nemzetisport.hu 2013.12.21 00:46 Frissítve: 2015.03.28 01:48

Darts-vb: szenzáció, Phil Taylor kiesett, Michael Smith a hős!

Óriási meglepetés a londoni Alexandra Palace-ban zajló darts-világbajnokságon: Michael Smith a nap szenzációját okozva búcsúztatta a címvédő sportági legenda Phil Taylort, aki így már a legjobb tizenhat közé sem jutott be! Kis híján a kiesés sorsára jutott Raymond van Barneveld is, de a végén remekül összpontosítva túljutott Jamie Cavenen, a Taylort kiejtő Smithre pedig a Per Laursent búcsúztató Peter Wright vár.

Nem hajolt meg a legenda előtt: Michael Smith óriásit játszott, rövidre zárta Phil Taylor vb-jét (Fotó: Action Images)

Peter Wright 2:1-re még hátrányban volt, de végül 4:2-re fordítva kiejtette Per Laursent, így elsőként jutott be a legjobb tizenhat közé. Másodikként Raymond van Barneveld követte, akinek nagyon fel kellett kötnie a gatyát, tudniillik Jamie Caven rettentően megizzasztotta. Van Barneveld 2:1-re vezetett, majd elbukott két játszmát, és kényelmetlenül közel került a vereséghez. Ekkor jött a rutin, Van Barneveld a végén söpört, Caven sokáig remek játéka pedig nem ért továbbjutást.

„Rettentően megkönnyebbültem, hogy megnyertem ezt a kemény csatát, és továbbjutottam. Hatalmas mérkőzés lett belőle, nagyszerű, hogy továbbléptem. Így jó karácsonyom lesz, és készülhetek a következő mérkőzésemre” – kommentálta a meccset Van Barneveld.

Van Barneveld után aztán Phil Taylor is verejtékezhetett rendesen: minden idők legjobbnak tartott dartsjátékosa impozánsan kezdett, de Michael Smith nem adta könnyen magát, és fogcsikorgató küzdelemre késztette a favoritot, akit egyre közelebbről csapott meg a vereség szele.

3:3 után döntő szett jött, amelyben Taylor egy 180-ast is „ellőve” megtette az első lépést a győzelem felé. Smith Taylor hibáját kihasználva kiszállt és egalizált (3:3 és 1:1), majd 180-assal metélte tovább Taylor idegeit, aki szintén 180-nal válaszolt. Smith bemondott erre még egy „rekontrát”,újabb 180-asa után extázisban játszva átvette a vezetést (3:3, 1:2, Taylor egy játékra került a kieséstől!). Taylor bizonytalan volt, de visszahozta a meccset (3:3 és 2:2). A következő lépés ismét Smithé volt (3:3, 2:3), majd Taylor ereje és szerencséje végére ért: a nagyot játszó Michael Smith bullseye-jal kiszállt, elbúcsúztatva ezzel a címvédő sportági legendát (3:4, 2:4). Taylor hibáival a tűzzel játszott, és megégett – túl sok esélyt kínált fel fiatal ellenfelének, aki élt is ezzel.

„Őrülten ver a szívem, alig tudok megszólalni! Egyikünk sem nyújtott egyenletes teljesítményt, és azzal biztattam magam, hogy ha elkapom a fonalat, akkor nyerhetek, mert láttam, hogy Phil messze van a legjobbjától” – értékelt Smith. 

Az utolsó szett a Smith–Taylor ütközetben

DARTS-VB, 2013–2014
A LEGJOBB 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT

Peter Wright–Per Laursen 4:2
Raymond van Barneveld–Jamie Caven 4:3
Phil Taylor–Michael Smith 3:4

2022.06.28 12:37:49

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Ha rendszeresen sportolunk, vagy most készülünk életmódot váltani, akkor elengedhetetlen a megfelelő lábbeli kiválasztása hozzá.

2022.06.22 22:55:29

Egyéb egyéni KUN ZOLTÁN

ALAPVONAL. Nagy futballszurkoló lévén a csapatok indulóit, szurkolói nótáit dúdolgatta. Jöhetett válogatott, Újpest, Fradi, Kispest, Roma vagy Lazio, mindegy volt, csak hosszú legyen, és ahogy a futó befordult az utolsó sarkon, kényszeredett mosollyal nyugtázta, hogy ebben az állapotában vélhetően még egy Steaua-strófa is felpörgetné.

2022.06.22 15:24:56

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

A Nemzeti Színház művésze hegyet mászott Erőss Zsoltként, lovagolt és vívott Hadik Andrásként.