Női kézi Eb: „Ez nonszensz” – felháborodás a női bírók miatt

H. D.H. D.
Vágólapra másolva!
2020.10.13. 21:31
null
A BL-ben rendszeresen feltűnő Cristina Nastase is ott lesz az Európa-bajnokságon (Fotó: Török Attila)
Mint arról beszámoltunk, kizárólag női játékvezetők tevékenykednek majd a női kézilabda Európa-bajnokságon, amelyre decemberben kerül sor Norvégiában és Dániában. Erre korábban nem volt példa, sokak tetszését pedig nem is nyerte el a döntés.

 

Az Európai Kézilabda-szövetség tíz női bírópárost jelölt ki, ennek azonban nem mindenki örül. A norvég Tv2 két, a neve elhallgatását kérő, de az európai bíráskodásra rálátó forrást is idéz a döntéssel kapcsolatban.

„Ez válság. A bírópárosok közül többen közel sem elég jók” – mondta egyikük, míg a másik úgy fogalmazott: „a női kézilabdának most több másodosztályú játékvezetővel is be kell érnie”.

Velük ért egyet Gunnar Pettersen, korábbi 132-szeres norvég válogatott játékos, aki 1989 és 1994, majd 2001 és 2008 között hazája férfiválogatottjának szövetségi kapitánya volt, azóta pedig szakkomentátorként dolgozik.

A BÍRÓPÁROSOK
Ana Vranes, Marlis Wenninger (osztrákok)
Vesna Balvan, Tatjana Prastalo (bosnyákok)
Karina Christiansen, Line Hesseldal Hansen (dánok)
Charlotte Bonaventura, Julie Bonaventura (franciák)
Joanna Hrisztidi, Joanna Papamattheu (görögök)
Jelena Mitrovics, Andjelina Kazanegra (montenegróiak)
Vania Sá, Marta Sá (portugálok)
Cristina Nastase, Simona-Raluca Stancu (románok)
Viktorija Alpaidze, Tatjana Berezkina (oroszok)
Vanja Antics, Jelena Jakovljevics (szerbek)

„Ez egyszerűen nonszensz. Ez már régóta téma volt, de az idei megoldás rosszabb, mint valaha. Az Európa-bajnokságon a legjobb játékvezetőknek kell ott lenniük. A női kézilabda jobbat érdemel, de úgy tűnik, hogy ezt nem veszik komolyan. Nem hívhatsz meg szinte teljesen újnak számító játékvezetőket olyan országokból, amelyekben nem tudják megszerezni a megfelelő rutint, tevékenykedésük színvonala pedig messze van az Európa-bajnokságétól…” – mondta Pettersen az NTB-nek.

Nem mindenki osztja azonban Pettersen véleményét, Thomas Schöneich, az EHF sajtófőnöke védelmébe vette a női bírópárosokat.

„Az EHF büszke rá, hogy több klasszis bírópárosa is van. A 2020-as Európa-bajnokságra utazó játékvezetők közül mindenki teljesen képzett ahhoz, hogy a megfelelő színvonalon vezesse a mérkőzéseket” – mondta Schöneich, akihez a Norvég Kézilabda-szövetség is csatlakozott. A közleményük szerint attól függetlenül, hogy férfi vagy női bírópárosokról van szó, a kijelölt játékvezetők megfelelően ellátják majd a feladatukat az Európa-bajnokságon.

A hírt a Twitteren kommentálta Guro Röen, 2018-ban visszavonult, olimpiai és Bajnokok Ligája-döntőt is vezető norvég női bíró is.

„Amikor ezt a hírt megláttam, egyszerre voltam boldog és szomorú. Szomorú, mert ez szembemegy az egyenlőséggel – boldog, hogy már visszavonultam… Ez pontosan az ellentéte annak, mint amiért Kjersti Arntsennel dolgoztunk, és szerintem ezzel a játékosok és az edzők is egyetértenek” – írta Röen a bejegyzésében.

Card

A magyar válogatott a trondheimi C-csoportban szerepel majd a világbajnok Hollandia, valamint Szerbia és Horvátország társaságában. A négyesből az első három helyezett jut a középdöntőbe. Magyar bírópáros nem lesz a mezőnyben.

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG (DÁNIA ÉS NORVÉGIA, DECEMBER 3–20.)
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-CSOPORT (Herning):
Franciaország, Dánia, Montenegró, Szlovénia
B-CSOPORT (Frederikshavn):Oroszország, Svédország, Spanyolország, Csehország
C-CSOPORT (Trondheim):Hollandia, MAGYARORSZÁG, Szerbia, Horvátország
D-CSOPORT (Trondheim):Norvégia, Románia, Németország, Lengyelország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik