Puskás Öcsi, a rajzfilmhős – animációs filmsorozat készült a világ legismertebb magyarjáról

Vágólapra másolva!
2023.05.29. 11:00
null
Puskás a magasban – bár a rajzfilmsorozat nem a futballt állítja a középpontba, a labda és a gólok azért központi szerepet kapnak
Május 29-től látható az M2 csatornáján a Puskás Öcsi és barátai című animációs sorozat első évada. A rajzfilmek 12 epizódon keresztül mesélnek a világ legismertebb magyar emberének gyermekkoráról – mai történetekkel, mai nyelvhasználattal, mai nézőknek.

 

Puskás Ferenc fordulatokban bővelkedő, lebilincselően izgalmas élettörténete szinte tálcán kínálja a megfilmesítés, a színpadra állítás és úgy általában a dramatizálás lehetőségét. A magunk részéről például szívesen megnéznénk egyszer egy egész estés játékfilmet a világ leghíresebb magyarjáról (dokumentumfilm már készült róla, Almási Tamás Puskás Hungary című alkotását 2009-ben mutatták be), az életrajz ihlette (zenés) színdarab, a Puskás, a musical ellenben már jó ideje nem feltételes, hanem kijelentő módban értendő: 2020. augusztus 20-án volt az ősbemutató, s lassan három éve van folyamatosan műsoron.

A „Puskás-univerzum” mostantól egy újabb művészeti ág, az animációs film bevonásával szélesedik, hiszen elkészült a Puskás Öcsi és barátai című rajzfilmsorozat, az első évad tizenkét epizódját május 29. és június 13. között vetíti le az M2 tv-csatorna, minden alkalommal 16 órai kezdettel. A mostantól persze kissé csalóka időmeghatározás, hiszen a sorozat első, A rongylabda című, úgynevezett pilot epizódját már három éve, Puskás Ferenc születésének 93. évfordulóján bemutatták (ezt láthatjuk május 29-én, az első új részt pedig 30-án). A Médiatanács Mecenatúra programjának segítségével elkészült epizód a következő évek alatt bővült további 11 résszel sorozattá, köszönhetően a Nemzeti Filmintézet és a Magyarországi Filmszakmai Adókedvezmény támogatásának.

A sorozat plakátja
A sorozat plakátja


Az animáció mint műfaj alapvetően nem „kötelezően” gyerekprodukció, a Puskás Öcsi és barátai azonban vállaltan a legfiatalabbakat célozza meg: animációs gyereksorozatként határozza meg magát, az óvodás-kisiskolás közönséget kívánja megszólítani. A filmsorozat cselekményének alapját Puskás Ferenc életrajza, valamint Kemény Kristóf író és Mayer Tamás illusztrátor Puskás Öcsi – A külvárosi vagány hihetetlen kalandjai című háromkötetes mesekönyvsorozata ihlette. A gyermekkori történetek és az ehhez a korszakhoz társuló Öcsi-legendák fiktív részletekkel kiegészülve álltak össze aztán egy történetszállá a forgatókönyveket író Hermán Árpád és Gellár Csaba (egyúttal az epizódok rendezője), illetve Puskás életrajzírója, a filmsorozat elkészítésében szakmai tanácsadóként közreműködő Szöllősi György munkája nyomán.

A hamisítatlan kispesti grund farakásokkal, „eredményjelzővel” és a két csapattal
A hamisítatlan kispesti grund farakásokkal, „eredményjelzővel” és a két csapattal


Hogy milyen is az a világ, ami megelevenedik a Puskás Öcsi és barátaiban? Elsőre leginkább szeretnivaló, bájos és ugyan korhű, mégis időtlen, ami vélhetően a befogadást és az azonosulási lehetőségeket igyekszik megkönnyíteni. Az alkotók nagyon ügyesen egyensúlyoztak azon a vékony mezsgyén, amely visszaadja a harmincas évek hangulatát és sajátosságait, ugyanakkor mégis kellőképpen mai és átélhető a modern kor nézőjének is. A grund a maga faerődítményeivel, körülkerítettségével és tágasságával a Pál utcai fiúk világát idézi, Puskás íróasztala ellenben egy mai „kortárs” szobájában sem hatna testidegenként – még konzol vagy monitor nélkül sem. A különféle kulturális utalások vagy a kilencven évvel ezelőtti mindennapok nélkülözhetetlen kellékei (ezek közül néhány epizódról epizódra felbukkan) persze azt erősítik, nem a mában járunk, a szereplők nyelvhasználata ugyanakkor szerencsére kellőképpen friss ahhoz, hogy a hétperces epizódok alatt végig fenntartsa az érdeklődést.

Puskás Öcsi és Bozsik Cucu között a mindig segítőkész édesapa, id. Puskás Ferenc
Puskás Öcsi és Bozsik Cucu között a mindig segítőkész édesapa, id. Puskás Ferenc


Gellár Csaba rendező nemcsak biztos kézzel viszi végig az egyes epizódok történeteit, de majdnem minden részben alkalmaz kifejezetten animációs formanyelvre kitalált jelenetet (mint például A keserű csoki című rész rémálma). A szereplők szinkronhangjai jól eltaláltak, a Puskás Öcsit „megformáló” Kerekes Máté nyughatatlan-lelkes, az apát alakító Magyar Attila gondoskodó-cinkos, a Szűcs Nándi bácsi edző hangján megszólaló Szacsvay László pedig határozott-empatikus. Külön kiemelendő, hogy Wettl Mátyás zenei betétei rendre autentikusan hatnak, a filmekben felbukkan a nyelvi humor ( „Te Feri, spanyol név, hat betű és cho a vége?”), és az egyik epizódban Puskás Ferenc afféle „hangcameo” szerepben lesz részese az alkotásnak, amikor is az ő egyik korabeli nótafelvétele, az A faluban nincs több kislány szól a rádióból.

Öcsi és Cucu „rémisztő” útja hazafelé, miután megnézték a moziban a Drakulát
Öcsi és Cucu „rémisztő” útja hazafelé, miután megnézték a moziban a Drakulát


A történetek főszereplője természetesen a hétéves Puskás Öcsi, aki szüleivel és húgával, Évikével él a város szélén, Kispesten. A szomszédban lakik Öcsi legjobb barátja, az egy évvel idősebb Bozsik Cucu, akivel a közelben lévő grundon töltik a szabadidejüket, együtt focizva a környékbeli srácokkal – már ha éppen beveszik őket maguk közé. Az egyes epizódokat azonban nem kizárólag a futball határozza meg (azt azért megtudjuk, miként készül a rongylabda vagy hogyan született meg a híres „rászedős csel”), hiszen a filmek olyan örök értékeket is bemutatnak, mint a kitartás, a szorgalom, a felelősségvállalás, a barátság, a találékonyság vagy a segítőkészség.

Az alkotók a Puskás Öcsi és barátait nemcsak a magyar fiataloknak kívánják megmutatni, szeretnék, ha külföldön is megismernék a későbbi világklasszis labdarúgó gyermekkori történeteit, ezért a sorozathoz angol szinkron is készült Magyarországon élő angol anyanyelvű színészek és gyerekek közreműködésével.

 

PUSKÁS ÖCSI ÉS BARÁTAI
animációs gyereksorozat, 12 epizód (1. évad)
Rendező:    Gellár Csaba   Producer: Lajos Tamás  Társproducer: Bederna László, Takó Sándor Szakértő-Producer: Szöllősi György  Forgatókönyv: Kemény Kristóf meséi és Puskás Ferenc életrajza alapján Hermán Árpád és Gellár Csaba
Készítette: Film Positive Productions Kft. Támogatók: Nemzeti Film Intézet, Magyarországi Filmszakmai Adókedvezmény, PUSKAS.COM      
Adásidő:   2023. május 29–június 13., 16.00, M2


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. május 27-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik