Európa-liga: Tökéletes játék kell a győzelemhez – Stöger

Vágólapra másolva!
2021.11.04. 14:28
null
Peter Stöger szerint a győzelemhez mindenáron meg kell állítani a Celtic játékosait (Fotó: Szabó Miklós)
Nem lehet hátul úgy kinyílni, mint a skóciai mérkőzésen – Peter Stöger, a ferencvárosi zöld-fehérek vezetőedzője tisztában van vele, labdarúgóitól tényleg csak a győzelem elfogadható a Celtic elleni csütörtök esti Európa-liga-mérkőzésen.

 

A japán Furuhasi Kjogo (balra) gólt szerzett Glasgow-ban
A japán Furuhasi Kjogo (balra) gólt szerzett Glasgow-ban

A képlet egyszerű: ha a ferencvárosiak nyernek, marad esély a tavaszi nemzetközi kupaszereplésre, ellenkező esetben az Európa-liga és a Európa-konferencialiga egyenes kieséses szakasza is jóformán elérhetetlen távolságba kerül. Ahogy Myrto Uzuni, a zöld-fehérek támadója szerdai lapszámunkban fogalmazott, a Celtic ellen ezúttal a döntetlen sem elfogadható, hiszen csupán a három ponttal marad esély a csoport harmadik helyének megszerzésére.

Peter Stöger, a Ferencváros osztrák vezetőedzője is elismerte, győzelemre lenne szükség, de a taktikát nem lehet csupán a támadásokra építeni.

„Ha ez ilyen könnyen menne, én lennék a legboldogabb   – felelte lapunk felvetésére a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón Peter Stöger. – De a labdarúgásban, főleg Celtic-szintű csapat ellen nem lehet fejjel rohanni a falnak, a védekezésre legalább annyira összpontosítani kell. Bizakodásra ad okot, hogy hazai pályán eddig nem szerepeltünk rosszul a nemzetközi színtéren, de tudjuk, csütörtök este a Celtic ellen tökéletes játék kell a győzelemhez. A talpon maradáshoz pontokra van szükségünk. Az önbizalmunk a helyén van, nincs kisebbségi komplexusunk, izgatottan várjuk az újabb összecsapást.”

Az ötvenöt esztendős szakember és stábja alapos munkát végzett, az október 19-i, Celtic Parkban 2–0-ra elveszített mérkőzést is kockáról kockára elemezték. A hibákra felhívták a futballisták figyelmét – kíváncsiak voltunk rá, melyek azok, amelyeket a budapesti összecsapáson semmiképpen sem szabad elkövetni.

Peter Stöger (Fotó: Szabó Miklós)
Peter Stöger (Fotó: Szabó Miklós)

„A mostani összecsapáson egyértelműen az a célunk, hogy a hibákból kevesebbet kövessünk el. Alaposan elemeztük az első mérkőzést, a Celtic támadósora rendkívül veszélyes, ezzel mindannyian tisztában vagyunk. Az első gól kapcsán kiemeltem, hogy túl nagy területet hagytunk a rivális támadóinak, messze voltunk a kapunktól, túlságosan kinyíltunk, ezt hazai pályán nem engedhetjük meg magunknak. Ezen a szinten elég egy apró hiba, hogy az ellenfél helyzetbe kerüljön. És ami ugyancsak nem tetszett, hogy a kontratámadásokban sem voltunk kellően élesek, támadásban is pontosabbnak kell lennünk.”

A Celtic Glasgow gyors, modern futballt játszik, keretében görög, francia, ír, portugál, svájci, angol, horvát, holland, amerikai, ausztrál, ukrán, belga, izraeli, svéd, elefántcsontparti és Furuhasi Kjogo személyében japán légiós is futballozik. Utóbbi egyértelműen a skót ultrák kedvence, a Celtic Park lelátóin többtucatnyi japán zászló került elő miután a csatár megszerezte a vezetést a Ferencváros ellen.

Kérdés, készülnek-e külön rá az Üllői útiak?

„Kiváló játékos, ezt a skóciai találkozón is bizonyította   – mondta Stöger. –  De luxus lenne csak egy játékosra készülni, hiszen a Celticnek négy-öt rendkívül veszélyes futballistája van elöl. Mindannyiukra nagyon oda kell figyelnünk. Glasgow-ban az első félidőben jobban zártunk hátul, akkor nem is alakított ki helyzeteket az ellenfél, a fordulás után lazultunk fel hátul. Láthattuk, mi lett a vége...”

A Ferencváros a kisebb hullámvölgyet követően a hétvégén 2–0-ra nyert az újonc Gyirmót otthonában, és Peter Stöger tudja, hogy a Fradinál valóban csak a győzelem az elfogadható eredmény.

A Fradi játékosai csütörtökön jó hangulatban léphetnek pályára – ezúttal itthon (Fotó: Szabó Miklós)
A Fradi játékosai csütörtökön jó hangulatban léphetnek pályára – ezúttal itthon (Fotó: Szabó Miklós)

 

„Úgy vagyok vele, a nagy előrelépéshez olykor kisebb hátralépés is kellhet. Időre van szükség, míg a munka teljesen beérik. Valóban volt egy apró hullámvölgyünk, de a labdarúgás ilyen. Nem lehet mindig a csúcson lenni. A bajnokságban nem állunk rosszul, de sokszor hallom, hogy ez nem elég, a Ferencvárosnak minden mérkőzést meg kell nyernie. Csakhogy ez nem olyan könnyű. Egyébként pedig ki ne szeretné az összes mérkőzést megnyerni, de a bajnokság hosszú sorozat, és mi a végén szeretnénk az élen lenni.”

Szerdán egyébként hosszú interjú jelent meg Kubatov Gáborral az üllői129.hu internetes oldalon. A zöld-fehérek első embere megerősítette állásában az osztrák vezetőedzőt. A mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón Peter Stögernek szegezték a kérdést, látta-e a nyilatkozatot, beszélt-e a jövőjéről Kubatov Gáborral, amire a tréner szűkszavúan reagált: „Nem beszéltem vele erről.”

Csütörtökön amúgy is minden szónál többet érne a jó eredmény.


NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
Budapesten is győzelemre hajt Ange Postecoglou (Fotó: Getty Images)
Budapesten is győzelemre hajt Ange Postecoglou (Fotó: Getty Images)

 

ANGE POSTECOGLOU: „PUSKÁS FERENC AZ EGYIK LEGJOBB EMBER VOLT, AKIVEL VALAHA TALÁLKOZTAM."

A Puskás Ferenctől kapott leckék a mai napig példaként szolgálnak a Celtic kispadján ülő Ange Postecoglounak. A Görögországban született, majd öt évesen családjával Ausztráliába kerülő szakember 1989 és 1992 között volt játékosa az akkoriban a South Melbourne Hellast irányító magyar legendának, kettejük kapcsolata messze túlmutatott a szokásos edző-játékos viszonyon. Mivel az Aranycsapat támadója korábban a Panathinaikosz kispadján ült, a görög nyelvvel jobban boldogult, mint az angollal, így legfőbb támasza a görög felmenőkkel büszkélkedő játékos lett, aki nemcsak a pályán volt meghosszabbított keze a vezetőedzőnek, de gyakran fuvarozta a mestert ütött-kopott Datsunjában az edzőközpontba.

Ahogy az ESPN portréja fogalmazott, Ange Postecoglou a balhátvéd, a csapatkapitány, a tolmács és a sofőr szerepét egyaránt megtestesítette Puskás Ferenc számára, akivel bajnokságot és kupát is nyertek a három közösen eltöltött év alatt.

„Emberként legalább akkora hatással volt rám, mint a szakmai tudásával – felelte a Celtic vezetőedzője a Nemzeti Sport kérdésére a szerda délutáni sajtótájékoztatón. – Mivel sokat utaztunk egy kocsiban, bőven volt lehetőségem figyelni, ahogy a többi emberrel bánik, a szavaiból és a gesztusaiból pedig mindig a szerénység köszönt vissza. Arra tanított, hogy nem számít, milyen sikereket értél el az életben, semmi rossz sincs abban, ha kedves és tisztelettudó vagy a környezeteddel. Emlékszem, nagyon sokan kértek tőle aláírást, és mindig türelmes volt, mindig volt ideje az emberekre. Azóta is sokszor gondolok arra, milyen gyakran érzünk csodálatot a nagy sportteljesítményeket látva, és közben elfelejtjük, hogy a legnagyobb eredmény az, ha valakinek az emberi oldala is kifogástalan. Márpedig Puskás Ferenc az egyik legjobb ember volt, akivel valaha találkoztam.”

Nem csoda, ha az időközben minden idők legsikeresebb ausztrál edzőjévé váló szakember – a Brisbane Roarral és a South Melbourne-el ausztrál, a Jokohoma Marinosszal japán bajnoki címeket nyert, míg az ausztrál válogatottal 2015-ben az Ázsia-kupát hódította el – többször méltatta egykori mentorát, kiemelve, hogy a játék élvezetét és a támadófutball elsőrendűségét egyaránt Puskás Ferenctől tanulta.

„Az ausztrál sajtó is beszámolt arról, amikor az októberi, Celtic–Ferencváros mérkőzés előtt egykori edzőjét méltatta – mondta lapunknak az Ausztráliában élő Ganczer Gábor, az MLSZ korábbi munkatársa, aki immár három éve dolgozik a Football Queensland szakmai igazgatójaként. – Ezek nem üres szavak, ott voltam az egyik pro licences előadásán, amelynek végén arról kérdeztük, kik voltak a legnagyobb hatással rá edzőként. Két nevet említett: az édesapját és Puskás Ferencet. A mai napig a támadófutballban hisz, az elveiről nem hajlandó lemondani, és nem nyugszik, amíg az általa elképzelt taktikát bele nem veri a játékosai fejébe. Ami az emberi oldalt illeti, az ausztrál válogatottnál az ellenfelek feltérképezéséért felelős stáb tagjaként dolgoztam vele, és bár kedves és közvetlen volt, nem az a haverkodós típus. A tiszteletet mindenkinek megadja, de kissé magának való ember. Ausztrália legsikeresebb edzőjeként értelemszerűen mindenki követi a pályafutását, és bízom benne, hogy a Celticnél eltöltött időszak után a Premier League-ben is bizonyíthat. A szakmai tudása alapján megérdemelné.”

A Celtic nem titkolta, hogy a nyári edzőváltásnál nem az 56 esztendős szakember volt az első számú kiszemelt a kispadra, ám gyorsan elfogadták a szurkolók.

„Még a drukkereket is meglepte, milyen gyorsan átformálta a csapatot, a klub tradícióhoz nagyszerűen passzol az általa favorizált támadófutball – mondta lapunknak Gavin McCafferty, a brit PA Media újságírója. – A csapat a Ferencváros elleni hazai meccsen is megmutatta az erejét, a bajnokságban tartja a lépést a Rangersszel, úgyhogy nem lehet panasz rá. Ráadásul máris hozott valami újdonságot a skót futballba, itt ugyanis nem jellemző, hogy a kapusoktól megkövetelik a pontos passzokat, és nem elégszenek meg azzal, ha előrerúgják a labdát. Márpedig az ausztrál edző a gólvonal előtt álló Joe Harttól is pontos átadásokat vár.”

Postecoglou Budapesten sérülés miatt nem számíthat Carl Starfelt játékára, és a másik középső védő, Christopher Jullien sincs még bevethető állapotban.

„Újabb kemény erőpróba vár ránk, a Ferencváros ugyanis remek csapat – mondta a sajtótájékoztatón Postecoglou.– Egyénileg képzett játékosok alkotják a Fradit, amely ráadásul most hazai pályán játszik, márpedig a nemzetközi futballban egyetlen stadionban sem számíthatunk könnyű kilencven percre. Fel kell készülnünk arra, hogy az ellenfél a közönség támogatásával próbálja megragadni az utolsó szalmaszálat, és igyekszik nyomás alá helyezni minket.”   

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik