LA 2028: munkacsoport elemzi az öttusavívás lebonyolításának lehetőségeit

Vágólapra másolva!
2023.11.13. 11:54
null
Munkacsoportot hoztak létre, amely elemzi az öttusavívás lebonyolításának lehetőségeit a 2028-as olimpián (Fotó: Árvai Károly)
Munkacsoportot hozott létre a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) azzal a céllal, hogy kidolgozza, milyen módon lehet majd lebonyolítani a vívószámot a Los Angeles-i olimpián.

 

Szűk hónapja dőlt el, hogy a sportág a 2028-as nyári játékokon is a program része lesz, de ennek feltétele volt, hogy a lovaglást lecseréljék. Az új öttusában a párizsi olimpia után már akadályverseny szerepel majd, ugyanakkor további modernizálásra van szükség, mert – amint arra a UIPM a hétfői közleményében utal – a Los Angeles-i játékokon nem lesz külön helyszíne a körvívásnak.

A tervek szerint az öttusastadionban zajlik majd mind az öt szám, az új munkacsoportnak pedig – melyben hat olimpikon is helyet kapott – arra kell javasaltokat tennie, hogy miként lehetne a vívást úgy lebonyolítani, hogy a számok közötti egyensúly megmaradjon.

A nemzetközi szövetség már régóta tervezte az öttusastadion kialakítását, voltak is biztató kezdeményezések, de a több óráig tartó körvívást eddig mindig külön napon és helyszínen tartották meg, a főversenyen csak bónuszvívás volt, amelyben egymás után kerültek sorra a versenyzők és minden párharc után a győztes maradhatott fenn az emelvényen. Ehhez elég volt egy pástot kialakítani, és a szám gyorsan lezajlott.

Az úszást több alkalommal mobilmedencében tudták lebonyolítani, míg a lövészetes futás, illetve az akadálypálya kialakítása könnyen kivitelezhetőnek tűnik egy stadionban.

A UIPM végrehajtó bizottságának döntése értelmében a munkacsoport november 21-én tartja első ülését.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik