A Szeged elvette a Kielce veretlenségét, de csak egy gól az előny

Vágólapra másolva!
2013.03.17. 14:47
null
Óriást küzdve múlta felül lengyel ellenfelét és önmagát a Szeged (Fotó: Mirkó István)
A Pick Szeged hazai környezetben egygólos győzelmet aratott a lengyel Kielce ellen a férfi kézilabda Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első felvonásán. Skaliczki László együttese taktikus játékkal végig vezetett, az eddig veretlen, sőt százszázalékos lengyel vendégeknek végig kapaszkodniuk kellett. A hajrá előtt néggyel is mentek a házigazdák, ám a végjátékra elfogyott az erő, és izgulni kellett a győzelemért, de akár a minimális előnyért is.

1. félidő

A Szeged taktikusan nem kezdett bele nagy versenyfutásba, felállt fal ellen lassította a játékot, és próbált teret nyitni a szélsőknek a befutásokhoz, vagy éppen a beállónak. A Kielce ezzel szemben lényegesen dinamikusabb támadásokat vezetett, de azok rendre elhaltak a fegyelmezett szegedi védelmen. A kapusok egyik oldalon sem tudtak főszereplőkké válni, a lengyelek folyamatosan kapaszkodhattak. Hiába nőtt egyről kettőre, majd háromra is a Pick előnye, mindig volt visszaút a lengyeleknek. Szegedi részről nem voltak átlövések, a Kielce fala áthatolhatatlan erdőnek tűnt, de hiába a rutin és a papírforma előny, a felkészült Szeged mindig meg tudta lepni a vendégeket. Sőt, ha nincs a temérdek technikai hiba, a rengeteg fal elé vitt, és ott eladott labda, akkor lényegesen többet is kihozhatott volna magának a Szeged az első harminc percből. Persze, kritizálni így sem lehetett a házigazdákat, akik erővel is bírták a iramot. A Kielcében nem volt kellő tűz – köszönhetően ez a szegedi ellenfélnek –, egy-egy hetessel azonban mindig ki tudtak lábalni a hullámvölgyeikből.

2. félidő

A szünet után nagy elánnal kezdett a Kielce, félő volt, hogy összeroppantja a Szegedet, amely picit holtpontra került – főként támadásban –, emberelőnyét is el tudta veszíteni, hetest is rontott, és a bosszantó technikai hibáktól sem tudott megszabadulni. Újabb fordulat következett azonban: Mikler Roland szárnyakat adott társainak. A kapus sorra hozta a bravúrokat, és ettől újfent erőre kapott támadásban is a házigazda. Ebben az időszakban kapkodóvá vált a lengyelek játéka, idegességük miatt sorra kapták a kiállításokat, ezekből pedig már jól gazdálkodott a Szeged. A hajrá előtt néggyel is megléptek a házigazdák, de a végjátékra elfogyott az erő és a koncentráció, félő volt, hogy a Kielcének még innen is van visszaút. Támadhatott is az egyenlítésért, de a végén egy gól azért megmaradt a hazai előnyből.

NYILATKOZATOK

„A mai meccsen elsősorban az volt a fontos, hogy nyerjünk, azt kértem a csapattól, hogy tegyük oda a szívünket, lelkünket – nyilatkozta a mérkőzést közvetítő Digi Sportnak Skaliczki László. – Lehetett volna nagyobb is a különbség, de nem tudtunk élni a sanszokkal. A Kielce bizonyította, hogy nem véletlenül tudta le százszázalékosan a csoportkört, sok taktikai, szerkezeti váltásra képes menet közben. A kívülálló számára is jó meccset játszottunk, azt hiszem, kellően felpiszkáltuk a lengyeleket a visszavágóra. Szurkolóik Szegeden is megmutatták, milyen hangulatra számíthatunk Kielcében, ahol bármelyik csapatnak fel van adva a lecke. Próbálunk tisztességgel helytállni.”

„A második félidő végéhez közeledve több góllal is vezettünk már, így picit rossz érzés maradt bennem, hogy az előnyből a végére csak egy maradt meg – mondta az öt góljával főszereplővé váló Vadkerti Attila. – Kicsit taktikusabb játékkal megőrizhettünk volna még pár gólt az előnyünkből. Szerettük volna huszonnégy-huszonöt gólon tartani a Kielcét, ami csak néhány csapatnak sikerült eddig, mert tudtuk: csak így lehet keresnivalónk ellene. Ezt sikerült megvalósítanunk, fantasztikusan védekeztünk, gyors góljainkkal pedig megleptük a lengyeleket. Bár a két-három gólos győzelmünk is benne volt a meccsben, ám így sem lehetünk elégedetlenek. Idegenben nekünk most már jó az iksz.”
„Egy meccsen a kapusnak is vannak hullámvölgyei és hullámhegyei, nekem utóbbi a második félidő közepén jött el – emlékezett Mikler Roland, aki kritikus időszakban hozta sorra a bravúrokat. – Amikor a lengyelek két-három ziccert hoztak rám zsinórban, abba azért nehéz volt belekapnom, utána viszont a védőktől nagy segítséget kaptam, jól takarták a sávokat, nekem az üres területre kellett figyelnem. Nem tudom, mire lehet elég az egygólos előnyünk – ami lehetett volna nagyobb is – a visszavágón, egyelőre csak a vasárnapi győzelmünkre koncentráltam, amely a pályán és a lelátón mutatott hatalmas küzdés érdeme.”
Karol Bielecki: Nem súlyos a vereségünk, az egygólos hátrányt le tudjuk dolgozni és továbbjutunk. A szegedi csarnok hangulatát azonban sokáig nem feledjük el.

A meccs hajrája (a DigiSport felvétele)

A kapitány gratulál, a játékosok önkritikusak

KÉZILABDA BAJOKOK LIGÁJA, FÉRFIAK, NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
PICK SZEGED–VT KIELCE (lengyel) 26–25 (15–14)

Szeged, 3500 néző. V: Nacsevszki, Nikolov (macedónok)
SZEGED: MIKLER – PRODANOVICS 6, Ancsin 2, SULC 2, Zubai Sz. 1, Blazevic 1, VADKERTI 5. Csere: Tatai, Tóth M. (kapusok), Czina, Larholm 4 (2), PRIBANIC 4, Kekezovics, Balogh Zs. 1, Lasica, Buday
KIELCE: LOSERT – OLAFSSON 3, Lijewski 2, Jurecki 2, Musa, Zorman 1, Jachlewski 2. Csere: SZMAL (kapus), Bielecki 2, Tomczak 4, Sztojkovics 4 (4), BUNTIC 3, Tkaczyk 2
Az eredmény alakulása. 6. p.: 3–2. 9. p.: 5–3. 18. p.: 8–5. 21. p.: 10–9. 23. p.: 11–11. 26. p.: 13–11. 35. p.: 18–16. 42. p.: 21–18. 54. 26–22
Kiállítások: 2, ill. 12 perc
Hétméteresek: 4/2, ill. 4/4
MESTERMÉRLEG
Bogdan Wenta, a Kielce edzője: Két nagyon erős, nagyon jól felkészített csapat találkozott, és ezt a mérkőzés minden pillanata tükrözte. Győzni jöttünk, de ahogy a meccs előtt is mondtam, nem szomorkodunk a kis különbségű, vagyis ledolgozható vereség miatt sem. Az első félidőben engedtük érvényesülni a Szeged akaratát, aztán pedig Miklerrel szemben tehetetlenek voltunk. A szegediek fantasztikus hangulatú csarnokában elfogadható eredményt értünk el, a továbbjutást otthon ki tudjuk harcolni.

TOVÁBBI VASÁRNAPI EREDMÉNYEK
Silkeborg (dán)–Barcelona (spanyol) 26–32 (12–15)
Atlético Madrid (spanyol)–Füchse Berlin (német) 29–29 (13–10)
Gorenje Velenje (szlovén)–Flensburg (német) 25–28 (14–16)
REALE ADEMAR LEÓN (SPANYOL)–MKB VESZPRÉM KC 20–23 (8–11)

1. félidő

1–5. perc: A piros mezben játszó szegediek vezethették az első támadást, amit rögtön góllal zártak. Mikler Rolandnak a sárgában pompázó vendégtábor előtt kellett védenie, az első lengyel támadásnál egy technikai hiba azonban megakadályozta a vendégeket a lövésben. Mindkét falban a védők segítették a kapusok munkáját, akiknek védeniük sem kellett, és az eredmény mégsem változott. Egészen a negyedik perc elejéig, akkor Karol Bielecki egalizált. Középen jól zárt mindkét fal, így szélre lehúzott góllal szerzett harmadszor is vezetést a Szeged (3–2).

6–10. perc: Sorra kapták a sárga lapokat a szegedi védők, a Kielce szintén szélről volt eredményes. Bielecki-bombát tenyerelt ki Mikler, de a Pick kapuja nem szabadult fel. Sokat mozogtak a lengyel támadók, de a hazaiak tartották velük a tempót. Zubai Szabolcs harcolt ki büntetőt, amit Jonas Larholm váltott gólra, majd kontrából Vadkerti Attila növelte kettőre a hazai előnyt. Bielecki tett a különbség csökkentéséről, majd Mateusz Jachlewski annak eltüntetéséről. Amilyen gyorsan jött a kétgólos előny, olyan gyorsan el is ment (5–5).

11–15. perc: A Szeged messziről indította a támadásait, teret adva így a bejátszásoknak és a szélsőknek a falból kicsalogatott vendégvédőkkel szemben. Rajko Prodanovics a szélről, majd kontrából is eredményes volt, ismét megugrott kettővel a Szeged, a 13. perc elején Bogdan Wenta ki is kérte az idejét. Mikler védése aligha szerepelt a szakember által elmondottakban, pedig ez következett, majd a következő lengyel támadásnál beléptek, fejben nem voltak igazán rendezettek a lengyelek. Larholm közbelőtt, becsapva ezzel Venio Losertet, de hiába védett Mikler, a begyűjtött kipattanóból felzárkózott a Kielce (8–6).

16–20. perc: Egyéni akcióból jöttek közelebb a lengyelek, de az altatásra, kivárásra játszó szegediek egy fal mögé való befutással meglepték őket, majd egy kontránál Zubai harcolt ki hetest, plusz lengyel kiállítást. A büntetőt azonban Losert hárította. A falból kirontó Czina Józsefet sokadik szándékra állították ki a bírók, így 48 másodperc alatt odalett a fór, amelyben a Pick labdához sem jutott. Öt az öt elleni gyors támadásban Vadkerti vezette a labdát keresztbe, így jutott el a hatosig, és ha már odaért, újabb gólt lőtt. Büntető segítette a fórban játszó lengyeleket a nyolcadik góljukhoz, kisvártatva kiegészült a Szeged is (10–8).

21–25. perc: Szemfüles lengyel labdaszerzés után jött fel egygólos hátrányra a Kielce, de Ancsin Gábor válaszként lebontotta a falat. Kár, hogy a kivédekezett vendégakciót követően a jobbátlövő eladta a labdát támadásban. A Szeged megnyitotta a védekezését, zavarója messze kilépett, de ez nem zavarta meg a vendégeket, akik egyenlítettek. A 24. percben a sokadik eladott labda után Skaliczki László elérkezettnek látta, hogy időt kérjen. Az időkérést technikai hiba követte, szerencsére lengyel részről is, így viszont ismét vezetéshez jutott a Szeged, a Kielce pedig emberhátrányba került. Mikler védése után gyorsan lekerült a szélre a labda, Prodanovics pedig nem kegyelmezett (13–11).

26–30. perc: Emberhátrányból is eredményes volt a Kielce, majd Vadkerti adott rosszul egy kínait a túl szélre, pedig megvolt a helye a lövéshez. Nem ízlett a játék a lengyeleknek, a fegyelmezetten védekező Szegeddel nem tudtak mit kezdeni támadásban. A heteseket azonban biztosan váltották gólokra, így a szünet előtti záró két percnek iksszel vágtak neki a felek. A támadóidő szorításában is gólt lőtt a Szeged, méghozzá a fal mögé üresbe helyezkedő Antonio Pribanic, de a sokadik eladott labda lengyel büntetőt és gólt eredményezett, Raszto Sztojkovics nem tudott hibázni. Balog Zsolt gólpassza után cselezett, betörése pedig gólt eredményezett, a félidőt időn túli lengyel szabaddobás zárta, amely lepattant a sorfalról (15–14).

2. félidő

31–35. perc: Blokkal kezdett a szegedi fal, majd belül védekezés után Larholm pattintotta be a büntetőt a Kielce kapujába. A kiharcolt hetes után Pribanic már harmadszor volt eredményes, a térfélcsere nem sokat változtatott a játék képén. Sztojkovics a padról belépő Tóth Michalnak is bevágta. Frantisek Sulc labdát szerzett, majd ziccert vitt, amit góllal fejezett be. Válaszként Michal Jurecki Miklerrel együtt vágta be a labdát a szegedi kapuba (18–16).

36–40. perc: Felgyorsította magát és játékát a Kielce, a szegedi védelem egyre nehezebben tartotta a lépést és a szintet, de még élt a remény. Viszont a gyors befejezéseket erőltető vendégek ismét egyenlítettek. Mikler két bravúrját követően Vadkerti tett arról, hogy némi fal előtti kergetőzés végén ziccerbe kerülve gólt szerezzen, majd labdaszerzés után Prodanovics volt eredményes. Jött is a lengyel időkérés. Mikler viszont elkapta a fonalat, és ami fontosabb, pár lövést, ezzel is segítve övéit (20–18).

41–45. perc: Kezdősorát vezényelte csatába Skaliczki mester, érezte: ez a Kielce megfogható, döntő szakaszához érkezett a meccs. Ancsin 11 méterről lőtte át a Kielce falát, a Szeged mozdult el a holtpontról. Sulc lábát ápolták a padon, a Balogh ellen elkövetett szabálytalanságért Michal Jureckit kiállították. Az emberfóros két percet azonban 1–2-vel hozta le a Szeged (22–20).

46–50. perc: A Kielcének a kapufás cunder is sikerült, a Szegednek a hetes sem, viszont egygólos hazai vezetésnél ismét emberelőnyhöz jutott a Pick. Larholm átlövéssel javította ki az elpuskázott büntetőt. Kontra végén Zubai verekedett ki magának lövő helyzetet, és szerezte meg első találatát, ismét hárommal léptek meg a házigazdák, ez a fór jobban sikerült, mint az előbbi. Jureckinek ketten akarták letépni a lövő kezét, de ő így is lepókhálózta a bal felsőt, majd Grzegorz Tkaczyk kapott két percet (24–22).

51–55. perc: Fórban Balogh ziccerét védte lábbal Szmal, a Kielce játszott az idővel. Kapkodott a Szeged, Larhom is vétett, Vadkerti azonban nem, sőt, még egy újabb kiállítást is kaptak a vendégek. Mikler közben 44 százalékra tornázta fel a védési hatékonyságát, nagyon belejött a szegediek kapusa. Pribanic bevetődve növelte négyre a szegedi előnyt, a vendégek kiegészültek ugyan, de a térdére ráeső Krzísztof Lijewszkit elveszítették. A hajrá előtt időt kért Wenta, aki alighanem a különbség csökkentésére hívta fel övéi figyelmét. Miközben Sulc vádlijára fásli került, Skaliczki is időt kért. A vendégek eközben ki sem mentek a padhoz. (26–23).

56–60. perc: Fáradni látszott a Szeged, Mikler viszont fontos pillanatban védett. Támadásban súrolta a passzív határát a Szeged, de a védekezésre még maradt koncentráció. Denis Buntic két védő között tört be, a hazai előny kettőre csökkent, Skaliczki ismét időt kért. Larholm blokkolt lövése után rés maradt a szegedi falon, Buntic így felhozta egyre a Kielcét. Egy perc maradt hátra, támadhatott azonban a Szeged. A technikai hibát védekezésben blokkal javította ki a Pick, amely egygólos előnnyel utazhat majd a visszavágóra (26–25).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik