Amikor az életkor tényleg csak egy szám – 40 fölötti klasszisok az elitben

BERTA MIHÁLYBERTA MIHÁLY
Vágólapra másolva!
2022.10.14. 18:06
null
Tom Brady, Venus Williams, Fernando Alonso – hárman a még negyven év fölött is kitartó klasszis sportolók közül (Fotók: AFP, Getty Images, Imago Images)
Szeptemberben néhány hét különbséggel visszavonult a sportvilág két ikonikus alakja, Serena Williams és Roger Federer. A két fantasztikus képességű teniszezőben nem csak az volt a közös, hogy emlékezetes győzelmeiken és hihetetlen rekordjaikon túl meghatározták, sőt jelentősen átformálták sportágukat, hanem hogy mindketten még az előző évezredben kezdték el közel negyedszázadon át tartó pályafutásukat, s túl a negyedik ikszen is képesek voltak megragadni az elitben. Példájuk nyomán olyan negyven feletti sportolókat kerestünk (sportáganként egyet-egyet), akik joggal lehetnek büszkék hosszú és eredményes karrierjükre.

AMERIKAI FUTBALL
Tom Brady (amerikai), 45 éves

Alighanem ő minden idők legjobb amerikaifutballistája, sőt a majorsportok egyik legnagyobb alakjának nevezni sem túlzás. Nem, mert vastagon benne van az NFL globális fejlődésében, s a sportágára gyakorolt hatása is vitathatatlan, amivel az észak-amerikai csapatsportokban talán csak Michael Jordan ténykedése vetekszik. Közismert, hogy a quarterback a 2000-es drafton csak a 199. „portékaként” talált magának csapatot, ehhez képest hatszoros bajnokot csinált (mesterével, Bill Belichickkel karöltve) a New England Patriotsból, miközben szinte minden létező egyéni rekordot megdöntött. Aztán a 2021-ben a Tampa Bay Buccaneerst is Super Bowl-győzelemre vezette, így Brady egymaga több aranygyűrűt számlál, mint bármelyik franchise a ligában. Több mint két évtizede van a csúcson, munkát, pénzt, időt és energiát nem sajnálva igyekszik ott is maradni, még ha erre – olvasva a friss híreket – rámehet a magánélete. És egyelőre Brady nem tud kiszállni: az előző idény végén belengette visszavonulását, 40 nappal később bejelentette, kész a folytatásra.

ATLÉTIKA
Mélina Robert-Michon (francia), 43 éves

Kevés a negyven év fölött is sikeres atléta, jó esetben néhány gyalogló (mint napjainkban a portugál Joao Vieira, illetve honfitársa, Ines Henriques) vagy maratoni futó (például a kenyai Edna Kiplagat) képes a negyedik ikszet követően tartani a tempót a fiatalokkal. A női gerelyhajítás 41 esztendős világcsúcstartója, a cseh Barbora Spotáková eredményeivel kiemelkedett „évfolyamtársai” közül, ám ő szeptember elején, friss Eb-bronzzal a nyakában visszavonult. A 43 éves diszkoszvető Mélina Robert-Michon ellenben még bírja: az olimpiai, világ- és Európa-bajnoki bronzérmes francia csúcstartó (66.73 méter) idén mindkét nagy világversenyen döntőbe került.

ASZTALITENISZ
Ni Xialian (luxemburgi), 59 éves

Egyidős a Beatles első albumával, és már akkor (1979-ben) válogatott volt, amikor a Gergely, Jónyer, Klampár trió világbajnok lett Phenjanban. A Sanghajban született, de több mint három évtizede luxemburgi színekben versenyző, kétszeres vb-első és ötszörös olimpiai résztvevő Ni Xialian azt mondja, amikor az asztalnál áll, eszébe sem jut az életkora. Talán ennek tudható be, hogy a mindössze 157 centi magas, balkezes játékos közel a hatvanhoz is igen eredményes: tavaly vb-, idén Eb-bronzérmet nyert női párosban, míg a kínai Csengtuban ezen a hétvégén befejeződő csapat-világbajnokságon a nyolcaddöntőig jutó luxemburgi együttes motorja volt.



FORMULA–1
Fernando Alonso (spanyol), 41 éves

A Formula–1 egyre fiatalodik: amíg az ötvenes években 34.3 év volt a versenyzők átlagéletkora, addig a legutóbb mögöttünk hagyott évtizedben már csak 27.4 év. Kimi Räikkönen 2021-es visszavonulását követően az F1-es pályafutását 2019-ben és 2020-ban jegelő Fernando Alonso lett a száguldó cirkusz korelnöke. Az első futamát 2001-ben teljesítő, korábbi kétszeres (2005, 2006) világbajnok ugyan jelenleg csak a pontszerző helyekért verseng az Alpine autójával, viszont így ráhajthat az egyéni rekordokra. A legtöbb futamrajt csúcsa már az övé (az idei Szingapúri Nagydíjon hagyta le finn kortársát), és a jövőre az Aston Martinhoz szerződő spanyol 100. dobogós helyezése is lőtávolon belül van – most 98-nál tart.

GYORSKORCSOLYA
Claudia Pechstein (német), 50 éves

Öt aranyával és további négy medáliájával Németország legeredményesebb téli olimpiai éremszerzője, saját sportágában csak a holland Ireen Wüst nyert többet nála. Az olimpiai részvételek számában is rekorder – a nőknél senki sem szerepelt hozzá hasonlóan nyolc téli játékokon, a férfiak között is csak a japán Kaszai. Hatszoros világbajnok, hat ízben döntött világrekordot, 34 vk-futamot nyert, ám ezeknél is nagyobb szó, hogy 1988 óta tagja az egyik legkeményebb állóképességet követelő sportág nemzetközi krémjének, s még nem tervezi a búcsút. A 2009-es doppingügy sem törte meg, az idei pekingi megnyitón ő vitte a német zászlót.

JÉGKORONG
Joe Thornton (kanadai), 43 éves

A kortalan jégkorongozó szobrát Jaromír Jágrról kellene megmintázni. Még akkor is, ha a Kladno elnök-tulajdonosa éppen a napokban nyilatkozta, hogy 50 évesen „hiányzik a vágy és a motiváció” , így hiába kerettag saját csapatában, vélhetően nem nyújtja tovább a pályafutását. A dús szakálláról és tökéletes passzairól egyaránt ismert kanadai Joe Thornton ellenben nem zárná még le NHL-es életművét, s bár egyelőre nincs csapata, nem lenne meglepő, ha korábbi állomáshelyén, a San Jose Sharksnál kötne ki. Az 1714 alapszakaszmeccsén 1539 pontot szerző olimpiai bajnok center, aki 2006-ban az MVP- és a pontkirályi címet is bezsebelte, ma az egyetlen olyan aktív játékos a tengerentúli majorligákban, akinek az előző évezredben kezdődött a karrierje.

KÉZILABDA
Katrine Lunde (norvég), 42 éves

Annyiszor feladhatta volna: válás, vetélés, súlyos sérülés is nehezítette a hatszoros BL-győztes (ebből kettőt a Győrrel nyert meg) Vipers-játékos életét. Mégis, amióta először próbálta ki erejét hazáján kívül (2004-ben lett a dán Aalborg játékosa), minden, a karrierjében esedékes változás előtt azt mondja magának: jobb előbb megpróbálni, és ha nem sikerül, még mindig lehet rajta változtatni. Ez a szemlélet kellett hozzá, hogy a norvég válogatottban húsz éve bemutatkozó, 327 meccsen védő, 19 világversenyen szerepelve 9 aranyérmet (2 olimpia, 2 vb, 5 Eb) nyerő klasszis ma is aktív szereplője legyen a női kézilabdázás élvonalának.



KOSÁRLABDA
Udonis Haslem (amerikai), 42 éves

Ott volt a 2002-es NBA-drafton, de senkinek sem kellett – akkor kevesen hitték volna, hogy húsz évvel később úgy emlegetik majd Udonis Haslemet, mint a liga legidősebb aktív játékosát. 2003 óta mostanáig lényegében megszakítás nélkül szülővárosa csapata, a Miami Heat keretének tagja. Néhány éve már inkább másodedzőként és afféle szellemi vezérként, mintsem alapemberként, ám ne legyünk igazságtalanok a háromszoros bajnoki aranygyűrűssel: az elmúlt 19 NBA-idény mindegyikében pályára lépett legalább egy mérkőzésen. Ha az új évadban is megőrzi jó szokását, a 203 centiméter magas erőcsatár feljön az örökrangsor 6. helyére.

LABDARÚGÁS
Gianluigi Buffon (olasz), 44 éves

Azt, hogy negyven felett is van élet a legmagasabb szinten, a La Ligában szereplő Joaquín vagy a Serie A-ban futballozó (már amikor nem sérült) Zlatan Ibrahimovic példája bizonyítja. Az „örök labdarúgó” archetípusa ellenben alighanem a 44 esztendős Gianluigi Buffon. Az olaszok világbajnok és Eb-ezüstérmes kapusa 31 éve lett a Parma (ifjúsági) játékosa, és ugyanitt, a jelenleg a Serie B-ben szereplő együttesnél fejezi be lenyűgöző karrierjét, vélhetően 2024-ben, szerződése lejártakor. A két végpont között – egy párizsi vargabetűt leszámítva – húsz éven át szolgálta a Juventust, amelynek tagjaként 10 olasz bajnoki címet és három BL-ezüstöt nyert.

ÖKÖLVÍVÁS
Gennagyij Golovkin (kazah), 40 éves

A négy nagy szervezet (WBA, WBC, WBO, IBF) regnáló világbajnokai között jelenleg a kazah Gennagyij Golovkin az egyetlen, aki túljutott a negyedik ikszen – volt idő, amikor ennél lényegesen több negyven feletti bokszoló derekát ékesítette valamelyik bajnoki öv. Golovkin mostanság az IBF és az IBO középsúlyú világbajnoki, valamint a WBA szuperbajnoki címére lehet büszke, már ha néhány héttel a Saúl Álvareztől elszenvedett (második) vereségét követően van oka az elégedettségre. Az egész pályafutását tekintve persze nincs miért szégyenkeznie: amatőrként volt világbajnok és olimpiai ezüstérmes, profiként pedig 45 meccséből 42-t hozott, 37-et ráadásul KO-val.



SÍUGRÁS
Kaszai Noriaki (japán), 50 éves

A nyáron múlt ötvenéves, ismerünk olyan velekorú embert, aki ennyi idősen már a cipőjét sem tudja bekötni. A japán Kaszai Noriaki viszont nemhogy hajolni, de ugrani, sőt repülni is tud. És nem is hajlandó erről lemondani. A világkupa-sorozatban 24 éve bemutatkozó, a közel negyedszázad alatt három olimpiai érmet (két ezüst és egy bronz), 1992-ben sírepülő-világbajnoki címet és 17 világkupa-győzelmet begyűjtő Kaszai idén ugyan nem lehetett ott pályafutása kilencedik ötkarikás versenyén, mert a válogatottsághoz már nem volt elég jó, a versenyzéssel továbbra sem hagyott fel. Néhány hete, egy nyári síugróversenyen harmadik lett hazájában, és készül az új évadra.

TENISZ
Venus Williams (amerikai), 42 éves

Serena Williams érzelmes karrierbúcsúja elvitte a fókuszt az idei US Openen, holott nővére, a hétszeres egyéni Grand Slam-győztes és négyszeres olimpiai bajnok Venus kapcsán is lett volna miről beszélni. Nem, nem arról, hogy a 42 éves egykori világelső (jelenlegi 1031.) már az első körben kizúgott, hanem hogy egyáltalán elindult. Az első profi mérkőzését 28 éve lejátszó klasszisnak ez volt karrierje 91. Grand Slam-tornája, és fölényesen (Serenának 81 van) vezeti a vonatkozó részvételi rangsort. És ha rajta múlik, még növeli is az előnyét, hiszen éppen a napokban nyilatkozta, hogy jó erőben érzi magát, élvezi az egész napos munkát, esze ágában sincs szögre akasztani az ütőt.


TORNA

Okszana Csuszovityina (üzbég), 47 éves

1991-ben szovjet színekben nyert világbajnoki címet, egy évre rá már a Független Államok Közössége tagjaként lett csapatban olimpiai aranyérmes. 1993 és 2005 között szülőföldjét, Üzbegisztánt, 2005 és 2012 között fogadott hazája, Németország színeit képviselve versenyzett (leukémiás fia gyógykezelésének ideje alatt élt és edzett Kölnben), hogy aztán 2013-tól ismét az üzbégeknek szerezzen dicsőséget. Nyolc olimpián vett részt, és ugyan a tokiói után vissza akart vonulni, meggondolta magát. Olyannyira, hogy idén több versenyt is megnyert kedvenc számában, ugrásban. A 2022-es világbajnokságon nincs a nevezettek között, de ő azért kitartana Párizsig. Végül is csak ötvenéves lesz 2024-ben!



ÚSZÁS
Nicholas Santos (brazil), 42 éves

Talán sokan emlékeznek még az egyesült államokbeli Dara Torresre, aki 17 évesen olimpiai aranyérmet nyert az 1984-es Los Angeles-i olimpián, hogy előbb 2000-ben, majd 2008-ban visszatérve megpróbálkozzon az újrázással. Sydneyben sikerrel járt, Pekingben három ezüstre futotta az erejéből – utóbbin 41 esztendős versenyzőként. Nos, a brazil Nicholas Santos még nála is idősebben, 42 évesen nyert idén nyáron Budapesten világbajnoki ezüstöt 50 pillangón, amivel minden idők legidősebb nagymedencés világbajnoki éremszerzője lett. S ha ehhez hozzávesszük, hogy ez volt a 21 éve válogatott sprinter 17. világversenye...

VÍVÁS
Mohamed Aida (magyar), 46 éves

Több mint harminc éve versenyez, legnagyobb sikere egyéniben a junior-világbajnoki aranyérem (1991, Isztambul) és a felnőtt-világbajnoki bronz (1993, Essen), csapatban pedig a 2007-es genti Eb-győzelem. Ám még az érmei számánál (14 a nemzetközi versenyekről, 49 az országos bajnokságokról) is jelentősebb Mohamed Aida hét olimpiai részvétele, amivel magyar rekorder. És ugyan a 2021-es ötkarikás szereplésére (dacára annak, hogy a tokiói megnyitón Cseh Lászlóval közösen vitte a magyar zászlót) erősen rányomta a bélyegét a válogatott másik három tagjával kialakult ellentéte, Solti Antal 46 esztendős tanítványa úgy döntött, nem zárja le karrierjét, hanem megpróbál kijutni a 2024-es párizsi játékokra is. Az lenne csak a világ nyolcadik csodája.

VÍZILABDA
Stefano Tempesti (olasz), 43 éves

A spanyol kapusklasszis, Daniel López Pinedo 42 évesen úgy döntött, már nincs benne annyi, hogy még egy idényre nekifeszüljön, úgyhogy a nemzetközi vízilabdaelit másik negyven fölötti ásza, az olasz Stefano Tempesti egyedül maradt. A fénykorában világbajnoki címet, olimpiai ezüstöt és bronzot, öt Bajnokok Ligája-serleget és 14 olasz bajnoki címet nyerő, 205 centi magas Tempesti, mondjuk, egyáltalán nem unja még, főleg, hogy a levezetés mellett az építkezéshez is hozzájárulhat a szicíliai CC Ortigia Siracusánál, amellyel a legutóbbi idényben bajnoki ötödik helyig és Európa-kupa-elődöntőig jutott.

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. október 8-i lapszámában jelent meg)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik