Európai Játékok: Mindig csak a következő labdamenet számít

Vágólapra másolva!
2023.06.16. 10:40
null
Madarász Dóra párja, Ecseki Nándor szerint a kiélezett helyzetekben nemcsak a taktika, hanem a koncentráció is nagyon fontos (Fotó: Földi Imre)
A megterhelő klubidény után már az Európai Játékokra készülnek asztaliteniszezőink, Krakkóban a Madarász Dóra, Ecseki Nándor kettős olimpiai kvótáért is küzd.

Tizenöt másodpercbe telt Ecseki Nándornak a csütörtöki edzésen, hogy visszaüsse az összes labdát, amelyet Aranyosi Péter válogatott edző adott fel neki – szám szerint huszonötöt. A sűrű és megterhelő klubidény után sincs megállás, asztaliteniszezőink nagy intenzitással készülnek az Európai Játékokra, amelyen férfi és női egyéniben is két-két versenyzőnk indul, a legnagyobb figyelem mégis Ecseki Nándor és Madarász Dóra kettősére szegeződik. A krakkói versenyen ugyanis csupán vegyes párosban osztanak olimpiai kvótát, ráadásul csak a győztes kettősnek...

„Mindketten jó formában vannak, ezért a nyolc közé jutás reális elvárás – mondta Bátorfi Zoltán, a női válogatott szövetségi kapitánya, majd hozzátette, azért reméli, hogy dobogóra állhat a páros. – A mezőnyt elnézve nincsen olyan kettős, amely ellen ne lenne esélyük a mieinknek. Klasszikus szezonról már nem beszélhetünk, míg régebben a nyár a pihenésé volt, manapság egymást érik a versenyek. Mindenkinek mások az igényei, ezért egyénre szabottan igyekszünk megtalálni az egyensúlyt munka és regeneráció között.”

Vélemények

Majoros Bence, a válogatott játékosa:

A felkészülés végén járunk, érzem is a fáradtság jeleit, de jó formában vagyok. Az elmúlt időszakban a szervákra, fogadásokra és az első érintések gyakorlására fektettük a hangsúlyt, az Európai Játékok előtt viszont már csökkentjük a terhelést, hogy frissen állhassak asztalhoz.

Muskó Péter, a férfiválogatott szövetségi kapitánya:

A feszített bajnoki idény után csak néhány napot pihentek a srácok. Jól halad a felkészülés, a múlt héten a francia utánpótlás-válogatott is vendégünk volt. Szeretném, ha senki sem kapna ki hátrébb rangsorolt riválistól, és jó lenne a világbajnoksághoz hasonlóan bravúrokat is véghez vinni.

Madarász Dóra, a válogatott játékosa: Megtisztelőnek érzem hogy az olimpiai ezüstérmes kajakossal, Varga Ádámmal vihetem a magyar zászlót a megnyitóünnepségen. Már a felkészülés célegyenesében vagyunk, egyéniben és vegyes párosban is csupán apró finomításokra van szükség, mielőtt elutazunk Krakkóba.

Ottjártunkkor előbbire került a hangsúly az ikonikus Ormai László-csarnokban, ahol előbb a nők három, a férfiak négy asztalon készültek, majd természetesen vegyes párosunk is összeállt. Ecseki Nándor szerint a világbajnokságon mutatott játékra lehet építeni az Európai Játékokon is, ugyanakkor nem szabad nagyon előretekinteni, mert az visszaüthet.

„Meccslabdáról kaptunk ki a hongkongi párostól a tizenhat közé jutásért, de összességében pozitív élményekkel jöttünk haza a vébéről – hangsúlyozta Ecseki. – Jobban szeretem, ha az ellenfél vállát nyomja az esélyesség terhe, viszont az első fordulóban a mi kettősünk lesz a favorit, ezt is tudnunk kell kezelni. A kiélezett helyzetekben a taktika mellett a koncentráció is fontos, ezért még a verseny előtti napon is lesz mentális felkészítés. Az edzéseken igyekszünk azokat a játékelemeket gyakorolni, amelyeken még csiszolnunk kell, a soklabdás edzések után más párosok ellen meccs­szituációkat is modellezünk. Fokozatosan kell haladnunk: először jussunk ki Krakkóba sérülés nélkül, majd miután elkezdődik a verseny, csak a következő mérkőzés, sőt, a következő labdamenet számít. ”

Az Európai Játékokon június 23-án kezdenek az asztaliteniszezők

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik