Malomsoktól az NFL-bajnoki címig – háttér, Don Shula

VAJDA GYÖRGYVAJDA GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2024.04.10. 14:20
Don Shula (Fotó: Edition.CNN.com)
Az NFL történetének máig legsikeresebb vezetőedzője Don Shula. Noha ő maga az Egyesült Államokban született és ott is élt, a családjának erős a magyar kötődése, hiszen a nagyszülei egy Veszprém megyei faluból vándoroltak ki a tengerentúlra. Malomsokon találtunk rá a Shula, azaz eredetileg Süle família leszármazottjára.


Mondják, nincs a világnak olyan szeglete, ahol legalább egy híres magyar ne tette volna le névjegyét. Így volt ezzel Süle Dénes is, akit Don Shula néven ismert meg a világ, s aki mindmáig az NFL történetének legsikeresebb edzője. A magyar felmenőkkel büszkélkedő szakember két Super Bowlt nyert a Miami Dolphinsszal, s még az NFL és az AFL egyesítése előtt az NFL-ben is szerzett egy bajnoki címet. Pályafutása során edzőként összesen 347 mérkőzést nyert meg a rájátszásban és az alapszakaszban, ezzel a mai napig az ő nevéhez fűződik a legtöbb NFL-győzelem, ahogy a 328 alapszakaszbeli sikere is csúcs. Ő volt a Dolphins vezetőedzője 1972-ben is, amikor a csapat – máig egyedüliként az NFL történetében – veretlenül lett bajnok.

Született: 1930. január 4., Grand River, Ohio, Egyesült Államok
Elhunyt: 2020. május 4., Indian Creek, Florida, Egyesült Államok
Sportága: amerikai futball
Klubjai játékosként: Cleveland Browns (1951–1952), Baltimore Colts (1953–1956), Washington Redskins (1957)
Klubjai edzőként: Virginia (defensive backek edzője, 1958), Kentucky (defensive backek edzője, 1959), Detroit Lions (defensive backek edzője, 1960; védőkordinátor, 1961–1962), Baltimore Colts (vezetőedző, 1963–1969), Miami Dolphins (vezetőedző, 1970–1995)
Kiemelkedő eredményei: NFL-bajnok (1968), 2x Super Bowl-győztes (1972, 1973)
NFL-rekordjai: a legtöbb győzelmet szerző vezetőedző (347), a legtöbb alapszakasz-győzelmet jegyző vezetőedző (328), az egyetlen veretlen idényt produkáló edző (1972)
Donald Francis Shula – névjegy 
Barack Obama (balra) meghívására vendégeskedett a Fehér Házban

A világhírű szakember családi kötődéseiről ugyan megemlékeznek a krónikások, ám a pályafutásáról szóló cikkek, könyvek, jobbára annyit említenek meg róla, hogy a szülei Magyarországról származnak. Ám azt, hogy honnan is indult a család története, vagy nem firtatták, vagy sejtelmük sem volt róla az életrajzíróknak. Nos, a Képes Sport rátalált a Süle család még ma is élő leszármazottjára, Savanyóné Süle Erzsébetre, aki egy aprócska Veszprém vármegyei faluban a Marcal és a Rába folyó, valamint a Gerence patak által körül ölelt, félezres lélekszámú Malomsokon él.

„Mesébe illő a családunk története – mondta megkeresésünkre a 76 éves Bözsi néni. – A világhírű edző nagyszülei Süle Ferenc és felesége, Kecskés Rozália, mint akkoriban oly sokan, a huszadik század legelején vándoroltak ki Amerikába; ők Malomsokról. Abban a reményben keltek útra, hogy azt a pénzt, amit a tengerentúlon megkeresnek, hazahozzák és házat, földet vesznek belőle. Az 1900-ban született Dénes fiúkat – Don Shula édesapját – a nagynénire, Kecskés Zsófiára, az én dédnagymamámra bízták, s csak később, nagyjából hatéves kora körül vitették maguk után. A felcseperedő Dénes bátyánk aztán az Egyesült Államokban feleségül vett egy debreceni lányt, Miller Máriát, s ebből a házasságból hat (más források szerint hét – a szerk.) gyerek született – közte hármas ikrek –, egyikük volt a később híressé váló amerikaifutball-edző, Don Shula. A szülőktől rendszeresen érkeztek csomagok, levelek, s ezekből tudtuk meg, miért lett a Süléből Shula. A legenda szerint az amerikaiak (más változatban az egyik tanára) nehezen tudták kiejteni a magyar nevet, ami frusztrálta Dénest, ezért a könnyebben kimondható, de a Sülére azért hasonlító Shulára cserélte le a vezetéknevét.”

Családi idill: Don Shula feleségével, Dorothyval és öt gyermekével

Így lett tehát az Újvilágban Süle Dénesből Dan Shula, Miller Máriából pedig Mary Miller. A házaspár a sok magyarnak új otthont adó Ohióban élt, az állam észak-keleti részén, az Erie tó partján. Dénes papa heti 9 dolláros fizetésből kuporgatta össze a pénzt a házra, ahol később híressé lett gyereke felnőtt. A közelben működött az az élelmiszerüzlet, amelyet Mária szülei üzemeltettek. Az ebben a boltban tanultak alapozták meg Don Shula későbbi edzői filozófiáját: jelenj meg időben; dolgozz keményen; ne pazarold az idődet; ne húzd a szádat; ne keress kifogást, ne másokat hibáztass; tedd a dolgod!

A kis Don már gyerekkorában is futballozott, de amikor 11 évesen megsérült az arca (vérző orral ment haza), a szülők eltiltották a játéktól. Az apa később a helyi halászatban kapott munkát, immár heti 15 dollárért, majd a painesville-i műselyemgyártó üzemben dolgozott. Az ifjú Don katolikus magániskolába járt (egy interjúban később mesélt is arról, hogy fiatalon fontolgatta, papként szolgál majd, végül az edzősködést választotta, de középiskolás korától lényegében élete végéig szentmisével indította a napot), Mária asszony ugyanis hithű katolikus volt, és 1921-es házasságkötésük után evangélikus vallású férje is katolizált. Don a középiskolát már Painsville-ben végezte el, ott kezdett el újra futballozni anyja tiltása ellenére. Az egyik edző ugyanis meggyőzte, hogy van tehetsége a játékhoz. A Shula-gyerek ez esetben biztosra ment: a szülei nevében maga írta alá a regisztrációs lapot, ami kirívó engedetlenség volt az amúgy feltűnően jámbor fiútól. Innentől kezdve mindenesetre az élete összeforrt az amerikai futballal.

Minden idők legjobb csapatainak egyikét vezette

Savanyóné Süle Erzsébet elmesélte azt is, hogy a nagyszülők később – ígéretükhöz híven – valóban visszatértek Magyarországra, s mindketten 1940-ben szülőfalujukban haltak meg. Sírjuk ma is megtalálható a malomsoki temetőben. Unokájuk, a legendás edző nem feledkezett meg arról, honnan is származnak ősei, bár úgy tudni, odakint nem tartott érdemi kapcsolatot az amerikai magyar közösséggel.

Savanyóné Süle Erzsébet büszke híres rokonára, de nem dicsekszik vele
A nagyszülők, Süle Ferenc és Kecskés Rozália sírja a malomsoki temetőben

„Pontosan már nem emlékszem, de valamikor a hetvenes évek közepén lehetett, hogy váratlan vendég kopogtatott a házunk ajtaján – mondta tovább Bözsi néni. – A küszöbön egy elegáns úr jelent meg, aki ahogy illik, bemutatkozott: Süle Dénes vagyok Amerikából. A házigazda unokatestvér, vagyis a nagyapám válasza sem marad el: én meg Süle Dénes vagyok Malomsokról! Kell-e mondani, könnyek között borultak a másik nyakába az egymást rég nem látó rokonok. Hatalmas autóval érkeztek Budapestről, ahol a Hotel Intercontinentalban szálltak meg. S noha csupán egy napot töltöttek itthon, a temetői látogatás természetesen nem maradhatott el. Sőt Dénes találkozott egykori játszópajtásával, Kecskés Károllyal is. Kiderült, a szülők útját az őket elkísérő legendás fiúk fedezte. Természetesen ellátogattak az édesanyja rokonságához, Debrecenbe is. Don, ha gyengén is, de beszélte ősei anyanyelvét, és csakúgy, mint felmenői, büszke volt magyarságára. Miután szülei meghaltak, már csak a hírekből hallottunk felőle. Jó néhány fényképet láttunk róla, köztük azt a 2013-ban készült is képet, amelyiken az akkor hivatalban lévő Barack Obama elnökkel együtt fotózták, aki a negyven évvel korábban veretlenül bajnokságot nyerő Miami Dolphins csapatát fogadta a Fehér Házban. A családi archívum féltve őrzött kincsének számít az a két kép is, amelyiken Don szülei és a család, valamint Don első felesége, Dorothy, illetve öt gyermeke, Dave, Donna, Sharon, Anne és Mike látható. Kétezerhúszban bekövetkezett haláláról még értesítettek bennünket, s később állítólag egy ügyvéd is kereste a családunkat, ám azt már sohasem tudjuk meg, miért. Noha büszkék vagyunk híres rokonunkra, hivalkodni nem szoktunk vele, így aztán kevesen tudják itt, a faluban is, ki az a legendás edző, aki a malomsoki Süle családból származik.”

Joe Robbie, a Dolphins tulajdonosa és a Vince Lombardi-trófea társaságában
Fotó: Sylvia Allen
 

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2024. április 6-i lapszámában jelent meg.)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik