Olimpiai bajnokok sorával mutatták be Keszthely sporttörténeti könyvét

CS. P.CS. P.
Vágólapra másolva!
2024.02.24. 08:05
Sákovicsné Dömölky Lídia és Rejtő Ildikó mögött Wladár Sándor (balra), Gyulay Zsolt, Gera Zoltán és Martinek János
Címkék
Több mint 800 oldalas kötetben dolgozta fel Keszthely testkultúrájának gazdag múltját Iglódi Endre és Góth Imre.

 

Az egy négyzetméterre jutó olimpiai érmesek száma még sohasem volt annyi Keszthelyen, mint a pénteken, a Balaton Színház Simándy-termében tartott ünnepélyes eseményen, a Keszthely város sporttörténete című könyv bemutatóján. Az érdekességre maga a kötet társszerzője, a 864 oldalas művet Góth Imrével közösen jegyző Iglódi Endre, a Magyar Olimpiai Akadémia elnöke, a Nemzeti Sport 1980-as évek óta aktív tudósítója, a helyi sportkultúra elkötelezett ápolója hívta fel a figyelmet köszöntőjében.

 
Iglódi Endre, a könyv társszerzője

A mintegy kétszáz embert megmozgató rendezvényen részt vett Gyulay Zsolt, kétszeres olimpiai bajnok kajakozó, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Manninger Jenő, Keszthely város polgármestere, Nagy Bálint államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, Szakály Sándor történész, valamint számos kiváló sportoló, edző, többek között Sákovicsné Dömölky Lídia olimpiai bajnok vívó, Rejtő Ildikó kétszeres olimpiai aranyérmes vívó, Wladár Sándor olimpiai bajnok úszó, a Magyar Úszószövetség elnöke, Martinek János kétszeres olimpiai bajnok öttusázó, Gellei Imre labdarúgó-mesteredző, korábbi szövetségi kapitány, Gera Zoltán, 97-szeres válogatott futballista, az U21-es válogatott szövetségi edzője, Thury György úszóedző, valamint olyan helyi klasszisok, mint Lelkesné Tomann Rozália kézilabdázó, Paksy Tímea világbajnok kenus vagy Keczeli Bianka világbajnok sportlövő.

Manninger Jenő a huszonnyolc sportágat felölelő könyv várostörténeti jelentőségére, Gyulay Zsolt a sporthagyományok ápolásának fontosságára hívta fel a figyelmet.

Iglódi Endre elárulta, a környék sportéletéről szóló cikkeivel már negyvennégy éve elkezdte a munkát, a könyv ötlete pedig tíz éve fogalmazódott meg benne és Góth Imrében. A sportcsillagok sokaságára jellemző, hogy könyvbemutatók esetében igen szokatlan módon bajban voltak a fotósok a népes és felettébb széles csoportkép elkészítésénél.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik