A Chelsea egy félidőnyi szenvedés után kiütötte az Arsenalt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.05.29. 20:40
A tizedik Európa-liga-döntőt Azerbajdzsán fővárosában, Bakiban rendezték meg, ahol a gól nélkül lejátszott első félidő után a másodikban a Chelsea négy gólt lőtt az Arsenalnak (4–1), így megnyerte a trófeát.

EURÓPA-LIGA
DÖNTŐ

Chelsea (angol)–Arsenal (angol) 4–1 (0–0)
Baki, Olimpiai Stadion, 51 370 néző. Vezette:Rocchi (olasz)
CHELSEA:Kepa – Azpilicueta, A. Christensen, David Luiz, Emerson – Kovacic (Barkley, 76.), Jorginho, Kanté – Pedro (Willian, 71.), Giroud, E. Hazard (Zappacosta, 89.).Menedzser:Maurizio Sarri
ARSENAL:Cech – Papasztathopulosz, Koschielny, Monreal (Guendouzi, 66.) – L. Torreira (Iwobi, 66.), G. Xhaka – Maitland-Niles, Özil (Willock, 77.), Kolasinac – Aubameyang, Lacazette.Menedzser:Unai Emery
Gólszerző: Giroud (49.), Pedro (60.), E. Hazard (65., 72. – az első 11-esből), ill. Iwobi (69.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Noha a kapusok közül először az Arsenal kapuját őrző s a pályafutása utolsó tétmeccsén szereplő 37 éves Petr Cechnek kellett játékba avatkozni – az első perc végén végzett el egy kirúgást –, az első fél órában mégis inkább kollégájának a Chelsea hálóját óvó Kepa kapuja előtt zajlott a játék.

Az első negyedóra végén éppen a fiatal spanyol kapus volt az, aki az első félidő legvitatottabb jelenetét összehozta: Alexandre Lacazette kilépett egy indítással, amikor a vetődve menteni igyekvő kapus mintha hozzáért volna a támadó bokájához, aki erre azonnal hasra vágódott, az olasz Gianluca Rocchi játékvezető azonban nagyvonalúan kirúgást mutatott.

Nagyjából a harmincadik percig kétségtelenül az ágyúsok akarata érvényesült, az utolsó negyedórában viszont Cech védései kellettek az Arsenalnak, hogy gól nélkül mehessen szünetre: előbb Emerson, majd Olivier Giroud lövését hárította – főleg utóbbi volt bravúros mozdulat.

Gól tehát főleg Cechnek köszönhetően nem esett az első félidőben, a másodikban viszont már annál inkább: mindössze négy perccel a pihenő után Emerson beadását Giroud nagyszerű mozdulattal fejelte a jobb alsó sarokba, a vetődő Cech nem érhetett oda (1–0).

GIROUD GÓLJA

S ez csak a kezdet volt: tíz perc múlva szép akció végén Pedro növelte tovább a Chelsea előnyét, újabb öt perc elteltével pedig már úgy tűnt, el is dől a küzdelem. Ainsley Maitland-Niles fellökte Giroud-t teljesen fölöslegesen a tizenhatoson belül, a megítélt büntetőt pedig Eden Hazard higgadtan váltotta gólra, 3–0.

Noha újabb négy perc múlva a tizenegyes után csereként pályára lépő Alex Iwobi meglőtte a finálé talán legszebb gólját (3–1), az Arsenal drukkereinek ennél több vigaszuk nem lehetett ezen az estén – főleg hogy Hazard második góljával beállította a 4–1-es végeredményt.

Ezzel a Chelsea megnyerte az Európa-liga 2018–2019-es kiírását, első nem spanyol duplázó lett a El tízéves történetében, míg az Arsenal az 1994-ben megnyert KEK-győzelme óta már a negyedik nemzetközi kupadöntőjét veszítette el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik