Női kézi: irreális elvárások, megvan az új román szövetségi kapitány

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2020.01.16. 17:04
null
Bogdan Burcea irreális elvárásokkal néz szembe (Fotó: mediafax.ro)
Rendkívül magas, az első sajtókommentárok szerint egyenesen irreális elvárásokkal nevezte ki a Román Kézilabda-szövetség (FRH) igazgatótanácsa a női válogatott új szövetségi kapitányát Bogdan Burcea személyében. A SCM Craiovát irányító, 2018-ban EHF-kupát nyerő szakembertől ugyanis egyrészt az olimpiai szereplés kiharcolását, másrészt a decemberi Európa-bajnokságon a legjobb hat közé jutást várja el a FRH vezetősége.

 

Az igazgatótanács csütörtöki ülésén jóváhagyta az edzőbizottság javaslatát, és menesztette a svéd Tomas Rydét a női válogatott éléről, ám a kapitányjelöltek közül Adrian Vasile, Florentin Pera és a korábban legesélyesebbnek tartott Aurelian Rosca sem vállalta a megbízást, valószínűleg éppen a magas elvárások miatt. A brassói doppingügyben érintett játékosok nélkül ugyanis a világbajnokságon 12. helyen végző Románia aligha indul komoly esélyekkel a márciusi olimpiai selejtezőn, amelyen a házigazda Montenegró, valamint Norvégia és a visszalépő Észak-Korea helyére érkező Kazahsztán lesz az ellenfele.

Burcea segítőjének Alexandru Dedu FRH-elnök Robert Licut javasolta, „egyenlő jogokkal és felelősségekkel”. Ez annyiban meglepő, hogy a kilencvenes évek egyik legjobb román játékosának számító Licu két éve Dedu egyik ellenjelöltje volt az elnökválasztáson, és azóta is rendszeresen bírálta a szövetség döntéseit. Edzőként pedig nincsenek kiemelkedő eredményei, legnagyobb sikere a Rapid Bucuresti női csapatának feljutása az élvonalba.

A román női válogatott hétfőtől négynapos összetartáson vesz rész Bukarestben, az új szakvezetés azonban egyelőre még nem hirdetett keretet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik