F1: gyerekkorából több magyar szó is ragadt az Alpine csapatfőnökére

ZSOLDOS BARNA, VINCZE SZABOLCSZSOLDOS BARNA, VINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2022.07.31. 14:17
null
Otmar Szafnauer mindig szeret Budapestre látogatni (Fotó: AFP)
„Nem szabad!” – hallotta sokszor gyerekként a magyar-román határnál felnövő Otmar Szafnauer, aki a mai napig tud néhány szót a nyelvünkön. Otthon érzi magát Magyarországon.

 

Az Alpine-t irányító Otmar Szafnauer 1999 óta dolgozik a Formula–1-ben, de nevét akkor ismerték meg szélesebb körben a sorozat rajongói, amikor 2018-ban kinevezték a Racing Point csapatfőnökének. Ezt a pozíciót azután is betöltötte, hogy a csapat átalakult Aston Martinná, idén viszont lecsapott rá az Alpine, így az évad elejétől a francia istállót irányítja.

A mérnök végzettségű, 57 éves szakember életútja nagyon kalandos, és ami a szempontunkból különösen érdekes, hogy a magyar határ melletti romániai faluban, Szemlakon töltötte gyerekkorát. Lapunk korábbi interjújában már részletesen beszélt arról, milyen idilli időszakot töltött ott az 1960-as években, mielőtt családjával Amerikába költözött, és idén azt is elárulta nekünk, a régió közös vonásai miatt a mai napig otthon érzi magát Magyarországon.

„Szeretem a magyar embereket, sok intelligens, tanult ember van önöknél – mondta Szafnauer a Nemzeti Sport kérdésére a Hungaroringen az Alpine sajtóbeszélgetésén. – Mivel nem éltünk messze a határtól, úgy nőttem fel, hogy én is ilyen ételeket ettem: gulyást, paprikást, lángost. Szeretek idejönni Budapestre, amelyen keresztül folyik a Duna, más városokban viszont sajnos nem volt lehetőségem sok időt eltölteni.”

„Évente kétszer Szegeden, Makón és Nagylakon keresztül megyek Szemlakra kocsival, de csak áthajtok ezeken a településeken, még nem álltam meg megnézni őket. Ahol születtem, az régen az Osztrák-Magyar Monarchia része volt, így olyan nagyvárosokban, mint Arad és Temesvár érezni a magyar befolyást, holott jelenleg nem Magyarországon vannak, hanem Romániában, de kicsit mégis olyan érzés, mintha Magyarországon lennénk.”

Az édesapja révén amerikai állampolgár Szafnauer télen és nyáron is igyekszik hazalátogatni, igaz, munkája miatt erre nincs minden évben lehetősége. Mindenesetre a mai napig ugyanolyan jól érzi magát szülőfalujában, mint gyerekkorában, és jól is jön neki, hogy a Formula–1 nemzetközi forgatagából kiszakadva rendre visszacsöppenhet a vidéki életbe. Érdekesség, hogy a mai napig megmaradtak benne azok a magyar szavak, amelyeket gyerekként hallott:

„Úgy nőttem fel, hogy ahol éltünk, három nyelvet használtak az emberek, a románt, a magyart és a németet. Az unokatestvérem mostohanagyapja magyar volt, és mindig ezen a nyelven beszéltek egymással. Mivel ő folyékonyan beszélt magyarul, rám is rám ragadt pár szó, például a »köszönöm«, »egészségedre« és a »nem szabad«, ezekre emlékszem, ez utóbbit gyerekként sokszor hallottam…”

Az idei Magyar Nagydíj azért is különleges Szafnauernek, mert versenyzője, Fernando Alonso pénteken szokás szerint nálunk ünnepelte a 41. születésnapját, amelyről természetesen a csapatfőnök sem feledkezett meg. Amikor azt kérdeztük tőle, milyen ajándékkal kedveskedett a spanyol pilótának, sejtelmesen válaszolt.

„Nos, rövid távon az ajándékom egy csokitorta volt számára erdei gyümölcsökkel a tetején, ami nagyon finomnak nézett ki, de sajnos nem tudtam megkóstolni– mondta a szakember, ami talán arra is utalhat, hogy a főajándék a szerződéshosszabbítás lesz a következő napokban, hetekben. – A nyári szünetben lesz elég dolgom, hiszen szeretnénk dönteni Fernando és Oscar (Piastri) között, de remélem, sikerül gyorsan dűlőre jutunk, és így időt találhatok a pihenésre is a szabadságom alatt.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik