről bal lábbal megcélozta a bal alsó sarkot. A labda már túljutott Tóth Ivánon, gólba tartott, de a lesen álló Javrujan még belepöckölt a labdába, így a hazai csapat középkezdés helyett szabadrúgással folytathatta a játékot…
44. perc: Tóth Péter jobb oldalról elvégzett szabadrúgása után a balöszszekötő helyén tisztán álló Seper nyolc méterről fejelhetett kapura, de a jól helyezkedő Fekete ölében kötött ki a labda.
71. perc: Szabadrúgáshoz jutott a Lombard FC a vendégcsapat térfelének közepén: Tóth Péter 25 méterről, bal lábbal laposan a jobb alsó sarokba lőtte a labdát.
1–0
81. perc: Czeglédi bal oldalról beívelt szabadrúgása után Fekete röviden öklözte ki a labdát, amelyre Farkas Viktor csapott le, lekezelte, majd 14 méterről jobb lábbal kapura lőtt, de a labda a lécen pattant ki.
87. perc: Kovács Béla legurított szabadrúgása után Miculescu 24 méterről, jobb lábbal óriási erővel lőtte a labdát a jobb felső sarokba.
1–1

Mestermérleg

Bozsik Péter
, a Lombard FC szakmai igazgatója:
"Reménykedtünk benne, hogy a székesfehérvári sikerünket egy hazai pályán elért győzelem követi, nagyon sajnálom, hogy csak döntetlen lett belőle. A végén sokkal jobban kellett volna figyelnünk."

Supka Attila, a Békéscsaba vezetőedzője:
"Ezt a mérkőzést gólokkal kellett volna nyernünk, minden tekintetben jobbak voltak ellenfelünknél. Véleményem szerint a játékvezető egy szabályos góltól és egy jogos tizenegyestől fosztott meg bennünket."

Fény és árnyék

A hazai klub vezetői illő módon megemlékeztek azokról, akikről ezen a napon meg kellett. A találkozó kezdete előtt a hangosbemondó Sándor Imrét, becenevén Tubit, a napokban elhunyt népszerű gyúrót méltatta, majd pedig azt a Hegedűs Pétert köszöntötte ötvenedik születésnapja alkalmából, aki éveken keresztül első számú kedvence volt a szombathelyi közönségnek.

Akár a másik rovatba is írhattuk volna, mégsem tesszük… A Békéscsaba csapata megszerezte az első idegenbeli pontját ebben a bajnokságban, azonban a klub vezetői annak a reményében pingálták a Szombathely táblára a Békéscsaba nevet, hogy a játékosok végre három pontot gyűjtenek majd. Nos, ez nem jött össze, így még mindig kieső helyen található az Előre.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik