Birkózás: Ligeti Dániel az ötödik helyen zárta az Eb-t

K. B.K. B.
Vágólapra másolva!
2021.04.21. 21:06
null
Ligeti Dánielnek be kellett érnie az ötödik hellyel Varsóban (Fotó: Földi Imre)
A szabadfogású Ligeti Dániel (125 kg) az ötödik helyen zárta a varsói Európa-bajnokságot, mivel a bronzcsatában 5:0-s vereséget szenvedett az ukrán vb- és Eb-harmadik Olekszandr Hocjanivszkij ellen.

 

A 125 kilogrammos Ligeti Dániel kedden kezdte meg szereplését Lengyelországban, s a felső ágon magabiztos, 6:0-s győzelmet aratott a kétszeres junior Európa-bajnoki harmadik moldovai Samhan Jabrailov ellen. Ezzel kiharcolta, hogy szőnyegre lépjen az elődöntőben, amelyben azzal az ifjúsági olimpiai bajnok orosz Szergej Kozirjevvel kellett megküzdenie, aki a vb- és Eb-harmadik ukrán Olekszandr Hocjanivszkijfelett aratott 9:7-es diadalt.

A Haladás Eb-ezüst- és bronzérmese technikai tussal, tehát 10–0-ra kapott ki az orosztól.

„Ilyet én még nem nagyon láttamhitetlenkedett a meccs után nem sokkal a Nemzeti Sport megkeresésére Ligeti Dániel.– Általában arra a lábra szoktak menni, ami előrébb van, ez nekem a bal – erre bement jobb lábra. Észleltem, hogy erre készül, de úgy gondoltam, nem fogja elérni – ezt azért el szoktam tudni kerülni –; de annyira elképesztően gyors volt, hogy egyszerűen nem is tudom, mi történt...”

A szabadfogású program záró napjának esti programjában a magyarok közül Ligeti egyedüliként volt érdekelt, s a már említett Hocjanivszkijjel nézett farkasszemet.

A bírók az első menetben a magyart látták passzívabbak, s elrendelték a 30 másodperces aktivitási időt – akciót nem sikerült végrehajtania a fél perc alatt, így egy pont járt a riválisnak (1:0), aki nem állt meg... Páros combra támadást hajtott végre; noha Ligeti érezte a veszélyt, és át akarta fordítani Hocjanivszkijt, nem jött össze a próbálkozás (3:0).

A második felvonásban ismét lábra támadott az ukrán, s habár a magyar ezúttal közelebb járt az átfordításhoz, ezúttal sem sikerült – ellenben az ukrán akciójával, aki így már ötpontos előnyre tett szert. Ligeti nem adta fel, hajtott, de képtelen volt fogást csinálni (5:0); ezúttal be kellett érnie az ötödik hellyel.

A fogásnem programja véget ért; tíz súlycsoportban a hat arany mellett két ezüstérmet az oroszok nyertek. A nehézsúlyban diadalmaskodó török Taha Akgul pályafutása hetedik Eb-címét nyerte. Nem is akárhogyan! Öt másodperccel az Kozirjev elleni döntő vége előtt 6:2-re vezetett – az orosznak ez idő alatt sikerült három (!) intést összeszednie, így leléptették.

Szerda délelőtt a női verseny rajtolt, ám a két magyar, Dénes Mercédesz (55 kg) és az Eb-ezüstérmes Németh Zsanett (76) az első körben kikapott, s mint később kiderült, búcsúzni kényszerült, mivel egyikük legyőzője sem jutott fináléba.

Csütörtökön két újabbmagyar hölgy lép a lengyelországi szőnyegre.A2013-as világbajnok, tokiói olimpiai kvótás Sastin Marianna (62) rangadóval kezd a vb- éskétszeresEb-győztes bolgár Tajbe Juszejn ellen,az Eb-3., U23-as Eb-1. Galambos Ramóna (57) pedig elsőre az Eb-2. és -3. orosz Szvetlana Lipatovát fogta ki.

BIRKÓZÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, VARSÓ
A magyarok eredményei. Szerda
Nők. 55 kg.
Selejtező: Jessica Blaszka (holland)–Dénes Mercédesz 5:0.76 kg. Selejtező: Anasztaszija Sustova (ukrán)–Németh Zsanett 6:5
Férfiak,
szabadfogás.125 kg: Ligeti Dániel erőnyerő.Negyeddöntő:–Jabrailov (moldovai) 6:0.Elődöntő:Kozirjev (orosz)–Ligeti Dániel 10:0-nál technikai tus

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik