DVTK–Lille: melyik csapat ír történelmet az Euroligában?

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2024.03.06. 10:50
Völgyi Péter tudja, hogy apróságok dönthetnek a harmadik összecsapáson (Fotó: DVTK kosárlabda)
Szerdán a női elitsorozat negyeddöntőjének harmadik DVTK–Lille mérkőzésén a győztes együttes fennállása során először jut a final fourba – Völgyi Péter vezetőedző reméli, ez a csapat az övé lesz.

Erre számítottunk. Persze nagyon boldogok lettünk volna, ha múlt szerdán valahogy kibrusztolja a győzelmet a DVTK Hun Therm a Villeneuve-d’Ascq Lille vendégeként, és bejut a női Euro­liga négyes döntőjébe. Ám nem sikerült, ami a címvédő Fenerbahcénak (a török sztárcsapat Salamancában is nyert, és egyedüliként 2–0-val bejutott a final fourba), s valljuk be, noha közel volt a mindössze második elitligás idényét taposó borsodi együttes a történelmi diadalhoz – mert a final fourba kerülés az lenne –, ha a meccset megelőző eseményeket vesszük alapul, bravúr lett volna nyerni. Elég ha csak azt vesszük figyelembe, hogy a mon­tenegrói Milica Jovanovics betegséggel küzdött, Lille-ben csak egyszer edzett, míg az amerikai Kaila Charlesnak érkezéskor elveszett az útlevele (később szerencsére meglett). A 63–59-re nyerő franciák így kierőszakolták a sorsdöntő harmadik felvonást, amelyre szerdán a DVTK Arénában kerül sor.

„Kevesebb gyors indításra volt lehetőségünk Lille-ben, jól zárt vissza a hazai csapat, mi pedig sok támadást elkapkodtunk” – emlékezett vissza a második találkozóra Völgyi Péter vezetőedző, amikor a Nemzeti Sport kérdezte. – „Hasonló volt a forgatókönyv, mint Diósgyőrben, a vendégcsapat, ezúttal mi, hagyta, hogy visszajöjjön és fordítson a hazai. Simábban nyertünk mi, mint ők, ettől függetlenül szerintem csaknem azonos erők csapnak össze. A franciák sokkal inkább az egyéni képességekre építenek, mi a csapatjátékban hiszünk. Most ők utaztak, már meg is érkeztek, ez is az előnyünkre válhat, és persze a hazai pálya. Higgadtnak kell lennünk a kulcsszituációkban, és akkor lesz esélyünk a győzelemre.”

Az első felvonáson a Lille már 17 pontos előnyben is volt az első negyedben, de az idehaza veretlen magyar bajnoki éllovas fordított és győzött, míg egy hete a DVTK járt már előrébb riválisánál 15 ponttal.

„Már nincs javítási lehetőség, ez mentálisan befolyásolhatja a játékosokat” – folytatta a magyar szakember. – „Ők is, mi is szorosabb bajnokit játszottunk a hétvégén. Apróságok dönthetnek, bízom magunkban, a közönségünkben, már vasárnap elfogyott az összes jegy. Valahogy győzni kell, talán a szurkolóink újfent belehajszolnak minket a győzelembe, és ezzel a legjobb négy közé.”

A nemzetközi szövetség (FIBA) már több nappal a harmadik, négyes döntőbe kerülésről határozó mérkőzések előtt terjedelmes cikkben értekezett az esélyekről. Saját statisztikája szerint az előző évtizedben, azaz 2014 óta csak egy sorsdöntő találkozót tudott megnyerni az idegenben játszó csapat, mégpedig a cseh USK Praha, amely 2017-ben az orosz Nagyezsda Orenburg otthonában győzött és jutott a legjobb négy közé, ahol végül nyeretlenül negyedik lett. 

A maradék 10 párharcban, amely 1–1 után dőlt el, mindig a hazai együttes nyert. A DVTK mellett a prágaiak a Juhász Dorkát soraiban tudó olasz Schio ellen vívnak előreláthatólag nagy harcot a továbbjutásért saját csarnokukban, ahogyan Kiss Virág és a török Mersin is erre kényszerül a spanyol Zaragoza ellen.

A statisztika nem a vendégek mellett szól…

KOSÁRLABDA
NŐI EUROLIGA
NEGYEDDÖNTŐ, 3. MÉRKŐZÉS
17.30: CBK Mersin (török)–Casademont Zaragoza (spanyol)
18.00: DVTK Hun-Therm–Villeneuve d'Ascq (francia) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
19.00: USK Praha (cseh)–Famila Schio (olasz)
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik