Ekl: Mint édesapa a gyerekeihez szóltam a játékosokhoz – Sztankovics

BORBOLA BENCE (Leszkovac)BORBOLA BENCE (Leszkovac)
Vágólapra másolva!
2023.12.01. 00:01
null
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Őrületes hajrával, a 98. percben szerzett góllal győzött 2–1-re a szerb Csukaricski otthonában a Ferencváros. A döntő gólt a közeli Nis városában születő szerb Alekszandar Pesics szerezte, Dejan Sztankovics vezetőedző elképesztő érzelmi hullámvasútra ült fel ezen a találkozón.

 

SZERBIA SZERENCSÉT HOZOTT Dejan Sztankovicsnak. A belgrádi születésű edző szeptember elején 3–1-es győzelemmel debütált a Csukaricski ellen a Groupama Arénában, ezúttal pedig – kínkeservesen – 2–1-re legyűrték a sokáig vezető hazaiakat.

A tréner nem véletlenül volt mosolygós a lefújást követően, Alekszandar Pesics nyolc perccel a rendes játékidő letelte után vágta a labdát a kapuba, a szerb csatár mesteri mozdulattal lőtte ki a jobb alsó sarkot. A Ferencváros ezzel továbbra is veretlen az Európa-konferencialiga csoportkörében, és ami jó hír, az utolsó fordulóban egy döntetlen is elég lehet neki a Fiorentina ellen az újabb kupatavasz megéléséhez.

Igazi őrület volt a csütörtök esti összecsapás vége.

„Öt perc után eltértünk a taktikánktól, ilyen nem fordulhat elő még egyszer a csapatommal – mondta a lefújás után lapunk kérdésére a Ferencváros 45 esztendős vezetőedzője. – A szünetben keményen fogalmaztam, ami ott elhangzott, az az öltözőben is marad, mindenesetre nem vezetőedzőként, sokkal inkább mint édesapa a gyerekeihez szóltam a játékosokhoz. Próbáltunk változtatni, cserékkel felrázni az együttest, és végül az utolsó pillanatokban nyertük meg a mérkőzést. De ezt azért tehettük meg, mert nem adtuk fel! A labdarúgás pedig már csak olyan, hogy ha küzdesz, harcolsz, nem adod fel, a siker nem marad el.”

A tréner a találkozó előtt úgy fogalmazott, ezen a szinten, az európai kupasorozatokban apróságok, nüanszok döntenek életről és halálról, nos, a csütörtök esti kilencven perc remekül megmutatta, mire gondolt.

„Pontosan erről beszéltem. A mérkőzés alatt is akadtak pillanatok, amelyek akár az én edzői karrieremet is megváltoztathatták volna. De itt van Katona Bálint esete is, akinek Adama Traoré sérülése után a semmiből kellett beszállnia a kispadról. De amikor azt mondom, hogy mindenki ugyanolyan fontos a kereteben, hát erről beszélek. Rengeteg mérkőzésünk van, ha sor kerül valakire, így kell beszállnia, megragadnia az alkalmat. Senki sem csüggedhet, fel kell emelni a fejeket, ahogy Katona Bálint is tette.”

A Fradi december 14-én, 18.45 órától a Fiorentinát fogadja, az olasz sztárcsapat ellen elég a döntetlen is a továbbjutáshoz.

Maticsot érzelmileg megviselte a vereség

Igor Matics, az FK Csukaricski vezetőedzője csalódottan nyilatkozott a találkozó után, noha a kispadnál még rendkívül idegesnek tűnt, a sajtótájékoztatóra már lehiggadva érkezett.

„Ilyen a sport... Ezért szép a labdarúgás, pillanatok alatt megváltozhat minden. A vereség ellenére büszke vagyok a csapatomra. Bátrak voltunk, hősiesen harcoltunk, a védekezésünk és a támadásaink is rendben voltak, a végén olyan szituációból kaptunk gólt, amely előtt egyértelmű szabálytalanság történt. A Ferencváros ezt követően szerezte meg a győztes gólt. Gyorsan talpra kell állnunk, remélem, lelkileg nem visel meg túlságosan bennünket ez a vereség, hiszen több fiatal is lehetőséghez jutott, tizenhat éves játékos is pályán volt a csapatunkban. Érzelmileg alaposan megviselt ez a vereség. Dejan Sztankovicsnak jár az elismerés, régóta ismerjük egymást, a lefújás után beszéltünk, ő a játékunkhoz, én a győzelmükhöz gratuláltam.”


SIGÉR DÁVID

„Most a végén egy kicsit megőrültünk, de nagyon kellett már ez nekünk. Annyira kellett már egy győzelem, hogy valami átszakadjon, mert hetek óta azt érzem, hogy szenvedünk és szenvedünk – nyilatkozta az M4 Sportnak a 33. születésnapját csütörtökön ünneplő Sigér Dávid, aki megköszönte csapattársainak, hogy győzelemmel ajándékozták meg. – A 60-70. perc környékén úgy éreztem, messze vagyunk attól, hogy ebből három pont legyen. Nem is tudom, ez most minek volt köszönhető, de hiszek abban is, hogy ennek egy szép napnak kellett lennie."

Sigér Dávid azt is elmondta, hogy nagyon készültek a találkozóra, fogadkoztak előtte, hogy meglesz a siker, épp ezért mélyütéssel ért volna fel, ha nem jön össze a győzelem.

„Azért azt kell látni, hogy minden nem változott meg, ezt kell ebből leszűrni, de ha dolgozunk keményen, akkor valaminek ki kell jönnie belőle” – jegyezte meg a játékos, aki szerint az eredmény alakulása miatt sok esetben türelmetlen volt a csapat, ezért csúsztak be hibák a játékába. (MTI)

 

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, CSOPORTKÖR
5. FORDULÓ
F-CSOPORT

Csukaricski (szerb)–Ferencváros 1–2 (1–0)
Leszkovac,
Dubocsica Stadion, 1200 néző. Vezette: Al-Emara (finn)
CSUKARICSKI: N. Filipovics – N. Sztankovics, Szubotics, B. Kovacsevics – Tosics, S. Sissoko, Kovac (V. Jovanovics, 85.), Ivanovics, Miladinovics (Singh, 81.) – Adzsics (Nikcsevics, 71.), M. Cvetkovics (Adetunji, 85.). Vezetőedző: Igor Matics
FERENCVÁROS:
Dibusz – Makreckis (Botka, a szünetben), Abena (Besic, 69.), I. Cissé, C. Ramírez (Civic, a szünetben) – Sigér (Lisztes, a szünetben), Abu Fani – Marquinhos, Zachariassen, A. Traoré (Katona B., 49.) – Pesics. Vezetőedző: Dejan Sztankovics
Gólszerző:
Adzsics (11.), ill. Zachariassen (83.), Pesics (90+8.)
Kiállítva:
V. Jovanovics (a lefújás után)

A csoport másik mérkőzésén
Fiorentina (olasz)–Genk (belga) 2–1
(Martínez Quarta 45+4., Nicolás González 82. – 11-esből, ill. Kayember 45.)

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Fiorentina 5 3 2 13–5 +8 11
2. FERENCVÁROS 5 2 3 8–5 +3 9
3. Genk 5 1 3 1 6–5 +1 6
4. Csukaricski 5 5 2–14 –12 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik