Márquez elrontotta a dél-afrikaiak örömét

Vágólapra másolva!
2010.06.11. 15:52
null
Márquez ezzel a lövéssel mentett meg egy pontot Mexikónak (Fotó: Reuters)
Dél-Afrika és Mexikó 1–1-es döntetlenjével kezdődött meg a 2010-es labdarúgó-világbajnokság. A mérkőzés nagy részében a mexikóiak játszottak fölényben, az 55. percben azonban Siphiwe Tshabalala hatalmas góljával a hazaiak szerezték meg a vezetést. A dél-afrikai győzelem azonban elmaradt, mivel a 79. percben Rafael Márquez egyenlíteni tudott.

A torna rögtön csúcsdöntéssel kezdődött, a hazaiakat irányító Carlos Alberto Parreira ugyanis a hatodik világbajnokságán vesz részt szövetségi kapitányként.

Nem sok hiányzott ahhoz, hogy a rettenetes hangszerek legalább egy pillanatra elnémuljanak, Paul Aguilar jobb oldali beadása után ugyanis a 2. percben Itumeleng Khunéról Giovani dos Santos elé pattanta a labda, az exbarcelonai játékos lövésébe azonban Aaron Mokoena belevetődött, így szöglet lett az akció vége.

Az első negyedórában többnyire mexikói lábakon volt a labda, ám a közép-amerikaiak fölénye eddig meddőnek bizonyul. A brazil felmenőkkel rendelkező Dos Santost követően az argentin születésű Guillermo Franco szerezhette volna meg a vezetést Mexikónak, ám fejese egy szögletet követően nem találta el a kaput.

MOST SEM KAPOTT KI ELSŐ MÉRKŐZÉSÉN A HÁZIGAZDA

Bár a győzelmet elszalasztotta, Dél-Afrika ezzel a döntetlennel tovább nyújtotta a vb-k történetének egyik igen hosszú sorozatát, a házigazda válogatottja ugyanis az ezt megelőző 18 tornán sem szenvedett vereséget első mérkőzésén.

A vendégeknél Aguilar mellett Dos Santos a legaktívabb, egy kontra után bal külsővel eresztett meg ígeretes lövést, amely azonban célt tévesztett. A hazaiak egy-két szabadrúgásból teremthettek volna veszélyes helyzetet, ám Óscar Péreznek csak egy jobbról élesen középre lőtt labdánál kellett igazán résen lennie.

Ezzel szemben a 33. percben Franco már másodszor hozta a szívbajt a dél-afrikai nézőkre, Khunéban azonban elakadt a West Ham csatárának emelése. A mexikói nyomás ezt követően sem csökkent, ügyes összjáték végén Dos Santos lövése nyomán pattant a labda majdnem a blokkoló Bongani Khumalóról a saját kapujába. Az ebből adódó szöglet után Carlos Vela közelről a hálóba továbbított, ám les miatt az üzbég játékvezető – helyesen – érvénytelenítette a gólt.

Parreira csapata az első félidő utolsó perceiben került először igazán nagy helyzetbe – ekkor több szögletet is rúghatott a Bafana Bafana –, Siphiwe Tshabalala beadásáról csak centikkel maradt le Katlego Mphela. A vb első negyvenöt (plusz egy) perce így gól nélkül zárult.

A második félidőre új ember futott ki a hazaiaknál, úgy látszik, Parreira nem nézte jó szemmel Aguilar ficánkolását, így a balhátvédként játszó Lucas Thwala helyére Tsepo Masilelát küldte be.

A közönség azonban nem miatta, hanem Tshabalala miatt ugrott talpra az 55. percben, a Kaizer Chiefs középpályása ugyanis, miután ziccerben kilépett, hatalmas gólt ragasztott a bal felső sarokba. 1–0

Dos Santos hasonló „rakétával" egyenlíthetett volna, ám Khune szögletre tudta ütni a rövid felsőbe tartó labdát.

A játék képe ezután is a megszokott volt, a labda Mexikónál volt, míg a dél-afrikaiak ellentámadásokkal próbálkoztak. Teko Modise egymaga kétszer is megduplázhatta volna a hazaiak előnyét, de előbb mellé, majd Pérezbe lőtt.

Javier Aguirre alig több mint húsz perccel a rendes játékidő vége előtt rutinos harcosát, Cuauhtémoc Blancót is harcba dobta (Vela helyett), nem sokkal ezután pedig már 1–1 volt a mérkőzés állása, igaz, nem Blanco volt eredményes. Egy bal oldali beadást Mokoena próbált kifejelni, feje fölött azonban átszállt a labda, Rafa Márquez levette azt, majd Khune mellett közelről a kapuba lőtt. 1–1

Az utolsó tíz percben is Dél-Afrika térfelén folyt leginkább a játék, ám a győztes gólt Mphela szerezhette volna meg: a 90. minutumban nagy helyzetben a jobb oldali kapufa tövét találta el.

Több találat a háromperces hosszabbításban sem esett, így a világbajnokság döntetlennel kezdődött után. Legutóbb erre 1986-ban volt példa, amikor a címvédő olaszok szintén 1–1-re végeztek Bulgáriával.


MESTERMÉRLEG
 „Igazságos eredmény született. Úgy gondolom, ez egy nagyon kemény csoport. Az a válogatott, amelyik négy pontot szerez majd, továbbjut. Büszke vagyok a csapatomra, megnyerhettük volna a találkozót, de az eredmény így is igazságos" – nyilatkozta Carlos Alberto Parreira, a dél-afrikai válogatott szövetségi kapitánya.

„A dél-afrikai gól teljesen megváltoztatta a mérkőzést. Nem mondom, hogy idegesek lettünk, de kissé aggódni kezdtünk. Megpróbáltunk változtatni a játékunkon, egyenlítettünk is. Minden dicséretet megérdemel az ellenfelünk" – értékelte a vb nyitó találkozóját Javier Aguirre, a mexikói válogatott szövetségi kapitánya. (MTI)

 

A TUDÓSÍTÁS MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A TUDÓSÍTÁS MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik