NASCAR: kikapcsolta a „törés módot”, és a falon előzve került a playoffba

Vágólapra másolva!
2022.10.31. 18:54
null
Chastain zseniális manőverére végül mégsem lett volna szükség... (Fotó: Getty Images)
Vasárnap este rendezték meg a NASCAR Cup martinville-i futamát, amely a phoenixi idényzárón a bajnoki címért harcoló négy versenyző mezőnyének teljessé tételéről is hivatott volt dönteni. Ross Chastain az utolsó kört még a 10. helyen kezdte, ám a 850 méteres hosszú oválpályán közel két másodperc hátrányban volt a rájátszásba még bejutó, ötödik helyen haladó Danny Hamlin mögött. Megoldotta, és manőverét azóta a motorsportok világának egyik fele rajongva imádja, mások szerint viszont tisztességtelen, és akadnak, akik azonnali szabályváltoztatást sürgetnek.

Sok furcsaságot képes a világ autósportja produkálni, ám ami vasárnap éjjel a Martinsville Speedway 857 méter hosszú oválpályáján a NASCAR Cup alapszakaszának utolsó körében, sőt, fél körében történt, olyanra nem nagyon emlékszünk.

A NASCAR Cup Series bajnoki rendszere szerint a 26 versenyből álló alapszakasz után a legjobb 16 versenyző további három, majd a legjobb 12 pilóta újabb három futamon át küzdött egymással, majd már csak a legjobb nyolcnak maradt esélye a bajnoki cím elhódítására. A nyolcasból a martinsville-i versenyen maradt aztán négy pilóta, aki az e hétvégi, Phoenix Racewayen sorra kerülő idényzárón dönti el egymás között, hogy ki lesz az összetett bajnoka. Ahogy viszont ez a négyes mezőny kialakult, az valami egészen példátlan.

Az utolsó körök felé haladva eldőlni látszott, hogy az első helyen száguldó Christopher Bell csatlakozik a már biztos finalista Joey Logano mellé, s Chase Elliott is ott lesz a négyesben. A fennmaradó helyre az ötödik helyen autózó Danny Hamlin tűnt a befutónak, amikor fél körrel a vége előtt a 10. helyen haladó Ross Chastain padlógázt adott, és az utolsó kanyar felső ívén, a falra tapadva óriási tempóban elkezdte körbeautózni a mezőnyt, s a célvonal előtt lendületből megelőzte Hamlint is, ezzel pedig az ötödik helyen zárt, és bejutott a bajnoki döntőbe.

CHASTAIN MEGMOZDULÁSA

A manőver – amelyet biztosan mindenki kipróbált már, aki valaha játszott bármilyen NASCAR-os videójátékkal – természetesen azonnal virálissá vált, a szurkolók egyszerűen imádják, s a vetélytársak közül is sokan odáig vannak tőle.

A kétszeres Formula–1-es világbajnok Fernando Alonso például azt írta a Twitterén hétfő reggel: „Ez volt a legjobb dolog, ami 2022-ben a motorsportokban történt”.


Vele ellentétes oldalán áll a NASCAR Cup 2021-es bajnoka, Kyle Larsson, aki amúgy tavaly maga is próbálkozott hasonló előzéssel a darlingtoni oválon rendezett versenyen a győzelemért, de nem járt sikerrel – éppen Danny Hamlinnel szemben.

„Be kell lássam, kiábrándító az ilyesmi, örülök, hogy nekem akkor nem sikerült. Távolról sem menő, sőt, szerintem kimondottan kínos ez a manőver, talán rosszabb is, mintha kanyarlevágással kerülne előnybe valaki” – fogalmazott Larsson.

Hozzá hasonlóan nem volt boldog a látottaktól a bajnoki címért szintén harcoló Joey Logano, aki szabályváltoztatást sürget az eset miatt.

„Eszembe jutott, hányszor nyerhettem volna ezzel a módszerrel, s a baj az, hogy ugyan szabályos, de egyáltalán nem biztonságos, sem a versenyzőkre, sem a nézőkre nézve. Ezen változtatni kell” – jelentette ki Logano.

A versenysorozat vezetősége mindenesetre már jelezte, a phoenixi idényzáró előtt beszélnek majd a mezőny tagjaival Chastain akciójáról.

A VERSENY UTOLSÓ ÖT KÖRE

A legszebb egyébként az egészben, hogy a futam után kiderült, valójában fölösleges volt Chastain megmozdulása, mert az eredetileg negyedik helyen végző Brad Keselowskit kizárták a leintés után, amiért nem érte el autója a meghatározott minimum súlyt, vagyis Chastain amúgy is bejutott volna a fináléba.

S csak még egy apróság: a falon való haladásnak köszönhetően Chastain óriási pályacsúcsot repesztett: 18.845 másodperc alatt tette meg az utolsó kört, közel egy másodperccel menve jobbat, mint az első rajthelyet 19.709-es idővel megszerző Larsson.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik