El: a skótok sem feledkeztek meg Puskás Ferencről

BORBOLA BENCE (Glasgow)BORBOLA BENCE (Glasgow)
Vágólapra másolva!
2021.10.20. 07:23
A helyi válogatott otthonául szolgáló Hampden Parkban található, a skót labdarúgást bemutató múzeumban (The Scottish Football Museum) több, a magyar futballról szóló ereklye is található. A múzeum részéről Colin Glenn volt segítségünkre, aki bemutatta a Puskás Ferencről szóló gyűjteményüket.

 

Az épület egyik kiemelt falán található két nyelvű emléktáblát 2015-ben – a Puskás Ferencről szóló angol nyelvű életrajzi könyv bemutatójával egy időben – avatták fel, melyen jelen volt lapunk főszerkesztője, a könyv szerzője, Szöllősi György is. Az állandó kiállítás darabja többek között az 1955-ös magyar–skót mérkőzés csapatkapitányi zászlója is. A Hampden Park adott otthont a legendás Real Madrid–Eintracht Frankfurt BEK-döntőnek, amely Puskás Ferenc klubpályafutásának csúcspontja volt.

A spanyol együttes 1960. május 18-án itt győzte le Puskás vezérletével és négy góljával 7:3-ra a német csapatot a rekordok mérkőzésén: soha nem esett tíz gól BEK-döntőn, soha nem szerzett négy gólt egy játékos 1956 óta a finálékat figyelembe véve, és soha nem nézték 135 ezren az európai klubfutball csúcseseményét, csak akkor Glasgow-ban.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik