BOROS MIKLÓS
2023.02.02 11:51 Frissítve: 2023.02.02 12:41

Jégkorong: a román szövetség szabotázzsal vádolja a Csíkszeredát

A román bajnokság szabotálásával vádolja a Román Jégkorong-szövetség a magyar bázisú Erste Ligában is szereplő Csíkszeredai Sportklubot, mert a székelyföldi csapat nem állt egy ki egy brassói mérkőzésre.

„A Csíkszereda elkerüli a hazai bajnokság mérkőzéseit, hogy az Erste Ligában játsszon, bár a Sportminisztériumon keresztül közpénzből működik” (Fotó: UTE)

 


A január 28-ra kiírt Corona–Sportklub találkozó előtt a csíki klub a nagyszámú sérült és beteg játékosára hivatkozva a mérkőzés elhalasztását kérte, amit a brassói vezetés nem fogadott el. A Sportklub ezért nem utazott el a brassói találkozóra, amelynek pontjait 5–0-s eredménnyel a Corona kapta meg, másnap viszont hazai jégen már Erste Liga találkozót vívott a FEHA 19 ellen, amelyet 7–3-ra megnyert.  

A bukaresti szövetség négy nappal később a sajtónak kiküldött közleményben azzal vádolta Csíkszeredát: „elkerüli a hazai bajnokság mérkőzéseit, hogy az Erste Ligában játsszon, bár a Sportminisztériumon keresztül közpénzből működik”. A FRHG szerint a Sportklub hozzáállása nélkülözi a sportszerűséget, tiszteletet és megfontolást, ellenpéldának hozva fel a szintén Erste Ligás brassói klubot, amely képes volt egymást követő napokon mérkőzéseket játszani a két ligában.   

A közleménynél jóval durvábban fogalmazott Alexandru Smeu, a román szövetség versenybizottságának elnöke, aki szerint a Sportklub megveti hazai ellenfeleit azzal, hogy fontosabbnak tartja az Erste Ligában szereplést.

„Először is, Romániában vagyunk, nem Magyarországon, Csíkszeredát pedig senki sem kényszerítette, hogy benevezzen a nemzeti bajnokságba. Dühít, hogy vannak Romániában bejegyzett és működő klubok, amelyek közönnyel, sőt megvetéssel kezelik a versenyt, amelyre beneveztek, prioritásként kezelik a határon túli, magyarországi összecsapásokat” – nyilatkozta Smeu a bukaresti Gazeta Sporturilor napilapnak. A sportlap megkereste Hódos Lászlót, a Sportklub elnökét is, aki tömören annyit válaszolt: „Halasztást kértünk, nem kaptuk meg, ez van”.

A bukaresti szövetség vezetése alighanem azért kerített nagy feneket a történetnek, mert alig két hét múlva közgyűlést kell tartania, amelyet Novák Károly Eduárd sportminiszter hívott össze. Novák tavaly ősszel felfüggesztette a FRHG szeptemberi közgyűlésének határozatait, miután azon úgy vonták meg a szavazati jogot (többnyire erdélyi, székelyföldi) kluboktól, hogy meg sem jelölték a szabályzat hivatkozott cikkelyét. A tisztújító közgyűlésen a székelyföldi jelöltek többségét sem engedték elindulni, az elnökségbe így csupán Hódos László került be. A szövetség 2022 végén a sportminisztériumtól kapott állami támogatásról is önként lemondott.

A FRHG vezetése ezért azzal vádolja a szintén csíkszeredai sportminisztert, hogy beavatkozásával eltemetné a román hokit.

„A Hargita megyeiek Novák miniszer cinkosságával akarják rátenni a kezüket a szövetségre” – mondta szintén a Gazeta Sporturilornak Emilian Cernica alelnök, aki szerint hiba volt megengedni, hogy a Gyergyói HK, a Corona és a Sportklub párhuzamosan egy „nagyon komolytalan” magyar ligában is szerepeljen. Cernica egyébként korábban évekig éppen a brassói klub elnöke volt.

A szeptemberi közgyűlésről kizárt klubok négy pert is indítottak a szövetség ellen, amelyek jelenleg is folyamatban vannak. A szövetség és a székelyföldi hokitársadalom között lassan egy éve feszült a viszony, miután utóbbi vezetői hazaárulással vádolták meg a válogatott gerincét adó székely játékosokat, amiért a ljubljanai Divízió I/A világbajnokságon, a Magyarország elleni mérkőzés után ők is meghallgatták a magyar himnuszt.  

2023.03.19 21:47:24

Jégkorong nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Minimum négy, maximum hét alkalommal ádáz ellenfelek lesznek, hogy aztán májusban vállt vállnak vetve, Kevin Constantine szövetségi kapitány szakmai segítőiként már mindketten azért dolgozzanak, hogy az idény megkoronázásaként (hab a tortán 2.0…) a magyar válogatott megkapaszkodjon a világbajnoki elitben.

2023.03.14 10:19:29

Jégkorong nemzetisport.hu

Gottlibet Zóra álma, hogy egyszer a téli olimpián fújhassa a sípot.

2023.02.26 19:39:40

Jégkorong nemzetisport.hu

A Sportklub a 2016–17-es idény után marad le ismét a bajnoki elődöntőről.

2023.01.30 20:04:24

Jégkorong nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A Fehérvár tovább rombolta saját nimbuszát.

2023.01.18 13:39:03

Jégkorong nemzetisport.hu

Edzője szerint a magyar jégkorongozó megnyerte magának a társait, és biztos gólnak látszó lövéseket is kivédi.