Pályakerékpár: Litvánia átvenné az Eb-rendezést Fehéroroszországtól

MTI/V. J.MTI/V. J.
Vágólapra másolva!
2021.05.28. 13:24
null
Fehéroroszország már biztosan nem rendez Eb-t – sajtóhírek szerint Litvánia lehet az új helyszín (Fotó: AFP)
Litvánia megrendezné a júniusi pályakerékpáros Európa-bajnokságot, amelynek Minszk a feszült politikai helyzet miatt nem adhat otthont – számolt be róla az MTI.

 

„Infrastruktúra, tapasztalat, barátságos szurkolók és pénzügyi hozzájárulás, ezt ígérhetjük az UEC-nek és ötven tagszövetsége sportolóinak” – írta csütörtök este a közösségi oldalán Ingrida Simonyte litván miniszterelnök.

Az európai szövetség (UEC) közölte, örömmel fogadta a javaslatot, és tárgyalni szeretne a konkrétumokról.

Litván sajtóértesülések szerint az ország ötödik legnagyobb városában, Panevezysben található Cido Arena lehet a helyszín, amely a 2012-es Európa-bajnokságnak is otthont adott.

A UEC szerdán azért fosztotta meg Minszket a június 23. és 27. között esedékes verseny rendezési jogától, mert vasárnap a fehérorosz hatóságok pokolgépes fenyegetésre hivatkozva minszki leszállásra szólították fel a Ryanair ír légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát. A gépen volt Raman Prataszevics, a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztője is, akit a leszállás után őrizetbe vettek.

Korábban több nemzet – például a német és a litván – jelezte, hogy tiltakozásul nem vesz részt az Európa-bajnokságon.

Eredetileg lettországi Riga mellett Minszk lett volna a házigazdája a most zajló jégkorong-világbajnokságnak is, de utóbbit végül a járványhelyzetre hivatkozva, valamint politikai okok miatt – Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő tavaly augusztusi újraválasztása után tüntetéssorozat zajlott az országban – megfosztották a rendezés jogától.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik