Universiade: rajt 50 nap múlva Kazanyban

Vágólapra másolva!
2013.05.17. 09:58
Ötven nap múlva kezdődik az oroszországi Kazanyban a főiskolások és egyetemisták világjátéka, amely a szervezők szerint minden idők legnagyobb és legjobban megrendezett Universiadéja lesz.

A sporteseményen több mint 13 500 sportoló, kísérő és edző – ebből 12 000 versenyző –, 1500 újságíró és 20 000 önkéntes vesz részt. A 27 sportág küzdelmeire vadonatúj sportlétesítményekben kerül sor: 45 új vagy felújított csarnok és stadion áll az indulók rendelkezésére.

A 27. nyári Universiadét július 6. és 17. között rendezik. A mezőnyét tekintve az olimpia melletti legnagyobb sporteseményen a magyarok várhatóan 120 sportolóval indulnak, s 160 nemzet részvételére lehet számítani.

Magyarország eddigi mérlege az Universiadékon 118 arany-, 93 ezüst- és 102 bronzérem.

Az indulók nevezési listáját tíz napon belül véglegesítik. Csak felsőoktatási jogviszonnyal rendelkező sportolók utazhatnak Kazanyba, illetve azok, akik az Universiadét megelőző évben (2012) diplomáztak.

A csapatsportok közül férfi és női vízilabdában, valamint női kosárlabdában lesz érdekelt Magyarország. A női kosárlabda-válogatott Ausztráliával, Finnországgal és Kínával került egy kvartettbe. A női vízilabdázók az Egyesült Államokkal, Ausztráliával és Franciaországgal játszanak a továbbjutásért, míg a Vincze Balázs vezette férfi válogatott a házigazda oroszokkal, Ausztráliával, Kanadával, Japánnal és Grúziával szerepel egy csoportban.

A legutóbbi, 2011-es Universiadéról a magyar küldöttség hat arany-, egy ezüst- és négy bronzéremmel tért haza. Az úszó Cseh László három aranyérmet nyert.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik