Sakk: példátlan döntéssel veszített a világklasszis játékos

Vágólapra másolva!
2015.04.11. 18:07
Soha nem látott körülmények között veszített el egy játszmát Wesley So az Egyesült Államok sakkbajnokságán.

A Fülöp-szigeteki születésű, de amerikai színekben versenyző, a világranglistán nyolcadik So a bajnokság 9. fordulójában a Varuzhan Akobian elleni partit veszítette el, mivel jegyzetelt!

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) szabályzata tiltja az ilyen cselekedetet a játszma alatt. A játszma lépéseire természetesen ez nem vonatkozik, sőt, kötelező is vezetni azokat.

So azonban egy másik lapra is írt, de nem a lépéseket vagy a lehetséges változatokat, hanem a gondolatait írta le. Ez nála rendszeres, sokszor ír saját magát bátorító szavakat a játszmalapjára. A bajnokságon kétszer is előfordult ilyen, Tony Rich versenybíró pedig figyelmeztette, hogy ez ellenkezik a szabályokkal.

Az Akobian elleni meccsén nem a játszmalapra, hanem egy másik papírra írt. Rich harmadszorra már nem figyelmeztetett, hanem vesztesnek nyilvánította Sót.

Nem lehetett azt mondani, hogy bonyolult állásban követte el a „megbocsájthatatlan” hibát, mivel mindössze a hatodik lépésnél tartottak.

So fellebbezett az ítélet ellen. Az esetet vizsgáló bizottságnak a torna végéig, vagyis amerikai idő szerint vasárnap estig kell döntenie a parti sorsáról.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik