Fejpénz a válogatottságért?

SZÛCS MIKLÓSSZÛCS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2005.01.20. 21:27
Címkék
Miközben a sportág hazai népszerűsége egyre nő, az NHL-es kanadai hokisok ferencvárosi szerződéséről beszél mindenki, s a rajongók már a február 11. és 13. között esedékes Pannon GSM-tornára, a kanadai, a szlovák és a német válogatott budapesti fellépésére, no meg az áprilisi debreceni divízió-1-es világbajnokságra várnak, a színfalak mögött olyan feszültségekkel teli tárgyalások zajlanak, amelynek végkifejletét egyelőre most még megjósolni sem lehet. Az mindenesetre biztos, hogy a "gyakorlatilag semmi sem történt"-től a dunaújvárosi hokisoknak a válogatottból való kivonulásáig szinte bármi megtörténhet…

A szövetség kibérelné a válogatott játékosokat

A válogatottság és a pénz összekapcsolása miatt csúszós területre tévedtek az újvárosi vezetôk, s emiatt leginkább a játékosok eshetnek hanyatt… (Fotó: NS-montázs)
A válogatottság és a pénz összekapcsolása miatt csúszós területre tévedtek az újvárosi vezetôk, s emiatt leginkább a játékosok eshetnek hanyatt… (Fotó: NS-montázs)
A válogatottság és a pénz összekapcsolása miatt csúszós területre tévedtek az újvárosi vezetôk, s emiatt leginkább a játékosok eshetnek hanyatt… (Fotó: NS-montázs)
Hogy miről is van szó valójában?
Nos, információink szerint a DAC-Invitel jégkorongszakosztályának vezetői egy beadvánnyal, vagy ha úgy tetszik, egy szerződéstervezettel fordultak a szövetséghez, amelynek a lényege az, hogy az újvárosi hokisok mikor és milyen feltételekkel szerepelhetnek a válogatottban. A kiindulópont - teljesen leegyszerűsítve - az, hogy miután a DAC adja a játékosok fizetését, így arra az időre, amíg nem Dunaújvárosban edzenek és játszanak Ladányiék, a szövetség - erre nincs jobb szó - vegye bérbe a hokisokat, vagyis fizessen azért, hogy a játékosok a válogatottal készülhessenek és a nemzeti csapatban játszhassanak. Bár az összeget hivatalosan senki nem erősítette meg, úgy tudjuk, hogy a DAC-Invitel által beadott szerződéstervezet szerint valahol 100 és 150 ezer forint körüli heti fejpénzzel számolnak az újvárosiak, azaz körülbelül ennyi pénzt kérnének hetenként és játékosonként a szövetségtől, s ehhez még adott esetben - például egy játékos sérülés miatti kiesése okán - egyéb járulékos költségek is jönnének. Állítólag a dunaújvárosiak olyannyira komolyan veszik az elképzelésüket, hogy azt is kilátásba helyezték, hogy amennyiben nem sikerül egyezségre jutni a szövetség vezérkarával, úgy akár már a februári Pannon GSM-tornán sem lehetnek majd ott a válogatottban a DAC-Invitel játékosai. ----
Köstner Karlsruhéban

KARLSRUHE. Lorenz-Günther Köstner lett a másodosztályú Karlsruhe új vezetôedzôje. A korábban az élvonalban az Unterhachingot is dirigáló mester Stefan Kuntzot váltja a kispadon.

Bobic nem játszhat

HANNOVER. A remek formában lévô, négy mérkôzésen négy gólt szerzô Fredi Bobic feltehetôleg nem léphet pályára egykori csapata, a Borussia Dortmund ellen. A Hannover támadója izomszakadás gyanújával kényszerül pihenôre, és saját internetes oldalán jelezte: nem tudja vállalni a játékot a BVB ellen.
- Igaz a hír, miszerint pénzt kérnének azért, hogy a dunaújvárosi hokisok a válogatottban szerepelhessenek?
- Valóban folynak a tárgyalások a szövetséggel a válogatottban való szereplés feltételeiről, de a megállapodásig erről semmiképpen sem szeretnék nyilatkozni - válaszolta Kőhalmi Tibor, a DAC-Invitel szakosztályelnöke.
- Az sem zavarja, hogy a szövetség nem titkolódzik?
- Nem. Ez legfeljebb a tárgyalásokat nehezítheti meg…
Az első hallásra árnyaltan fogalmazva is megdöbbentő hír "kiindulóponti oldala" tehát egyelőre nem kívánta kommentálni az ügyet, ám Studniczky Ferenc, a szövetség elnöke ennél bőbeszédűbb volt.
- A hír igaz - erősítette meg értesülésünket a sportág első embere. - Valóban van egy elképzelés előttünk, ám ennek részleteiről egyelőre nem szeretnék beszélni, ugyanis még javában zajlanak a tárgyalások.
- Akkor beszéljünk csak általánosságokban. Mit szólt, amikor megkapta a beadványt?
- Tudom, hogy Dunaújvárosban profiszemlélettel próbálnak a jégkoronghoz állni, s ennek nagyon örülök, mert ez csak hasznára lehet a sportágnak. De ettől függetlenül én úgy gondolom, hogy a válogatottban szerepelni mindig, minden körülmények között megtiszteltetésnek számít, szerintem ezt nem lenne szabad anyagi oldalról megközelíteni.
- Belegondolt abba, hogy az újvárosiak lépése akár beláthatatlan következményekkel is járhat?
- Igen. Kivételezni ugyanis nem lehet, tehát amennyiben a válogatottban szereplő dunaújvárosi játékosok után fizetünk, akkor ugyanez jár a fehérváriaknak, a ferencvárosiaknak és az újpestieknek is. Nem hinném, hogy ez lenne a megfelelő út. Már csak azért is, mert a válogatott egyre népszerűbb, a szponzorok értékelik azt a munkát, amely a sportágon belül zajlik, mind több támogatónk akad, de természetesen csak a teljesítményt díjazzák. Mint ahogyan mi is. A magam részéről úgy gondolom, hogy a kiemelkedő produkcióért jár a jutalom. A Pannon GSM-tornán például ötvenötezer svájci frankot osztunk majd szét a csapatok között úgy, hogy huszonötöt kap a győztes, tizenötöt a második, tízet a harmadik és ötöt a negyedik helyezett. De ez nem jelenti azt, hogy minden játékos automatikusan kap a pénzből, erről természetesen az adott szövetség dönt majd. Tehát extra teljesítményért adunk mi is extra pénzt. De semmiképpen sem azért, mert egy játékos pályára lép a címeres mezben.
- Mit vár a tárgyalásoktól?
- A napokban leülünk az újvárosiakkal, s nagyon remélem, hogy sikerül megállapodnunk velük, hiszen nyakunkon a Pannon GSM-torna. Olyannyira, hogy Pat Cortina már ki is hirdette az eseményre készülő bő keretét.
- Elképzelhetőnek tartja, hogy a Budapest Sportarénában nem léphetnek jégre az újvárosi hokisok?
- Ebbe még belegondolni sem szeretnék, nagyon bízom abban, hogy erre nem kerül sor. ---- - A pletykák szerint a dunaújvárosiak anyagi gondokkal küzdenek, olyannyira, hogy állítólag két hónapja nem kaptak fizetést a játékosok. Elképzelhetőnek tartja, hogy ez a nehéz helyzet motiválta a DAC vezérkarát, amikor előálltak ezzel az igénnyel?
- Amennyiben valóban anyagi gondok vannak Dunaújvárosban, azt nagyon sajnálom, hiszen rendkívül értékes szakosztályról van szó. Azt viszont nem tudom, hogy ez vagy netán más volt a dunaújvárosiak motivációja.
- Csalódottnak tűnik. Jól érzem?
- Kevesen vagyunk, rendkívül szűk a keresztmetszete a magyar jégkorongnak. Ahelyett, hogy összefognánk és a minél jobb eredményeket együtt próbálnánk meg elérni, ilyen ügyekkel kell foglalkoznunk. Ha erre gondolok, nem tagadom, tényleg csalódott vagyok: magánemberként és szövetségi elnökként sem tudok egyetérteni a beadvánnyal.
S hogy mindehhez mit szólnak a dunaújvárosi játékosok?
Természetesen kíváncsiak lettünk volna az ő véleményükre is, elvégre mégiscsak róluk szól ez az egész, de a DAC-Invitel szakosztályvezetése megtiltotta, hogy erről bármit is nyilatkozzanak. Szuper, Ladányi, Szélig és a többi újvárosi hokis tehát nem mondhatja el, hogy számukra milyen fontos a válogatottban való szereplés, hogy nekik megtiszteltetés, ha a szövetségi kapitány gondol rájuk és hogy ők mindenképpen szeretnének ott lenni a Pannon GSM-tornán, meg a divízió-1-es vb-n. Mert afelől ne legyenek kétségeink, hogy ők ezt valóban így gondolják és így akarnák.
Ellentétben a DAC-Invitel vezetőivel… ---- Pat Cortina szövetségi kapitány bővített keretében - amint az alább olvasható - 11 dunaújvárosi jégkorongozó kapott helyet. Természetesen nem biztos, hogy mindannyian ott lesznek majd a végleges, 22 tagú keretben, de az egy kis számolgatáshoz szükséges kiindulási alapnak azért mindenképpen jó ez a szám. A tervek szerint a Pannon GSM-torna előtt három-négy napos összetartás lesz Újpesten, s ugyebár maga a torna is három napig tart majd, tehát a szövetségnek egy hétre kellene "bérbe vennie" 11 dunaújvárosi játékost, ami a DAC szerződéstervezete szerint valahol 1.1 millió és 1 millió 650 ezer forint között lenne… Még ennél is ijesztőbbnek tűnik, ha az áprilisi divízió-1-es világbajnokság költségeit kalkuláljuk, hiszen akkor a vb egy hete előtt körülbelül háromhetes edzőtáborra lehet számítani. Négy hétről lesz tehát szó, aminek az ára játékosonként 400 és 600 ezer forint között mozogna, s ha figyelembe vesszük, hogy a végleges vb-keretbe 8-9 dunaújvárosi hokis meghívása minden kockázat nélkül valószínűsíthető, akkor könnyen kiszámolható, hogy a divízió-1-es vb-n az újvárosi játékosok pályára lépése mintegy 4-5 millió forintjába kerülne a szövetségnek…

Pat Cortina szövetségi kapitány bő kerete a Pannon GSM-tornára
Kapusok: Szuper Levente, Halmosi Tamás (DAC-Invitel), Budai Krisztián (Alba Volán-FeVita), Bernei Gergely (UTE)
Védők: Kangyal Balázs, Svasznek Bence, Sille Tamás, Tőkési Lajos, Szuna Roland (Alba Volán-FeVita), Tokaji Viktor, Szélig Viktor, Horváth András, Lencsés Tamás (DAC-Invitel), Hetler Ádám (UTE), Székely Mádai László, Holló István (Ferencváros)
Csatárok: Borbás Gergely, Csibi József, Fodor Szabolcs, Gröschl Tamás, Kiss Tibor, Kovács Csaba, Majoross Gergely, Ocskay Gábor, Palkovics Krisztián, Rajz Attila (Alba Volán-FeVita), Ladányi Balázs, Peterdi Imre, Vas Márton, Erdősi Péter, Sándor Szilárd (DAC-Invitel), Hoffmann Attila (Ferencváros), Vas János (Halmstad Hammers HC), Fekete Dániel (Graz) ---- Kézilabda
"Sportágunkban fel sem merült eddig, hogy a szövetség pénzt adjon a kluboknak a legjobbak elengedéséért - mondta Kiss István, a Magyar Kézilabda-szövetség elnöke. - Ezt az ötletet nem is tartom szerencsésnek, életrevalónak. A sportolónak az egyik legfőbb célja, álma, hogy címeres mezt viselhessen és ezért az igazi versenyzők minden áldozatra készek. A válogatott játékos minden tekintetben felértékelődik, eladhatóbbá válik. Ezt jól tudják mind a klubok, mind a versenyzők. Az ötletet már csak azért sem lehet jelenleg megvalósítani, mert a gazdasági helyzet a magyar szövetségekben - finoman szólva - nem rózsás, folyamatosan csökkennek az állami támogatások."

Kosárlabda
A magas emberek sportjában sem az már a válogatott, ami volt régen. Tavaly nyáron felröppent a hír, hogy egyes női klubok ilyen-olyan okokra hivatkozva csak a felkészülés bizonyos időszakaira engedik el játékosaikat, igaz, arról szó sem volt, hogy pénzt kérnének azért, hogy a kosarasaik a válogatottban szerepelnek. Ráadásul mindezt megtehették, méghozzá különösebb retorziók nélkül, pedig elnökségi határozat van arról, hogy egy hónapos eltiltás jár itthon annak a játékosnak, aki behívója ellenére nem megy el a legjobbak öszszetartására, klubjának pedig ötmilliós büntetést kell befizetnie. Na de úgy látszik, a kivétel(ek) erősítik a szabályt. Vagy mégsem…?

Labdarúgás
A dunaújvárosiak ötlete a futballban még véletlenül sem működhetne, hiszen a nemzeti együttesek tevékenységét és előírásait a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) szigorúan szabályozza.
"A futballban az ilyenhez hasonló ötlet megvalósítására biztos, hogy nem lehetne lehetőség - mondta Berzi Sándor az MLSZ főtitkára. - A játékosokat a klubok kötelesek a nemzeti csapat rendelkezésére bocsátani, ha ezt nem tennék meg, akkor az igen komoly büntetéseket vonhatna maga után."

Röplabda
Ahol olyan kevés a pénz, mint a röplabdásoknál, ha akarnának sem tudnának fizetni a kluboknak. Mindazonáltal ha tele volna a kassza, akkor sem adnának egy forintot sem azért, hogy elengedjék a csapatok a válogatottba a játékosaikat. Ahogy Stevik Péter, a honi szövetség főtitkára fogalmazott: "A válogatott szent dolog, nem lehet pénzkérdés." Persze elő-előfordulnak itt is problémák, ám Stevik szerint a szövetség karakánul tartja magát elveihez.

Vízilabda
"A mi válogatott játékosaink jelentős összeget kapnak a szövetségtől - reagált a dunaújvárosiak ötletére Martin György, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke. - Egyrészt a Wesselényi Közalapítvány útján, másrészt minden válogatott pólós szerződést kötött velünk, amelyben le van írva, hogy mit kell tennie, és ezért mit kap. A dunaújvárosihoz hasonló ötlet alaposan felborítaná ezt a rendszert, nem lenne összeegyeztethető vele. Esetünkben árnyalná a képet, hogy több válogatott vízilabdázó külföldi klubban szerepel, amelyek biztosan nem állnának elő ilyen javaslattal."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik