Férfi kézilabda-válogatott: az első héten az erőnléten van a hangsúly

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2023.12.13. 11:56
null
A légiósok közül egyelőre csak Rosta Miklós csatlakozott a válogatotthoz (Fotó: Török Attila)<br /><a href="https://www.nemzetisport.hu/galeria/a-ferfi-kezilabda-valogatott-edzese-fotok-torok-attila--7527" target="_blank"><strong>A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!</strong></a><br />
Telkiben elkezdte a felkészülést a januári, németországi Európa-bajnokságra a magyar férfi kézilabda-válogatott, amely az első héten még a külföldön játszók nélkül készül, kivéve a Bukarestből már hazatérő beállót, Rosta Miklóst.

Mesterien osztogatta a labdát Lékai Máté a magyar férfi kézilabda-válogatott edzésén Telkiben, ahol a csapat – a később csatlakozó Bánhidi Bencét, Bodó Richárdot, Rodríguez Pedrót és a légiósokat leszámítva – elkezdte a célzott felkészülését a januári Európa-bajnokságra.

Az FTC irányítója a kapuból követte és tartotta ellenőrzése alatt a meccset, amelyet kéz helyett lábbal játszottak bemelegítés gyanánt, ő pedig az egész pályás, tűpontos passzai mellett félpályás gólt is szerzett. Az oldalvonalnál ezúttal nem Chema Rodríguez adta az utasításokat, hanem az erőnléti edző, a norvég Tord Ellingsen fújta a sípot, a felkészülés december 17-ig tartó első etapjában ugyanis elsősorban az erőnléti tréningeken lesz a hangsúly.

Lékai Máté (középen) mesterien osztogatta a labdát a csapat keddi edzésén Telkiben (Fotó: Török Attila)
Lékai Máté (középen) mesterien osztogatta a labdát a csapat keddi edzésén Telkiben (Fotó: Török Attila)

 

„A válogatotthoz mindig szeretek jönni, most pláne, mert egyben haza is jöhettem Magyarországra. Nagyszerűen érzem magam Xavi Pascual irányítása alatt Bukarestben, nagyon szeretek vele dolgozni. Védekezésben sikerült előrelépnem, ami kifejezett célom volt, és továbbra is az, szerencsére az edző elöl és hátul is számol velem, nem kell állandóan cserélnem– mondta a Nemzeti Sportnak Rosta Miklós, aki jelenleg az egyetlen légiós Telkiben. –  Az előző idény jól sikerült, de kint kicsit más a rendszer, mint Szegeden volt, több az átlövés és több akciót fejezünk be a széleken, így a góljaim száma nem annyi, de próbálom másban segíteni a csapatot. Úgy érzem, a felelősség nagyobb lett rajtam a válogatottnál, de ennek örülök, nem zavar, sőt élvezem, ha tőlem várják a megoldást, remélem, ez nem változik. Most csak arra koncentrálunk, hogy az első három csoportmeccset sikerrel vegyük az Eb-n, és minél tovább jussunk. Ez a márciusi olimpiai selejtezőre is jó felkészülés lehet, ami gyorsabban itt lesz, mint gondolnánk.”

A magyar együttes a karácsonyi szünet után december 27-én kezdi el a felkészülés második szakaszát Telkiben, immár a légiósokkal kiegészülve, és két felkészülési mérkőzést játszik Csehországgal, először január 5-én 18.15-től Tatabányán, majd másnap zárt kapuk mögött Telkiben. A csapat január 10-én utazik Münchenbe, s 12-én játssza első Eb-meccsét a C-csoportban Montenegróval

Bartucz László, a válogatott kapusa
„Jól megy a játék, de nagy ördöngösség nincs a háttérben, ugyanúgy igyekszem minél profibb módon edzeni és dolgozni, mint eddig. Most újra adódott a lehetőség, hogy itt lehetek a válogatottnál, szeretnék élni vele. 2016-ban már voltam egy világversenyen Lengyelországban, az Európa-bajnokságon, és nagyon motivál, hogy újra számolnak velem, bár szerintem a válogatottba kerülés mindenkit ösztönöz, még akkor is, ha csak vízhordónak hívnák. Persze még nem tudom, milyen szerepet szánnak nekem, de minden erőmmel azon leszek, hogy segítsek a csapatnak, amíg itt vagyok, és igyekszem olyan teljesítményt nyújtani, hogy számítsanak rám a későbbiekben is. A munka a klubban és a válogatottnál is megvan, de más érzés kiszakadva a hétköznapokból a válogatottal dolgozni, hiszen most az országért játszunk. A hangulat nagyon jó, ismerek mindenkit, és nagyon várom a közös munkát.”

A MAGYAR FÉRFI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: 
Andó Arián (Balatonfüred), Bartucz László (Tatabánya), Nagy Martin (Szeged), Palasics Kristóf* (La Rioja – Spanyolország).
Jobbszélsők: Rodríguez Pedro (Tatabánya), Krakovszki Zsolt (NEKA), Imre Bence (FTC).
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Tatabánya), Ónodi-Jánoskúti Máté (FTC), Máthé Dominik* (PSG – Franciaország), Ilic Zoran* (Hamburg – Németország).
Irányítók: Lékai Máté (FTC), Juhász Ádám (Tatabánya), Hanusz Egon* (Stuttgart – Németország), Fazekas Gergő* (Orlen Wisla Plock – Lengyelország).
Beállók: Bánhidi Bence (Szeged), Rosta Miklós (Dinamo Bucuresti – Románia), Szöllősi Szabolcs (Dabas), Sipos Adrián* (Melsungen – Németország).
Balátlövők: Bodó Richárd (Szeged), Ligetvári Patrik (Veszprém), Szita Zoltán (Szeged).
Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Krakovszki Bence (Tatabánya), Molnár Robin (NEKA)
*december 27-én csatlakoznak a kerethez

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik