Utoljára kísérletezhetnek

SZÛCS MIKLÓSSZÛCS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2005.04.07. 21:18
Címkék
"Nem az eredmény a legfontosabb" - jelentette ki Pat Cortina, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a divízió-1-es világbajnokságra készülő jégkorong-válogatott utolsó két felkészülési mérkőzése előtt, ami érthető is, hiszen a kanadai szakembernek a hollandok elleni összecsapásokon van még esélye arra, hogy az utolsó simításokat is elvégezze csapatán.
Cortinát ismerve a győzelem reményében lép jégre pénteken Székesfehérvárott, szombaton pedig Kaposvárott a magyar válogatott az ugyancsak a divízió-1-es mezőnyhöz tartozó, ám idén a másik csoport házigazdájaként szereplő hollandok ellen.

Amúgy mindkét mérkőzésnek megvan a maga érdekessége: Székesfehérvárott a magyar zászlóval érkező szurkolókat ingyen engedik majd be a jégcsarnokba, míg a most megépült kaposvári létesítményt tulajdonképpen ezzel a derbivel avatják fel. Ennél méltóbb premierje nem is lehetne a csarnoknak, amely az országban mostanában megkezdődött jégcsarnoképítési hullám legújabb "darabja". Ez egyben természetesen azt is jelenti, hogy a sportág történetében először láthatják vendégül a kaposváriak saját városukban a magyar válogatottat.

Palkovics Krisztián (24) és a magyar válogatott többi játékosa még két edzômeccsen tesztelheti tudását (Fotó: Meggyesi Bálint)
Palkovics Krisztián (24) és a magyar válogatott többi játékosa még két edzômeccsen tesztelheti tudását (Fotó: Meggyesi Bálint)
Palkovics Krisztián (24) és a magyar válogatott többi játékosa még két edzômeccsen tesztelheti tudását (Fotó: Meggyesi Bálint)
A két találkozó természetesen nem csak a mieink és a hollandok számára lesz érdekes, vélhetően a potenciális világbajnoki ellenfelek is érdeklődve várják majd a csapatok fellépését. Ezt támasztja alá, hogy a magyar szövetségnél már bejelentkeztek a norvégok - velük vélhetően nagy versenyfutás lesz majd Debrecenben… -, akik megfigyelőket küldenek Székesfehérvárra és Kaposvárra.

A hírek szerint egyébként Cortina ezeket a találkozókat arra is szeretné felhasználni, hogy az együttes stabilnak számító játékosai mellett azoknak is adjon lehetőséget, akik kiegészítő emberként akár nagyon fontos szerephez is juthatnak majd a debreceni világbajnokságon. S szerepet kapnak még a jövő reménységei is: a fehérvári meccs szüneteiben kisebb ünnepség keretében köszöntik majd divízió-2-es világbajnokságot megnyerő két korosztályos válogatottat, a junior- és az ifjúsági csapatot, s ugyancsak most adják át a Borsodi Liga 2004-05-ös idényében legjobb teljesítményt nyújtó játékosok különdíjait is. Persze az igazi az lenne, ha a Cortina-csapat is kivenné a részét az ünnepi pillanatokból, amire a két megnyert meccs tökéletesen megfelelne…

Kedvező mérleg a hollandok ellen

A magyar jégkorong-válogatott eddigi 637 mérkőzéséből 26 alkalommal játszott Hollandia ellen, s a mérleg igazán kedvező: 15 győzelem mellett 3 döntetlen és 8 vereség áll, a gólkülönbség pedig 145-96 a mieink javára. Igen ám, de ezen összecsapások legnagyobb része a régmúltban zajlott, így talán nem érdektelen megnézni, hogy ez a mostani generáció milyen emlékekez őriz mostani ellenfeléről. Nos, 1998 óta tizenegyszer játszott egymással a két csapat, ebből hatszor a magyarok, háromszor a hollandok nyertek, két összecsapás pedig döntetlenül zárult.

Legutóbb tavaly áprilisban, az oslói divízió-1-es világbajnokságon csapott össze a két válogatott, akkor 4-4 lett az eredmény, míg a legutóbbi magyarországi találkozó - még 2003 őszén, az Eurotour keretében - 3-3-as döntetlent hozott. Ebből is látszik tehát, hogy rendkívül kiélezett mecscsekre van kilátás, s ha még hozzátesszük, hogy mindkét együttes házigazdaként vág neki az idei divízió-1-es vb-nek (az A-csoport Debrecenben, a B-csoport pedig Eindhovenben randevúzik), akkor biztosra vehető, hogy kettőzött akarással készülő válogatottak párharcának ad otthont pénteken Székesfehérvár, szombaton pedig Kaposvár.

Szavazás

Hoki divizió I-es vb Debrecenben. Feljut-e válogatottunk az A-csoportba?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik