nemzetisport.hu
2022.07.18 10:54 Frissítve: 2022.07.18 17:38

Hova kell fordulni szívproblémák esetén?

(x)

 

(Fotó: elements.envato.com)

 

Hova kell fordulni szívproblémák esetén?

Sajnos előfordulhat, hogy valami problémát észlelünk a szívműködésünkkel kapcsolatban. Ilyen lehet, amikor azt érezzük, hogy duplán ver a szívünk, vagy fáradékonyak vagyunk és legszívesebben egész nap aludnánk. Ez esetben lehetséges, hogy a túl alacsony vérnyomás áll a háttérben. 

Bármiről is legyen a háttérben, a szív- és érrendszeri problémákat nem szabad félvállról venni. Ilyenkor szükség van egy alapos kivizsgálásra, aminek keretén belül a kardiológia egy szakértője kideríti, mi okozza a panaszokat. 

A szívműködés zavara meglehetősen sokféle panaszt tud okozni. Pontosan milyen tünetek esetén érdemes kardiológushoz fordulni? Hogyan zajlik a kivizsgálás? A mostani írásunkban ezekre hozzuk a válaszokat, ezzel egy rövid útmutatót adva. 

Tünetek, amik a szívműködés zavarára utalnak 

Az egyik leggyakoribb probléma nem más, mint a magas vérnyomás, aminek tünete lehet például a reggeli fejfájás vagy a tompa tarkótáji lüktetés. Szédülést, fáradékonyságot, sőt, még a koncentrációs képesség csökkenését is tapasztalhatják a magas vérnyomástól szenvedők. 

Ugyanakkor nemcsak a magas, hanem az alacsony vérnyomás is okozhat kellemetlenségeket. Többek között például szédülést, állandó fáradékonyságot, aluszékonyságot.  

A szívbetegségek jellemző tünete a mellkasi nyomás, a légszomj és a gyors, szabálytalan szívverés is. Amennyiben ezeket tapasztalja, azonnal forduljon szakemberhez! 

Ha szeretne kardiológiai kivizsgálást kérni, akkor a Foglaljorvost.hu oldalon találhat szimpatikus magánorvost. Sőt, akár az időpontot is lefoglalhatja online, néhány kattintással!  

Így zajlik a kardiológiai kivizsgálás 

A kardiológus először is kikérdezi a panaszokat, majd azt követően megméri a páciens pulzusát és vérnyomását. Végül sztetoszkóp segítségével meghallgatja a szívverés ritmusát és az esetleges szívzörejeket is. Amennyiben szükségesnek látja, különböző diagnosztikai vizsgálatokat is elvégez, ilyen például a „sima” és a terheléses EKG, a szívultrahang és a szív MR. Bizonyos esetben a 24 órás EKG vizsgálatra is sor kerül, ami a Holter készülék viselésével történik.  

2023.03.26 09:23:34

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

2003. március 26-án hunyt el a már-már polihisztor rádióriporter. Rá emlékezünk.

2023.03.25 22:48:50

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A ma húsz esztendeje elhunyt Molnár Dániel volt ugyanis a homo ludens, a játékos ember megszemélyesítője. Mindig, mindenhol, mindenkivel és mindent is játszott. Még játék közben is igyekezett valami mást is játszani.

2023.03.22 15:05:41

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Tavalyi esküvője után idén több versenyre is együtt készül Nardelotti Zoltán és felesége, Ajsa.

2023.03.21 15:26:03

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A mai szerkesztőség négy, valamikor első osztályban sportoló belső munkatársának története.

2023.03.22 10:38:08

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Megmutatjuk, mivel találkozott először az olvasó a standokon az elmúlt évtizedek során.