Rali Eb: Herczig és Érdi trükkös, ismeretlen gyorsaságikon

T. A.T. A.
Vágólapra másolva!
2020.10.02. 07:19
null
ifj. Érdi Tibor (Fotó: fiaerc.com)
A rali Európa-bajnokság hétvégi, portugál viadalával kapcsolatban az ERC2 kategóriában harmadik helyen álló ifj. Érdi Tibor az esőért fohászkodik.

 

A helyszín ismeretlen az Európa-bajnoki mezőny számára (nyilván kivételt jelentenek a portugál párosok), így az élmenők nagyjából azonos esélyekkel várják a pénteki tesztet és a szombati rajtot a kontinensbajnoki sorozat idei harmadik viadalán.

A rali azonban éppen az improvizáció miatt izgalmas. Nekünk, magyaroknak pedig azért is, mert két párosunk is megméreti magát az aszfaltos portugál gyorsaságikon: a négyszeres abszolút bajnok Herczig Norbertnek jól jön majd az aszfalton szerzett rutin, míg az ERC2 kategóriában kétszeres Európa-bajnok ifj. Érdi Tibor számára csak a győzelem elfogadható eredmény.

„Túl vagyunk a Covid-teszten, elkezdtük a pályabejárást, és teszteltünk is egy rövidet, bár annak nem volt túl nagy haszna, mert a két és fél kilométeren alig volt kanyar – számolt be a helyszínről Herczig, akinek ezúttal is Ferencz Ramón diktálja az itinert. – A pályák mindenki számára újak – néhol szélesek és jó minőségűek, máshol szűkek vagy éppen dobálósak –, az időjárás pedig eléggé kiszámíthatatlan, hol süt a nap, hol szemerkél az eső, úgyhogy nem fogunk unatkozni. A római kicsúszásunk után nulla ponttal állunk a bajnokságban, tehát fontos lenne, hogy célba érjünk, de közben meg versenyzők vagyunk, amikor visszaszámol az óra, akkor nem azon jár az eszünk, hogy biztosra kellene menni. Főleg mert már alig vártuk, hogy újra versenyautóba üljünk.”

Az ERC2 kategória kétszeres bajnoka, ifj. Érdi Tibor nem a megszokott navigátorával, Kovács Szabolccsal, hanem korábbi versenyzőtársával, Csökő Zoltánnal száll harcba a pontokért, s azt mondja, bár 11 éve versenyeztek együtt legutóbb, olyan, mintha tegnap lett volna. Szinte azonnal újra összerázódtak.

„A pályák változatosak és nagyon nagyok a szintkülönbségek, ez utóbbi jelent némi gondot, hiszen mivel a GT-autók is ide tartoznak, ha nem lesz eső, akkor némi lemaradásban leszünk a súly, lóerő, tapadás tekintetében – mondta ifj. Érdi, aki legutóbbi, római győzelmének köszönhetően harmadik a kategória pontversenyében. – Úgyhogy bár az utóbbi időben nem mentem sokat esőben, most várom, hogy essen, mert azt remélem, akkor jó versenyünk lesz. Az autóban nagyon jó a hangulat, egyetlen percig sem volt furcsa, hogy most Csökő Zolival megyek, pedig a legutóbbi közös versenyünk óta eltelt tizenegy év. Örülök, hogy gyorsan összerázódtunk, mert nyerni jöttünk ide – a cél ugyanis az Európa-bajnoki cím. Két nagy riválisom előttem rajtol, ami abból a szempontból jó, hogy látni fogom az időeredményeiket, lesz összehasonlítási alapom.”

Az Európa-bajnoki pontversenyben a korábban már megkoronázott orosz Alekszej Lukjanjuk vezet a korábbi világbajnok Petter Solberg fia, Oliver, és a korábbi vb-menő Craig Breen előtt. A magyar szurkolók számára jó hír, hogy nagyon szoros a küzdelem, és a következő futam hazánkban, Nyíregyháza környékén lesz november 6-8-án.

Herczig Norbert (Fotó: fiaerc.com)
Herczig Norbert (Fotó: fiaerc.com)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik