Triatlon: Sikerült helytállnom a legjobbak között – Lehmann Csongor

Cz. Á.Cz. Á.
Vágólapra másolva!
2022.11.21. 11:45
null
Lehmann Csongor számára belátható közelségben van a párizsi olimpia (Fotó: Bujdos Tibor/Észak-Magyarország)
Keserédes véget ért U23-as világbajnokunk, Lehmann Csongor szezonja Bermudán, ennek ellenére sem maradt benne hiányérzet az évet értékelve, hiszen azon túl, hogy a müncheni Európa-bajnokságon pályafutása legjobb eredményét érte el, az olimpiai kvalifikációs pontversenyben is előkelő helyen telelhet.

– Hosszú és eseménydús szezonon van túl, de kezdjük az aktualitásokkal. A világbajnoki sorozat, a WTCS – önnek – utolsó futama Bermudán nem úgy sikerült, ahogyan korábban szinte mindig.
– Igen, ezzel a harminckilencedik hellyel nem sikerült szépen zárni 2022-t, de összességében nem vagyok csalódott, egyszer-egyszer becsúszik ilyen eredmény – értékelt Lehmann Csongor a Nemzeti Sportnak. – Érdekes, mert jó formában érkeztem meg a spanyolországi edzőtábor után Bermudára, ráadásul kifejezetten hamar, hogy legyen időm akklimatizálódni és átállni az ottani időzónára.

– A futamot ennek megfelelően az élbolyban kezdte…
– Igen, az úszást meglepően erős tempóval indítottam, tudtam is tartani az iramot a nyolctagú élbollyal, a váltás után viszont a legjobbak, főleg a kétszeres világbajnok francia Vincent Luis, olyan tempót diktáltak kerékpáron, amelyet hosszú távon ezúttal nem bírtam. Utólag persze máshogy csinálnám, nem mennék velük, de tanulópénznek jó volt.

– Közrejátszhatott benne a szezon végi fáradtság? Különösen az ön esetében, hiszen élete első teljes idényén van túl a nemzetközi elit tagjaként.
– Igen, a nyári Európa-bajnokságon például szinte végig bírtam a legjobbak tempóját, meg is lett a gyümölcse a negyedik hellyel. A cél pedig nem lehet más, mint hogy gyakrabban és stabilabban ki tudjam sajtolni magamból a legjobb teljesítményt. Újdonság volt a sok utazás is, hiszen azon túl, hogy bejártam Európát Törökországtól Nagy-Britanniáig, versenyeztem Japánban, Bermudán, és akkor az edzőtáborokról még nem is beszéltünk. Nem panaszkodni szeretnék persze, de ez olyan része az elitmezőny mindennapjainak, amihez nem árt, ha hozzászoktatja magát az ember.

– Változtat ez a verseny bármit is az össz­képen? Elvégre Cagliariból van kilencedik helye, Európa- és világkupafutamot is nyert, az országos bajnokságról nem is beszélve.
– Őszinte leszek, nem sokat. Nagyon elégedett vagyok, úgy érzem, sikerült helytállnom, és látom magam előtt az utat, amelyen haladva egyre feljebb és feljebb léphetek a legjobbak között. A legemlékezetesebb pillanat pedig nem is lehet kérdés, az Eb-szereplés volt.

– Ha az olimpiai kvalifikációs rangsorra pillant, szintén van oka elégedettségre, hiszen az előkelő tizedik helyen áll, és csak klasszisok szerepelnek ön előtt, mint pédlául Vincent Luis vagy a vébécímért küzdő Hayden Wilde, Alex Yee páros.

– Nem titok, úgy mentünk neki a tavasznak, hogy az egyes versenyeken szeretnénk jól szerepelni, s közben a kvalifikációs ranglistát is kiemelt figyelemmel kísérjük. Ez eddig nagyon biztató, sok értékes pontot gyűjtöttem, így belátható közelségben van Párizs. Jövőre rendeznek is egy próbaversenyt, ha minden igaz, az olimpiai útvonalon, szóval jövőre is kapunk már egy csipettel az ötkarikás életérzésből.

– Hogy alakulnak a következő hetei?
– Most a pihenésé lesz a főszerep, megpróbálok körülbelül három hétre úgy kikapcsolni, hogy nem végzek jelentősebb edzésmunkát, de utána elkezdek mozogni, hogy ne essen olyan rosszul a visszatérés.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik