Két „EBEL-csapat” az olimpián; Széligék az új kapitányt dicsérik

User UserUser User
Vágólapra másolva!
2013.02.11. 16:06
null
Jól sikerült a kísérletezés a magyar válogatott számára (Fotó: MTI/EPA/Andrzej Grygiel)
Két „EBEL-csapat”, a szlovén, valamint az osztrák jégkorong-válogatott is kiharcolta a részvételt a szocsi téli olimpián. Mint beszámoltunk róla: előbbiek a dániai, utóbbiak a németországi selejtezőt megnyerve biztosították helyüket a tizenkettes mezőnyben. Eközben a mieink egy kevésbé rangos mezőnyt felvonultató lengyelországi négyes tornán diadalmaskodtak, amely az új szövetségi kapitány, Rich Chernomaz bemutatkozása volt egyben. A magyar játékosok elismerően szóltak a kanadai szakemberről.



Az összetartást mamutkerettel kezdő, a túrára is öt sorral utazó magyar válogatott kísérletezésre szánta a lengyelországi tornát: a közös edzések után először mutathatták meg magukat élesben a játékosok, és a kanadai mester is első alkalommal formálhatta saját elképzelése szerint a taktikát, és a sorokat. Az eredmény nem maradt el: Románia (7–0) és Dél-Korea (6–1) ellen biztosan, nagy különbséggel győztünk – nem volt ez mindig így a közelmúltban, előfordult, hogy csak nehezen sikerült érvényt szerezni erőfölényünknek, nem teljes csapattal pedig ki is kaptunk –, majd a házigazda lengyeleket vertük meg kiegyenlített csatában minimális különbséggel (2–1).

TÉLI OLIMPIA: „EBEL-CSAPATOK” A MEZŐNYBEN
Azért nem akkora sportági szenzáció, hogy a világranglista első kilenc helyét elfoglaló, selejtező nélkül olimpiai „főtáblás” válogatottak mellé a lettek (11.), az osztrákok (15.) és a szlovénok (18.) szereztek kvalifikációt Szocsira.
Lettország stabil A-csoportos vb-szereplő, két szomszédunk pedig megfordul ugyan a másodosztályban, de csak villámlátogatásra. Az olimpiai kvalifikációt kiharcoló osztrákoknál hemzsegtek az EBEL-játékosok, a keretben három légióssal álltak fel, a többiek az általunk is ismert klubokból – Villach, Linz, Klagenfurt, Graz, Vienna, Salzburg – érkeztek, a merítési lehetőség nem annyira szűk, mint az egyetlen résztvevőt – Fehérvár – felsorakoztató magyarok esetében. A szlovénok klubszinten anyagilag nem vagy egyre nehezebben tudják tartani a lépést az EBEL-ben, így hazai egyletből csak ketten lehettek ott a selejtezőn, de a többi légiósuk is pár éve még a szlovén csapatokat erősítette, ott alapozták meg tudásukat, szereztek maguknak nevet, és lényegében csak a gazdasági kényszer miatt vették a vállukra a hokibotjukat.
„Chernomaz teljesen más karakter, nagyon jó érzékkel nyúl bele a mérkőzésbe – mondta a kanadai szakemberről a csapatkapitány Szélig Viktor, aki a francia Briancon hátvédje. – Nagyon tetszik, hogy látja és érzi is a játékot, kiválóan forgatja az embereket. Látszik, hogy van mögötte egy kis hokimúlt… A teljesen új taktikát – amit igazából senki sem játszik a klubjában – tudtuk gyakorolni éles helyzetben, de szerintem az edzők nem lettek okosabbak, mert nehéz lesz összeállítani a keretet a vébére, sok a jelölt.”

„Végig keményen dolgoztunk, otthon két jeges és két szárazedzésünk volt naponta, pedig meccsből érkezett mindenki, szóval elég megterhelő volt – értékelte a hetet a svéd Troja-Ljungby légiósa, Bartalis István. – A kapitány arra volt kíváncsi, hogyan teljesítünk stresszhelyzetben, ezért hajtott meg minket. Chernomaz ebben különbözik korábbi edzőinktől, Kevin Primeau-tól vagy Diego Scandellától. Nem azt mondom, hogy jobb, de hogy keményebb, az biztos. Nehéz megjósolni, mi lesz a világbajnokságon áprilisban, de megvan a játéktervünk, a balszélsőnek az első és az utolsó sorban is azt kell játszania, amit a kapitány felrajzol a táblára. A mi hármasunk jól ment, de az „egyszerű” csapatok ellen könnyebb játszani…”

„Az új kapitány nagyon jó edző, amikor keménynek kell lenni, akkor kemény, amikor nyugodtnak, akkor nyugodt – dicsérte Chernomazt Vas János, a francia Dijon centere. – Minden szituációban a helyzethez igazodik. Játszotta a hokit, sokat is edzősködött, tud mindent. Megismertük egymást, és fontos, hogy Lengyelországot az otthonában vertük meg, de ez csak jó felvezetés volt a vébére, amely előtt lesz még két edzőmeccsünk. Utána erősebb ellenfelek jönnek…”

Amíg mi a világranglistán mögöttünk jegyzett csapatok ellen küzdöttünk, addig vb-riválisaink többsége az olimpiai selejtezőn mérette meg magát. Más kérdés: ott igencsak gyengének találtatott…

A papírforma számunkra a házigazda lengyelek (23. hely a világranglistán) ellen ígért kiegyenlített mérkőzést, Dél-Korea (28.) és Románia (27.) ellen győzelmünk különbsége volt kérdéses. A lengyelek és a románok a divíziós 1-es B-vb-n lépnek majd jégre, a dél-koreaiak viszont Budapestre jönnek.

Kezdjük a sort az olimpiai előselejtezőn minket Budapesten kiejtő, amúgy harmadosztályba sorolt hollandokkal (24.), akik három vereséggel zártak a D-csoportban. A németektől ötöt kaptak (5–1), az osztrákoktól ugyanennyit az első harmadban – a vége ehhez képest egészen elviselhető, 6–1 lett –, és az olaszok ellen sem volt esélyük (4–1). Utóbbiakról érdemes külön szót ejteni, hiszen vb-ellenfeleink lesznek. A világranglistán 16. helyezett olaszok szűken kaptak ki Ausztriától (3–2), a házigazda németeket pedig túlórában győzték le (2–1), így a budapesti vb egyik nagy esélyesének számítanak. Kiesésük után azonnal feljutást ünnepelnének, 2011 után ismét a Papp László Budapest Sportarénában.

A NÉMETEK HISZNEK CORTINÁBAN

Nem kell lemondania a német szövetségi kapitányi tisztségről Pat Cortinának, a magyar válogatott korábbi vezetőjének azután, hogy csapatával szégyenszemre hazai pályán Ausztria mögött végzett az olimpiai selejtező tornán, és nem jutott ki Szocsiba.

„Nem varrhatjuk a kudarcot Pat és a stábja nyakába, nem rajtuk múlt, hogy kimaradtak a helyzeteink. Cortina új szemléletet hozott, hosszú távra neveztük ki, és továbbra is bízunk benne. Folytatnia kell a munkát" – mondta Uwe Harnos, a német szövetség (DEL) elnöke.

Az olaszok Budapesten a feljutásért a legnagyobb csatában a lettországi tornán a házigazdák mögött második Kazahsztánnal (17.) lehetnek – bár ha azt vesszük, hogy két együttes jut fel, olyan nagyon nem is egymással kell versenyt futniuk –, amely egy góllal (3–2) bukta el a kvázi tornadöntőt, hiszen a franciákat kevéssel (3–2), a briteket viszont nagyon (6–0) megverte. Nagy-Britannia (21.) legfeljebb a mérleg nyelve lehet Budapesten, ugyanez Rigában nagyon nem jött össze: vereség a lettektől (6–2), a franciáktól (4–2) és a már említett csúnya zakó a kazahoktól.

Japán (22.) ugyancsak lemaradt az olimpiai selejtezőről – hozzánk hasonlóan szintén otthon bukták el az előselejtezőt, a harmadik helyen végezve kikaptak a britektől, és csak túlórában gyűrték le a dél-koreaiakat –, vélhetően velük a vb előtt lesz lehetőségünk összecsapni a felkészülés jegyében.

FÉRFI JÉGKORONG OLIMPIAI SELEJTEZŐ
D-CSOPORT (Németország)
A csoport végeredménye:
1. Ausztria 7 pont, 2. Németország 6, 3. Olaszország 5, 4. Hollandia 0

E-CSOPORT (Lettország)
A csoport végeredménye:
1. Lettország 7 pont, 2. Kazahsztán 6, 3. Franciaország 5, 4. Nagy-Britannia 0

F-CSOPORT (Dánia)
A csoport végeredménye:
1. Szlovénia 9 pont, 2. Fehéroroszország 6, 3. Dánia 3, 4. Ukrajna 0

A SZOCSI TÉLI OLIMPIA FÉRFI JÉGKORONGTORNÁJÁNAK BEOSZTÁSA
A-CSOPORT: Oroszország, Szlovákia, Egyesült Államok, Szlovénia
B-CSOPORT: Finnország, Kanada, Norvégia, Ausztria
C-CSOPORT: Csehország, Svédország, Svájc, Lettország

A SZOCSI TÉLI OLIMPIA NŐI JÉGKORONGTORNÁJÁNAK BEOSZTÁSA
A-CSOPORT: Kanada, Egyesült Államok, Finnország, Svájc
B-CSOPORT: Oroszország, Svédország, Németország, Japán

EUROCHALLENGE, TYCHY (LENGYELORSZÁG)

A csoport végeredménye: 1. Magyarország 9 pont, 2. Lengyelország 6, 3. Dél-Korea 2, 4. Románia 1.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik