A vérplazmadonor egészségi állapotára is fény derül

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2021.12.06. 08:04
null
A plazmaferezis gép beállítása, a személyes fizikai paraméterek megadása (Fotó: teddmegmost.hu)
Címkék
Rendszeres orvosi kontroll, egészségesebb táplálkozás – a rendszeres plazmaadók számára többek között ezek a járulékos előnyök. A Vascular Plazma és Sanaplasma vérplazma központjai  a pandémia alatt is barátságos, közvetlen és professzionális környezetben várják a segíteni vágyó donorokat. (x)
Mintavétel a levett vérplazma ellenőrzése céljából (Fotó: teddmegmost.hu)
Mintavétel a levett vérplazma ellenőrzése céljából (Fotó: teddmegmost.hu)

Miért is olyan fontos a vérplazmaadás?
A vérplazmából életmentő, mással nem helyettesíthető gyógyszereket készítenek hemofíliás, azaz vérzékeny betegek, veleszületett immunhiánnyal élők, csontvelő- és szervátültetettek, súlyos égési sérültek, máj- és vesebetegek, valamint hepatitisz B-ben szenvedők számára. Vérplazmát márpedig nem lehet mesterséges úton előállítani. Csak Magyarországon több mint 4000 embernek van szüksége nap mint nap életmentő vérplazma-alapú gyógyszerekre.

Sok ember számára kérdéses, hogy a pandémiás korlátozások ideje alatt is adhat-e plazmát. A válasz egyértelmű: az érvényes járványügyi korlátozások – maszkviselés és távolságtartás – betartása mellett a Sanaplasma és Vascular Plazma budapesti és vidéki központjaiban várják a donorokat. A plazmaadás nem állhat le, mert elengedhetetlen a vérplazma terápiára szoruló betegek számára, és hozzájárul az egészségügyi rendszer ellátás biztonságához.

Fotó: teddmegmost.hu
Fotó: teddmegmost.hu

18 és 60 év között, illetve 50 és 150 kg között lehetünk donorok
Ha segíteni szeretnénk embertársainkon, egy járulékos haszonra bizton számíthatunk: a donációt ugyanis komplex és ingyenes szűrővizsgálat előzi meg. A budapesti Lurdy Házban működő Vascular Plazma központ vezetője, Szuchovszky Endre elmondta: „Ha úgy döntöttünk, hogy szívesen lennénk plazmadonorok, akkor a teddmegmost.hu weboldalon található call center számon kényelmesen egyeztethetjük az első vizsgálat időpontját. Először egy részletes egészségügyi felmérő kérdőívet kell kitöltenünk. Nagyon fontos és megnyugtató, hogy az információ a személyes biometrikus azonosítónkkal együtt kerül a rendszerbe, így az mások számára nem hozzáférhető.”

Ezt követően a központ orvosa fizikálisan is megvizsgálja a donort, vérnyomást és pulzust mér és átbeszéli vele a kitöltött kérdőívet. A plazmaadás előtt az aktuális egészségi állapot feltérképezésére vérvételen kell részt venni, ahol azt is szemrevételezik, hogy a véna alkalmas-e plazmaadásra. Ha minden rendben, akkor jöhet a donáció.

„A rendszeres plazmaadományozással tulajdonképpen folyamatos egészségügyi kontroll alatt állunk, ami olyan, mintha egyfajta rendszeres szűrővizsgálatnak vetnénk alá magunkat. Nekünk az első a donor és a termék biztonsága, hiszen gyógyszer alapanyagot állítunk elő és a gyógyszeripar, az egészségügyi szolgáltatás nagyon szigorú szabályrendszer, protokoll alapján működik” – tette hozzá Szuchovszky Endre.

A donor hemoglobinszintjének ellenőrzése (Fotó: teddmegmost.hu)
A donor hemoglobinszintjének ellenőrzése (Fotó: teddmegmost.hu)

Donorként jobban figyelünk a helyes táplálkozásra
Németh Eszter, a KÖKI-ben működő Sanaplasma központ vezetője elmondta: „Ahhoz, hogy plazmát adjunk, jobban oda kell figyelni az étkezésünkre és a folyadékbevitelre, amiről pedig az emberek általában szeretnek megfeledkezni. A rendszeres donáció egyfajta kontrollra is megtaníthat bennünket az egészségünk fenntartása érdekében, hiszen ahhoz, hogy a vérplazma újratermelődjön – ehhez általában 72 óra szükséges –, sok zöldséget, fehérjedús ételeket, és a plazmaadás előtti napon legalább 2 liter folyadékot tanácsos fogyasztani, illetve kerülni kell a dohányzást és az alkoholfogyasztást.”

Mind a Lurdy Házban található Vascular Plazma és a KÖKI-ben működő Sanaplasma forgalmas közlekedési csomópont közelében fekszik, ezért könnyen megközelíthető. Mindkét központra jellemző, hogy a donorok szívesen mennek plazmát adni, mert a munkatársak közvetlenek, barátságosak és igazi odafigyeléssel fordulnak feléjük.

A donorok ellenőrzésre kerülő vérmintái (Fotó: teddmegmost.hu)
A donorok ellenőrzésre kerülő vérmintái (Fotó: teddmegmost.hu)
A PLAZMAADÁS FOLYAMATA – BIZTONSÁGOS, EGYSZERŰ ÉS GYORS
„A plazmaadás egy egyszerű és biztonságos, a véradáshoz hasonló, 45-60 percig tartó eljárás. A plazmaferezisnek nevezett folyamat során csak a vér egyik alkotóelemét, a vérplazmát veszik le, ami főként vizet, valamint ásványi anyagokat és fehérjét tartalmaz. A vér többi alkotóelemét egy zárt rendszeren keresztül visszaáramoltatják a donor szervezetébe. Az összegyűjtött és gondosan ellenőrzött plazmából pedig a már említett, létfontosságú gyógyszerek készülnek” – mondta el Szuchovszky Endre.


Plazmaadással tehát rengeteget segíthetünk a vérplazma-alapú terápiára szoruló embertársainknak, erre Magyarországon, nemcsak Budapesten, hanem minden nagyobb városban megtalálható plazmaközpontokban van lehetőség. A vérplazmaadáshoz szükséges további tudnivalók és bejelentkezés plazmaadásra az alábbi linken: www.teddmegmost.hu

November 26-tól december 19-ig a plazmaközpontok a Magyar Baptista Szeretetszolgálattal együttműködve a „Cipősdoboz” kampány gyűjtőhelyeként is működnek. Aki ez idő alatt ellátogat a központokba, kétszeresen is jótékony: az önzetlen plazmaadással az egészségügyileg rászorulókat, az ajándékozással pedig a hátrányos helyzetű embertársait segítheti.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik