S. D. 2022.07.25 12:29 Frissítve: 2022.07.25 22:05

Gyász: elhunyt korábbi munkatársunk, Naményi József

Életének 81. évében elhunyt Naményi József sportújságíró, a Nemzeti Sport korábbi főszerkesztő-helyettese, szerkesztője, kajak-kenu szakírója.

Söptei Róbert és Naményi József (jobbra) (Fotó: Magyar Kajak-Kenu Szövetség Facebook-oldal)

 

A szomorú hírt a Magyar Kajak-kenu Szövetség a Facebook-oldalán tette közzé. Naményi pályafutása során sportkönyveket is írt, a sportágról szóló, az 1983-ban kiadott Kajakos alakok mellett több sportévkönyv megírásában is közreműködött.

A MOB-médiadíjjal is kitüntetett Naményi József korábban a Képes Sportnál dolgozott.

Búcsú egy kajakos alaktól

Azok közé tartozott, akik maguk voltak a Népsport, majd újra a Nemzeti Sport, magyarán az – újság.

Eltelt néhány esztendő, amíg a lap munkatársaként eljutott szívszerelméhez a kajak-kenuhoz.

Lapozgatva a régi példányokat, kiderül, hogy ott volt a Vasas futballistáinak gyászos KK-vereségénél a trencséni Jednota ellen (1966), üdvözölte az új öltözőt Balatonkenesén, szóvá tette, hogy a hokisok nem gyakorolják a büntetőlövéseket (1967), hogy az asztaliteniszezőknél hiányzik az erőnlét (1968), aztán az első nagyobb írás a vízpartról: beszélgetés a világ- és Európa-bajnok Szöllősi Imrével.

És innentől nem volt megállás, ahol kajak, ahol kenu, ott Naményi „Joe” is. Értően, hiszen ő is gyerekként szívta magába, ami a kajakosoknak, kenusoknak erőt adott (napfény, Duna, jó levegő). Kajakozni szeretett volna, kenus lett, mégis Kajakos alakok címen írta meg a sportág népszerű népszerűsítését.

Szeretettel, csodálattal. Körülbelül úgy, ahogy Wichmann Tamást jellemezte ki tudja, hányadik nagy diadala után: „Ahogy a szót kiejti: »kenuzni«, abban minden benne van. Wichmann káprázatos egyénisége és forró szeretete, amit annyi év után is érez a kenu, a kenuzás iránt.”

A sportlövészetben is otthon volt, idézi például Igaly Józsefet, ahogy lányáról, a később olimpiai bajnok Dianáról beszél: „Minden edzőnek az az álma, hogy egyszer olyan tanítványra bukkanjon, aki fanatikusan hisz benne, hisz az elvégzett edzések hasznosságában. A lányom ilyen. Precíz, pontos, ideális versenyző, nagyszerű partner a munkában.”

Precíz, pontos, partner – a szerkesztői elvárásai voltak a munkatársakkal szemben, mondhatni ars poeticája. Miközben, ha a kajak-kenuról beszélt, mindig ez volt a vége: „Akik a partról néznek minket, nem tudhatják, hogy mennyire boldogok vagyunk.”

Remélem az volt – mindvégig.

(M. P.)

2022.07.10 09:53:07

Kajak-kenu POZSONYI SZILÁRD

A sportágnak köszönheti a szerelmét is: férje a kétszeres olimpiai bajnok német Tom Liebscher.

2021.10.02 21:01:28

Kajak-kenu MTI/ CS. B.

Az ifjúságiaknál Sellyei Csanád győzött, míg az ezüstérmet Kolozsvári Brúnó szerezte meg.

2021.09.19 08:24:44

Kajak-kenu V. Á.

Csipes mellett a Hajdu, Fekete páros, a női kenu négyes, valamint a női kajak négyes is ezüstérmes lett • Aranyérmes a kajak kettes vegyes páros.

2021.09.06 23:05:42

Kajak-kenu CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Ez a vérre menő rivalizálás a legnagyobb román-magyar sportbarátságot szülte. A legendás Wichmann Tamás, Ivan Patzaichin duettet, olyan kapcsolatot, amelynek hőfoka az aktív pályafutás befejezése után sem csökkent.

2021.08.27 19:56:55

Kajak-kenu CS. B.

Bodonyi Dóra kihagyja a versenyt, s a kvartettben Gazsó Alida Dóra fogja helyettesíteni.