Férfi kosár: Jakab Máténak rengeteg kihívással kellett megbirkóznia

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2022.08.23. 10:35
null
Jakab Máté rendkívül kíváncsi, mire megy a magyar válogatott az Eb-n a németek ellen (Fotó: Brose Bamberg)
A második olyan évad következik, hogy a német Bundesligában két magyar segédedző is dolgozhat. Kovács Adrián munkájával a Telekom Bonn, míg Jakab Mátééval a Brose Bamberg volt annyira elégedett, hogy mindkét szakember szerződését meghosszabbította. Előbbi a négy közé jutott klubjával, utóbbi a legjobb nyolcba – ezúttal Jakabot faggattuk tapasztalatairól és a közeljövőről.

„Viszontagságos idény volt a legutóbbi, novemberben edzőváltáson estünk át, ami a játékosoknak és a másodedzőknek is bizonytalan helyzet” – taglalta a mindössze 31 éves Jakab Máté. –„Nagyon sokat tanultam arról, hogyan kell viselkedni a különböző szituációkban, és rengeteg olyan szakmai kihívás elé állított a munkám, amelyeket kevesen tapasztalhattak meg a magyar edzői közegből. Az alapszakasz vége nagyon szép lett, tizenegyből kilenc mérkőzést megnyertünk, aztán a negyeddöntőben kiütött minket az Alba Berlin, de emiatt nincs szégyenkeznivalónk, mert a rájátszásban csak a Bayern München nyert egyetlen meccset ellene.”

A Bamberg a múlt héten kezdte el a felkészülést a 2022–2023-as idényre, kemény volt a start, de muszáj megalapozni a kondíciót, továbbá elmagyarázni a koncepciót. Nincs könnyű helyzetben a csapat, szeptember 19-re, a Bajnokok Ligája lisszaboni selejtezőjének hetére készen kell állnia úgy, hogy három válogatott játékosa is van az Európa-bajnokságon résztvevő nemzetek között. Az izraeli Gabriel Csacsasvilit kitették a szűkítésnél, kedden elvileg csatlakozik a Bamberghez, ám a német Christian Sengfelder valószínűleg, míg a cseh Jaromír Bohacík biztosan tagja lesz hazája 12-es Európa-bajnoki keretének.

„Különleges a csapatunk, hiszen öt balkezes áll a rendelkezésünkre, így kíváncsian várom, hogyan készülnek fel ránk az ellenfelek” – folytatta Jakab Máté. –„Az biztos, hogy méretben nagyobbak leszünk, mert ez a nemzetközi porondon és a német bajnokságban is alapvetés. Úgy tűnik, jól igazoltunk, de egyelőre nehéz reálisan megítélni, hiszen az első felkészülési meccsünket még csak ezen a héten játsszuk. A BL-be jutás fontos célunk, két kört kell hozzá nyerni a selejtezőben, első riválisnak az ukrán Budivelniket várom, amely nagyszerűen erősített, veretes a játékosnévsora, s tulajdonosa olasz érdekeltsége miatt elképzelhető, hogy Rómában játssza majd a hazai mérkőzéseit.”

Jakab Máténál arról is érdeklődtünk, mire számíthatunk az Európa-bajnokságon a házigazda német válogatottól, amely a magyar csapat egyik csoportriválisa lesz. A tréner a hamburgi Szuperkupa német–cseh összecsapásán érezte először, hogy a németek összeálltak, noha rengeteg problémával kellett megküzdeniük. Sérülések és lemondások miatt foghíjas a keret, noha négyes és ötös poszton NBA-erősségű állományt vonultathattak volna fel, ám többek közt Maxi Kleberre, Moritz Wagnerre, Tibor Pleissre és Isaiah Hartensteinre sem számíthat Gordon Herbert szövetségi kapitány, míg Daniel Theis szereplése kérdéses.

Beszélgetőpartnerünk nagyon kíváncsi lesz, mire mennek a németek a magyar válogatott ellen, izgalmas csatára számít, és úgy gondolja, sötét ló lesz a kontinensviadalon a német együttes, mert teljesen kiszámíthatatlan, mivel rukkol ki. Jakab Máté szerint mi a bosnyákok mellett a hazai együttesre élesítjük magunkat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik