„Lesz ez még így se…” – NFL 2015 Week 12

Vágólapra másolva!
2015.12.04. 15:12
Van az úgy, hogy kikap a Patriots, van az úgy, hogy megszórják a Legion of Boom-ot, van az úgy, hogy a csereirányító jobb, mint „a nagy”, van...

Van az úgy, hogy kikap a Patriots, van az úgy, hogy megszórják a Legion of Boom-ot, van az úgy, hogy a csereirányító jobb, mint „a nagy”, van az úgy, hogy tévednek a bírók, van az úgy… de ettől még az idény talán legszínvonalasabb és látványosabb fordulóján vagyunk túl. Éleződik a harc a piszkos tizenkettőbe jutásért, de ahogy a klasszikus is mondja, a(z amerikai) foci igazából decemberben kezdődik…Van az úgy, hogy kikap a Patriots, van az úgy, hogy megszórják a Legion of Boom-ot, van az úgy, hogy a csereirányító jobb, mint „a nagy”, van az úgy, hogy tévednek a bírók, van az úgy… de ettől még az idény talán legszínvonalasabb és látványosabb fordulóján vagyunk túl. Éleződik a harc a piszkos tizenkettőbe jutásért, de ahogy a klasszikus is mondja, a(z amerikai) foci igazából decemberben kezdődik…

New York Giants @ Washington Redskins 14-20

Kirk „U-Like-That” Cousins újabb győzelemre vezette a Rézbőrűeket, mellyel a fővárosi csapat a csoport élére állt. Eli Manning két labdaeladással kezdte a meccset, a hazaiak azonban ezeket nem tudták kihasználni. Mivel a Giants támadójátéka csak puntokig jutott, így, ha a labdavesztéseket nem is, de a támadósor impotenciáját már kihasználta a ’Skins és 17-0-lás előnyt építettek a nagyszünetre. Dustin Hopkins mezőnygólja nyitotta a pontok sorát, aztán Cousins osztott ki egy 63 yardos TD passzt DeSean Jacksonnak, majd saját maga nyargalt 1 yardról a gólvonal mögé. A harmadik negyedet Eli újabb interceptionnel kezdte, majd punt puntot követett, mielőtt Hopkins 33 yardról 20 pontosra hizlalta a hazai előnyt. A tetemes hátrány megihlette a kisebbik Mannin fiút, következő két támadásban egyaránt hatpontosig vezette csapatát, a fordításra azonban már nem maradt idő. Halkan megjegyezném, hogy a második hatpontosnál Odell Beckham Jr. ismét varázsolt, vetődve szerzett egykezes TD-t. A Redskins lépéselőnybe került, de a csoport kiszámíthatatlansága miatt még az Eagles is simán rájátszásba juthat.

Minnesota Vikings @ Atlanta Falcons 20-10

Tovább folytatódott a Sólymok vesszőfutása, ezúttal a Vikings futotta szét és verte meg a Matt Ryan vezette (?) hazaiakat. Adrian Peterson (158 yard, 2 TD) a nyitónegyedben egy yardos futással szerezte meg a vezetést, majd két labdavesztés következett. Előbb Tevin Coleman 46 yardos vágtájának végén harcolt ki labdaszerzést Anthony Barr, majd Teddy Bridgewater adta el a labdát a hazaiak redzone-jában. Ezt Shayne Graham 31 yardos mezőnygóljával büntette a Falcons. A nagyszünetig a Vikings nem igazán tudott haladni, de a Falcons is feleslegesen tett meg nagy távot, Matt Ryan ugyanis eladta a labdát a végén. A második félidőt újfent labdaeladással kezdte Ryan, ezúttal az endzone-ban tévedett. Erre Blair Walsh mezőnygólja volt a válasz. A Vikings a következő két támadását 10 szerzett ponttal zárta. Elsőként Walsh lőtt újfent a póznák közé, majd ’AP’ futott 35 yardról a végzónába. Mindezek után még egy engedett TD is simán belefért Mike Zimmer srácainak, akik kihasználva a Green Bay Packers botlását újra az NFC North élére álltak. A Falcons újabb veresége a csapat Wild Card helyébe került, ezzel egyre nagyobb bajban vannak Julio Jones-ék.

St. Louis Rams @ Cincinnati Bengals 7-31

Ahogy az várható volt, ahogy elhagyta a St. Louis táblát a Kosok csapata, máris elvesztett egy újabb mérkőzést, lévén Andy Daltonék játszi könnyedséggel intézték el őket. A nagy hátrány miatt Todd Gurley mindössze 9 labdát kapott, előtérbe került a passzjáték, ami 53 passzkísérletet eredményezett. Ebből 46 jutott Nick Folesnak, mivel a harmadik labdaeladása után szépen leült oda, ahova való. Dalton 233 yarddal és 3 TD passzal zárt, így az egy interception is belefért. A. J. Green 61 yardja mellé 2 TD-t kapott le, míg Tyler Eifert 40 yarddal és 1 TD elkapással fejezte be a meccset. A Tigrisek két vereség után újra nyerni tudtak, így minden bizonnyal a csoport élén jutnak a rájátszásba. A Rams és annak szerethető védelme pedig szétesett a szezon második felére, maradt nekik a nihil.

New Orleans Saints @ Houston Texans 6-24

Tovább folytatta remeklését a Texans, a Szentek pedig olyat éltek át, amilyet a Sean Payton – Drew Brees érában még soha, hatpontos nélkül fejezték be a meccset. 155 mérkőzésig tartott a széria, mely az NFL második leghosszabbja lett. Brian Hoyer az első két támadást egyaránt TD passzal zárta, a 14-0-lás előny pedig simán kitartott a végéig. A szünet előtt ugyan két mezőnygóllal még szépítettek Brees-ék, de utána Alfred Blue 8 yardos TD futása és Nick Novak mezőnygólja lezárta a meccset. A Saints egész meccsen rosszul játszott, a védelem Rob Ryan nélkül is átjáróház volt, a pár hete még ígéretesnek tűnő szezon mehet a kukába. A Texans ezzel szemben zsinórban negyedszer nyert és a Colts egyedüli kihívói maradtak az AFC déli kvartettjében.

Tampa Bay Buccaneers @ Indianapolis Colts 12-25

Adam Vinatieri és Connor Barth mezőnygól csatájával indult a mérkőzés, majd a nagyszünet előtt Jameis Winston szép TD átadást adott Cameron Brate-nek, de az extra pont kimaradt, így „csak” hat pontos előnnyel mentek pihenni a Kalózok. A nagyszünet után a Bucs támadójátéka atomjaira hullott, puntok sokasága, kihagyott mezőnygól és egy labdaeladás jött nekik csak össze, ezt pedig egy olyan rutinos róka, mint Matt Hasselbeck kihasználja, ahogy most is tette. Az első négy támadásból egyaránt pontszerző akciót vezetett, a sorminta pedig keresztrímre hajazott, Vinatieri FG, T.Y. Hilton TD, Vinatieri FG, T.Y. Hilton TD. Az ezekből szerzett 19 pont sima hazai győzelemhez vezetett, mellyel a Colts a csoportja élén „ragadt”, a Bucs pedig lépést vesztett az NFC Wild Card helyeiért való küzdelemben.

Miami Dolphins @ New York Jets 20-38

Ryan Fitzpatrick újabb extra meccset hozott le, mellyel a Jets tovább harcolhat valamelyik Wild Card helyért. „Fitzmagic” 277 yardot és 4 TD passzt termelt, legfőbb célpontja ezúttal is Brandon Marshall volt (131 yard, 2 TD). Chris Ivory talajon tett sokat a közösbe (87 yard, 1 TD) és a két labdát szerző védelem is helytállt. A Dolphins 2 hatpontost is a garbage time-ban szerzett, 35-7-es hátrány után, semmi kétségem, ha szorosabb a meccs, ezek sem születnek meg. Az edzőváltás kis időre megoldásnak tűnt, de be kell látni, az elmúlt öt mérkőzésből négyet elveszítő Dolphins-nál nagy baj van.

San Diego Chargers @ Jacksonville Jaguars 31-25

Nem hittem volna, hogy előfordul velem ebben az életemben, hogy szívesen nézem a Jaguars meccseit, de most mégis ez a helyzet. Na jó, talán az is benne van ebben, hogy NFL Fantasy csapatom két ékessége is a Jaguárokat erősíti, de azért a Blake Bortles (329 yard, 2 TD, 1 INT) vezette támadósor is rendben van. Ezúttal Julius Thomas remekelt (116 yard, 1 TD) a célpontjai közül, a vereség azon múlott, hogy Philip Rivers-t nem tudták kellő nyomás alá helyezni a hazai védők, így 400 yardot és 4 TD passzt osztott ki. Ebből kettőt Antonio Gates kapott el a szünet előtt, mindössze 64 másodperc leforgása alatt. A két Gates hatpontos közt született Bortles egyetlen labdaeladása, így kijelenthető, ez a hiba a győzelmükbe került. A Chargers szezonja hetek óta reménytelen, most minden bizonnyal magukkal rántották a Jaguárokat is.

Oakland Raiders @ Tennessee Titans 24-21

Jó kis párbajt hozott a következő évtized várhatóan legjobb irányítóinak meccse, még ha a szakadó eső rá is nyomta bélyegét a mérkőzésre. Derek Carr (330 yard, 3 TD) újabb remek meccsen van túl, de ebben óriási szerepet játszik előtte a támadófal, akik ezúttal is csak egy sack-et engedtek és olyan védelmet nyújtanak Carrnak, hogy bőven van ideje megtalálni a lehető legjobb megoldást. Marcus Mariota sem játszott rosszul, csapata mindhárom hatpontosa az ő átadásából született. Ő azonban kétszer is eladta a labdát, másodszor az utolsó támadásban, amikor a döntetlenért mentek a hazaiak. Ez az „kis apróság” el is döntötte a csatát, a Raiders, ha nyögvenyelősen is, de hozta a kötelezőt, továbbra is versenyben maradva ezzel a rájátszásért. A Titans egyedüliként áll 2 győzelemmel idén, ezzel pedig az 1/1 legnagyobb várományosai.

Buffalo Bills @ Kansas City Chiefs 22-30

Egy igazi playoff meccsnek beillő csatán vannak túl a csapatok és a labdára jobban vigyázó hazaiak 17-7-es hátrányból is nyerni tudtak. Sammy Watkins óriásit játszott, de a második félidőre megtalálták az ellenszerét, az első félidőben termelt 158 yardját és 2 TD elkapását nem tudta gyarapítani. LeSean McCoy 100 totál yard felett termelt és 1 TD-t is szerzett, Tyrod Taylor pedig 291 yardot és 3 TD-t passzolt. Az egyetlen oka a vereségnek az, hogy a tavaly ligaelit védelemből egy középgyenge egységet csinált Rex Ryan, és az oly rettegett egység idénre átjáróház lett. A futás ellen tavaly még ligaelit egység 158 yardot nyelt be, turnovert nem szerzett, sack-et is csak egyet és a második félidőben a hazaiak minden támadását pontszerzésig engedte. Ilyen védekezés mellett nem is meglepő, hogy a minden kansasi kulcsember remekelt. Alex Smith 255 yardot passzolt, két hatpontosán Jeremy Maclin (160 yard) és Travis Kelce (69 yard) osztozott, a csapat harmadik számú futója, Spencer Ware pedig 114 yardot és egy TD-t szaladgált össze. A Chiefs ezzel zsinórban ötödször nyert és már Wild Card helyen van, a Bills pedig csatát vesztett, de a keretben ott a potenciál, hogy a háborút, nevezetesen valamelyik Wild Card helyet elnyerjék.

Arizona Cardinals @ San Francisco 49ers 19-13

Nagyon megszenvedtek a Pintyek a csoportrangadón, Carson Palmer a hajrában futott hatpontosa kellett a győzelemhez. Palmer idén először maradt passzolt TD nélkül, mely a hazaiak védelmének egy nagy piros pont. A meccsben simán benne volt a meglepetés is, utólag lehet azt mondani, hogy a két hazai labdavesztésből kapott 6 pont jelentette a különbséget. A Cardinals elvesztette a liga élmezőnyébe magát visszaküzdő Chris Johnsont, a hírek szerint az ezen a meccsen 1 yardos TD-t szerző David Johnson lép elő első számú futónak. Tavaly szintén 9-2-vel álltak a vendégek, aztán jött a sérüléshullám és semmi sem lett a szezonból. Most csak remélhetik, hogy Johnson sérülése nem a kezdete az újabb pechszériának, mert, ha mindenki egészséges marad, ez a Cardinals az NFC trónjára is simán felülhet. A 49ers most éppen a szebbik arcát mutatta, de ne legyenek kétségeink, jó pár év szenvedés vár még az Aranyásókra.

SNF New England Patriots @ Denver Broncos 24-30 h.u.

A kulcsembereit szép sorjában elveszítő Patriots elveszítette a veretlenségét és rövid időre Rob Gronkowskit is a denveri hóesésben. Roppant fájó vereség lehet ez számukra, hiszen nem volt benne a mérkőzésbven az L, főleg Brandon Bolden zárónegyed elején szerzett 63 yardos TD elkapása után. Brock Osweiler azonban a denveri sereg élére állt, segítségül hívva a futójátékot, a speciális egységet, és a védelmet, majd a maradék 12 percben három olyan támadást vezetett, melynek pontszerzés lett a vége, így 69 másodperccel a vége előtt 24-21-re vezettek a hazaiak. Az ezer sebből vérző Pats azonban nem adta fel, Tom Brady mezőnygól távolságba vezette csapatát, Stephen Gostkowski pedig nem hibázott, jöhetett hát a hosszabbítás. Ezt a vendégek kezdték, de 2 sikertelen passz és egy Von Miller sack hamar leterelte őket a havas pályáról. Az ihletett formában levő offense meg jött és learatta a babérokat. 3&1-re C.J. Anderson 48 yardos futást villantott, megnyerve ezzel a Vadlovaknak a mérkőzést. Gronk a negyedik negyedben térdsérülést szenvedett, de, ha igazak a hírek, maximum 2 hetes kihagyás lesz belőle, ami valljuk be, nagy megkönnyebbülés Brady-nek, egyetlen épkézláb célpontja nélkül véget ért volna a csapat szezonja. A mérkőzés előtt Brady és Bill Belichick 12-0-lás mérleget tudott felmutatni havas összecsapásokon, ez a széria most megszakadt, ahogy a Pats veretlensége is. Osweiler hozta az alapot és egyre nagyon népszerűségnek örvend társai körében, lehet, hogy szentségtörés, amit állítok, de ez a győzelem Peyton Manninggel nem lett volna meg és most már nem is szabad őt visszatenni, ugyanis Osweiler meg fogja oldani a nehézségeket. A Broncos 9-2-vel áll, a Pats 10-1-gyel, de azonos mérlegnél a Broncos lesz jobb helyzetben, nagy harc lesz az első kiemelésért.

Pittsburgh Steelers @ Seattle Seahawks 30-39

A nyugati parti rangadó eddig az idény legjobb mérkőzését eredményezte. Két Team to Beat gárda csapott össze, mindkettő a rájátszásba kerülésért harcol. A találkozót végigdominálták a Kohászok, Ben Roethlisberger két labdaeladása mellett is 400 yarddal ajándékozta meg a Legion of Boom-ot, akik ahogy bírták tartották magukat, de a turnoverek ilyen magas száma kellett ahhoz, hogy Russell Wilson – pályafutása legjobb, 5 TD átadásos 60 percét produkálva – megfékezze a Kohászokat, ajándékba kapva néhány rövidpályás szituációt valamint egy totálisan széteső Steelers secondary-t a zárónegyedre. Mike Tomlin két hibás játékhívása is erősen befolyásolta a meccs végkimenetelét, főleg, amikor a ligaelit támadósorát nem engedte negyedikre tovább menni, inkább mezőnygólos hátrányból akarta megfordítani az eredményt. Meg is lett az eredménye Doug Baldwin harmadik és sokra 80 yardot nyargalt a lasztival, maga mögött hagyva az Antwon Blake és Will Allen reprezentálta hátsó védelmi négyest és ezután Big Bennek sem maradt más, mint az agyrázkódását felülvizsgáltatni az öltözőben. Richard Sherman szó szerint megette Antonio Brownt (ehhez a zebrák is többször jó étvágyat kívántak), a ’Hawksnak minden a Steelers-nek semmi sem jött össze. Dr. Bubó szavajárását kölcsönvéve: „Kérem a következőt!”

MNF Baltimore Ravens @ Cleveland Browns 33-27

Ha valaki nevek nélkül elmeséli a meccs utolsó 3 percét és megkérdezi, hogy ki a szenvedő fél, 99%, hogy a Browns-t mondom. Egyszerűen hihetetlen, hogy milyen körülmények közt veszítenek sokadszorra a Barnák. Ez a meccs nem nekik állt, az tény, de 50 másodperccel a vége előtt a saját kezükbe vették a sorsukat, Brandon Williams labdaszerzésének hála. Elő is készítették az 51 yardos mezőnygólt, majd az élete első NFL meccsén játszó Brent Urban blokkolta azt, Will Hill pedig 64 yardos return TD-t szerzett, mindezt úgy, hogy rég 0:00 állt az órán. Matt Schaub újfent bizonyította, hogy az első számú quarterback poszt messze meghaladja a képességeit, de a Special Team kihúzta a bajból. A futójáték Justin Forsett hiányában sem lett rosszabb, de a Ravens nem fog tudni beleszólni a rájátszásba, ahogy a Browns sem. A Cleveland ráadásul elveszítette Josh McCown-t, a csapat irányítóját kulcscsont sérülése az egész évre távol tartja a pályától. A helyére beálló Austin Davis remekül helyt állt, gyönyörű TD passzával egyenlített Travis Benjamin a negyedik negyed végén. McCown kiesése újra esélyt teremthet Johnny Manzielnek, de nem vallana jó pedagógiai érzékre, ha újra vele kezdenének, miután egy hete egy átpiált éjszaka után arra ébredt, hogy ő a csapat harmadik számú irányítója. Végül is, minden a szokásos mederben zajlik Clevelandben: káosz a köbön.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik