El: Szoboszlai Dominik erőnlétéről áradoznak Liverpoolban

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2023.09.21. 08:12
null
Szoboszlai Dominik nem csupán technikás, gyors és hasznos is – ezért kedvelik Liverpoolban (Fotó: Getty Images)
Csak öt labdarúgó van a Premier League-ben, aki többet futott az idényben Szoboszlai Dominiknál, a Liverpoolban augusztus hónap legjobbjának választott magyar középpályás alighanem a West Ham UNited elleni vasárnapi bajnokin is a kezdő tizenegy tagja lesz – a Linzer ASK elleni csütörtöki Európa-liga-meccsen a pihentetés szándékával a cserék közé nevezheti Jürgen Klopp menedzser.


El vannak ragadtatva Liverpool­ban Szoboszlai Dominiktól – erről árulkodik többek között az is, hogy kedden őt választották meg augusztus hónap legjobb játékosának a klubnál. A 22 éves középpályásról – lassan már megszokhatjuk – szinte kizárólag elismerő szavakat írnak az angol sajtóban, a szigetországban értékelik teljesítményét. Arról már sokat értekeztek a brit lapok, hogy technikás, ragyogóan lő, kiváló az összjátékban, kiveszi a részét védekezésből, gördülékeny az átmenetekben, ezáltal fontos tagja az élmezőnyben lévő csapatnak, szerdán pedig az került terítékre a liverpool.com hasábjain, hogy milyen jó az állóképessége, a fizikuma, sohasem látszik kimerültnek.

Joël Matip a Liverpoolnál maradna
Noha a Liverpoolt nyolc éve erősítő Joël Matip meghatározó tagja az együttesnek, megbízhatóan teljesít a középhátvéd posztján, ő sem lesz már fiatalabb, a következő idénynek 33 évesen vághat neki. Szerződése 2024. június 30-ig érvényes, a klub egyelőre nem hosszabbított vele. A 27-szeres kameruni válogatott bekk a Sky Germanynek adott nyilatkozatában kifejtette, továbbra is az angol klub kötelékében maradna: „Schalke-szurkolóként megtisztelő volt gelsenkircheni nevelőegyüttesemben futballozni, ám hosszú ideje a Liverpool alkalmazásában állok, nagyszerűek a feltételek, nem lehet csak úgy elsétálni innen. Jól érzem magam itt, hasznosnak tartom az állandóságot. Abban a korban vagyok, amikor már nem tervezek hosszú távra, csak mindennap próbálom kihozni magamból a legtöbbet. Ha ez a kettő lesz pályafutásom két klubja, boldog leszek. Persze a futballban sohasem tudhatjuk, mit hoz a jövő…”

A honlap gyűjtése szerint mindössze 44 labdarúgó van a Premier League-idényben, aki végigjátszotta csapata eddigi az öt bajnokiját, a Liverpoolból a kapus Alisson mellett a balhátvéd Andrew Robertson és Szoboszlai Dominik. A magyar válogatott csapatkapitánya bírja szuflával, összesen 57.7 kilométert futott – ennél többet csak Dejan Kulusevski, Bruno Fernandes, Philip Billing, Declan Rice és Rodri tett meg az évadban. Ráadásul, mint azt korábban megírtuk, a Wolverhampton ellen 36.76 kilométer/órás sebességgel futott, ami idényrekord a ligában, s amióta mérik, a második leggyorsabb (a csúcsot Kyle Walker tartja 37.31 kilométer/órás száguldással).

Hogy ilyen mutatókkal büszkélkedhet, abban nagy szerepe van Jürgen Klopp – a múltból kiindulva – meglepő döntésének. A német menedzser kilencedik éve tartó liverpooli regnálása során egyetlen középpályás sem játszotta végig az idény első öt meccsét. A BL-győztes szakember szeret rotálni – a LASK elleni csütörtöki Európa-liga-csoportkörös mérkőzésen ezért a cserék közé nevezheti Szoboszlait, s inkább a West Ham elleni hétvégi bajnokin állíthatja a kezdő tizenegybe.

A Liverpool minden bizonnyal felforgatott összetételben lép pályára Linzben, a legfrissebb angol cikkek szerint Jürgen Klopp a fiataloknak is lehetőséget ad a bizonyításra, ám a tréner elmondta, csak akkor dönt így, ha tehetségei rászolgálnak a lehetőségre.

EURÓPA-LIGA, CSOPORTKÖR
1. FORDULÓ, E-CSOPORT
18.45: Union Saint-Gilloise (belga)–Toulouse (francia)
18.45: Linzer ASK (osztrák)–Liverpool (angol) (Tv: RTL3) – élőben az NSO-n!

„Sohasem voltak nyilvánosak a céljaink, nem volt szükségünk erre ahhoz, hogy olyan messzire jussunk, amilyen messzire csak lehet – fogalmazott a menedzser a hivatalos klubhonlapnak. – Nyilvánvalóan olyan sokáig akarunk menetelni, amilyen sokáig csak lehet, azaz szeretnék a döntőbe jutni, ám fogalmam sincs, elérhetjük-e vagy sem, mert sok fantasztikus, hasonló terveket szövögető csapat szerepel a sorozatban.”

Persze nem a LASK az egyik ilyen, az osztrák bajnokság előző idényének harmadik helyezettje a belga Royale Unionnal és a francia Toulouse-zal harcolhat a továbbjutásért. Az augusztus végéig Kecskés Ákost is alkalmazó csapat legjobb El-szereplése a 2019–2020-as idényhez köthető, akkor a nyolcaddöntőben a Manchester United ütötte ki 7–1-es összesítéssel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik