Hova kell fordulni szívproblémák esetén?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2022.07.18. 10:54
null
(Fotó: elements.envato.com)
Címkék
(x)

 

Hova kell fordulni szívproblémák esetén?

Sajnos előfordulhat, hogy valami problémát észlelünk a szívműködésünkkel kapcsolatban. Ilyen lehet, amikor azt érezzük, hogy duplán ver a szívünk, vagy fáradékonyak vagyunk és legszívesebben egész nap aludnánk. Ez esetben lehetséges, hogy a túl alacsony vérnyomás áll a háttérben.

Bármiről is legyen a háttérben, a szív- és érrendszeri problémákat nem szabad félvállról venni. Ilyenkor szükség van egy alapos kivizsgálásra, aminek keretén belül a kardiológia egy szakértője kideríti, mi okozza a panaszokat.

A szívműködés zavara meglehetősen sokféle panaszt tud okozni. Pontosan milyen tünetek esetén érdemes kardiológushoz fordulni? Hogyan zajlik a kivizsgálás? A mostani írásunkban ezekre hozzuk a válaszokat, ezzel egy rövid útmutatót adva.

Tünetek, amik a szívműködés zavarára utalnak

Az egyik leggyakoribb probléma nem más, mint a magas vérnyomás, aminek tünete lehet például a reggeli fejfájás vagy a tompa tarkótáji lüktetés. Szédülést, fáradékonyságot, sőt, még a koncentrációs képesség csökkenését is tapasztalhatják a magas vérnyomástól szenvedők.

Ugyanakkor nemcsak a magas, hanem az alacsony vérnyomás is okozhat kellemetlenségeket. Többek között például szédülést, állandó fáradékonyságot, aluszékonyságot.

A szívbetegségek jellemző tünete a mellkasi nyomás, a légszomj és a gyors, szabálytalan szívverés is. Amennyiben ezeket tapasztalja, azonnal forduljon szakemberhez!

Ha szeretne kardiológiai kivizsgálást kérni, akkor a Foglaljorvost.hu oldalon találhat szimpatikus magánorvost. Sőt, akár az időpontot is lefoglalhatja online, néhány kattintással!

Így zajlik a kardiológiai kivizsgálás

A kardiológus először is kikérdezi a panaszokat, majd azt követően megméri a páciens pulzusát és vérnyomását. Végül sztetoszkóp segítségével meghallgatja a szívverés ritmusát és az esetleges szívzörejeket is. Amennyiben szükségesnek látja, különböző diagnosztikai vizsgálatokat is elvégez, ilyen például a „sima” és a terhelésesEKG, a szívultrahang és a szív MR. Bizonyos esetben a 24 órás EKG vizsgálatra is sor kerül, ami a Holter készülék viselésével történik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik