Eb 2024: felkapta a forgószél a skótokat – és élvezik

Vágólapra másolva!
2023.10.12. 15:06
null
Angus Gunn, a skót válogatott kapusa parádésan védett a spanyolok tavaszi legyőzése alkalmával, csütörtökön Sevillában ismét megpróbálja lenullázni a világhírű ellenfelet – meglehet, Eb-re jutást ünnepelhet társaival (Fotó: Imago Images)
Az eddigi öt mérkőzését egyaránt megnyerő skót labdarúgó-válogatott Spanyolországban már az Eb-kijutást is ünnepelheti csütörtök este.

 

Úgy léphet pályára a skót válogatott Spanyolország ellen csütörtök este Sevillában, hogy kivívhatja részvételi jogát a 2024-es Európa-bajnokságra: ha Steve Clarke szövetségi kapitány irányításával a csapat meg tudja ismételni márciusi bravúrját, amikor 2–0-ra legyőzte a spanyol válogatottat, biztossá válik kvalifikációja. Sőt, akkor is, ha Norvégia nem nyer Cipruson.

Scott McTominay volt a hős azon a márciusi estén a Hampden Parkban a spanyolok ellen, a Manchester United középpályása szerezte mind a két gólt. Azóta is őrzi jó formáját a válogatottban, már hat gólnál tart a selejtezőben (a spanyolok elleni kettő mellett kettőt szerzett odahaza, egyet pedig idegenben a ciprusiak ellen, további egyet a grúzoknak lőtt), s a második helyen áll a 2024-es selejtező góllövőlistáján.

Egyébként pedig a teljes skót csapat büszke lehet eddigi eredményeire, mind az öt meccsét megnyerte, 15 ponttal áll a csoportja élén, s a gólkülönbsége (12–1) is lehengerlő. A skót válogatott sohasem kezdett még öt győzelemmel selejtezősorozatot, és márciusban csaknem negyven év után sikerült újra legyőznie Spanyolországot. Előtte 1984 novemberében tudtak nyerni a skótok a spanyolok ellen, akkor a Hampden Parkban 3–1-re – Kenny Dalglish szerezte az egyik gólt.

A skót keretbe visszatért Scott McKenna, Liam Cooper, Greg Taylor és Jacob Brown, ők versenyezhetnek a védelemben Kieran Tierney helyéért, miután a Real Sociedad védője sérülést szenvedett. Ugyancsak sérülés miatt kikerült a keretből Ryan Jack (Rangers) és Kevin Nisbet (Millwall).

A csapat kapusa, a korábbi angol korosztályos válogatott Angus Gunn csak a második meccsét játszotta skót nemzeti színekben, amikor márciusban győztek Spanyolország ellen, azóta mindössze egy gólt kapott a válogatottban – Erling Haaland büntetőjéből.

„Bízunk magunkban – mondta Angus Gunn a skót szövetség honlapján. – Nagyon jó a hangulat a válogatottnál. Hihetetlenül jól teljesítettünk eddig, és már majdnem megérkeztünk a célunkhoz, csak rajtunk múlik, hogy befejezzük a munkát. Elmegyünk Spanyolországba, és remélhetőleg a kívánt eredménnyel érkezünk haza. Azzal, amit eddig elértünk, önbizalomra tettünk szert, és nyilván az eddigi tizenöt pontunk miatt kisebb a nyomás rajtunk, felszabadultabban játszhatunk. Hihetetlenek voltak az eddigi meccseink. Megverni Spanyolországot, Norvégiában nyerni az utolsó pillanatban – nagyszerű élmények! Valahányszor visszanézem Kenny McLean győztes gólját Norvégiában, libabőrös leszek. Mindig hangosan lejátszom az öltözőben a felvételt, hogy minden srác hallja. Nagyszerűek a szurkolói visszajelzések is, az ilyen pillanatok sokáig élnek az emlékezetükben, és nemcsak az övékben, hanem a játékosokéban is. Kicsit olyan ez most, mintha felkapott volna minket a forgószél. De nincs még vége a történetnek, ennél sokkal többet szeretnénk még elérni!”

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
7. FORDULÓ
A-CSOPORT
20.45:
Spanyolország–Skócia (Tv: Spíler2)
20.45: Ciprus–Norvégia
D-CSOPORT
18.00:
Lettország–Örményország (Tv: Spíler2)
20.45:
Horvátország–Törökország (Tv: Spíler1)
E-CSOPORT
20.45:
Albánia–Csehország
20.45: Feröer–Lengyelország
I-CSOPORT
20.45:
Andorra–Koszovó
20.45: Fehéroroszország–Románia, Budapest, Szusza Ferenc Stadion (Tv: Match4)
Az Izrael–Svájc mérkőzést november 15-re halasztották.

AZ A-CSOPORT TELJES PROGRAMJA ÉS EREDMÉNYEI ITT!

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Skócia 5 5 12– 1 +11 15
2. Spanyolország 4 3 1 16– 3 +13 9
3. Norvégia 5 2 1 2 7– 8 –1 7
4. Grúzia 5 1 1 3 5–13 –8 4
5. Ciprus 5 5 2–17 –15 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik