MTI
2020.05.15 20:35 Frissítve: 2020.05.15 20:59

F1: a Belga GP nincs veszélyben, most a briteknél számolnak két futammal

A Formula–1-es Belga Nagydíjat meg lehet rendezni, méghozzá az eredeti időpontban, míg Silverstone-ban két futamra is sor kerülhet az idei szezonban.

Hamiltonnak két hazai futama is lehet (Fotó: AFP)

A Belga Nagydíj áprilisban került veszélybe, amikor az országban a koronavírus-járvány miatt augusztus 31-ig betiltottak minden tömeges eseményt. Elio Di Rupo vallon miniszterelnök azonban pénteken bejelentette, hogy Spa-Francorchamps-ban az eredeti időpontban, augusztus 28-tól 30-ig sor kerülhet a versenyhétvégére, de csak zárt kapuk mögött, a szigorú távolságtartási, higiéniás és egészségügyi szabályok betartásával.

A futam szervezőinek ennek értelmében kell módosítaniuk a megállapodásukat a jogtulajdonos Liberty Mediával.

„Örülünk ennek a döntésnek, most ez volt az egyetlen lehetőség” – mondta Vanessa Maes, a Belga Nagydíj főigazgatója.

Ugyancsak pénteken jelentették be, hogy a Liberty Media és a Brit Nagydíj rendezői megállapodtak, így Silverstone-ban két versenyre is sor kerülhet nézők nélkül ebben a szezonban. „Mindez már csak a brit kormány jóváhagyásán múlik” – mondta a pálya ügyvezető igazgatója, Stuart Pringle.

A futam eredetileg július 19-i időponttal szerepelt a versenynaptárban.

„Egyelőre nem beszélünk dátumokról. A Formula–1 vezetői megpróbálják összeállítani az új naptárt, és úgy tűnik, van benne bizonyos fokú rugalmasság” – tette hozzá Pringle.

A Sky Sports és a The Guardian brit lapok ugyanakkor úgy tudják: tervezett dátumokról azért már esett szó az érintettek között, így a két futamra egymást követő két hétvégén, július 26-án és augusztus 2-án kerülne sor. Utóbbi a Magyar Nagydíj eredeti időpontja, ám az – az FIA által a Formula-2-es és Formula-3-as csapatokhoz eljuttatott versenynaptárt alapul véve – egy hetet csúszhat.

A tavalyi szezonban a Brit Nagydíj volt a leglátogatottabb, a vasárnapi futamon 141 ezer, a három nap alatt összesen 351 ezer néző volt a lelátókon.

Pringle ugyanakkor figyelmeztetett: még mindig nem vehető biztosra, hogy egyáltalán sor kerül a silverstone-i versenyre, hiszen a brit kormány a külföldről érkezők számára karanténidőszakot kíván bevezetni, márpedig az F1-es viadal csak akkor rendezhető meg, ha a csapatok és a hivatalos személyek mentességet kapnak.

„Nagyon sok múlik a kormány jóváhagyásán, máskülönben nem lesz verseny” – mondta Pringle.

A Formula–1 mostani idényének első tíz versenyét a koronavírus-járvány miatt törölték vagy elhalasztották. A jelenlegi tervek szerint a szezon július elején Ausztriában kezdődne, méghozzá rögtön két futammal. A Liberty Media továbbra is azt szeretné, ha a 22 helyett legalább 15-18 versenyhétvégét meg lehetne tartani.

2023.01.09 14:52:32

F1 nemzetisport.hu

Pályafutása során 10 egyéni és ugyanennyi konstruktőri vb-címben játszott központi szerepet.

2022.11.20 11:59:53

F1 nemzetisport.hu

A monacóinak remek futama volt Abu-Dzabiban, és sikerült megszereznie az egyéni második helyet.

2022.11.19 13:00:10

F1 nemzetisport.hu

A holland 228 ezreddel előzte meg Pérezt; míg a Mercedes az ötödik és a hatodik helyet foglalta el.

2022.11.19 11:00:11

F1 nemzetisport.hu

A mexikóit a csapattárs és a két Mercedes követte, míg a Ferrari top 5-ön kívül a harmadik edzésen.

2022.11.18 13:29:06

F1 nemzetisport.hu

A holland 341 ezreddel előzte meg Russellt, míg a harmadik helyen Leclerc zárt.