Vitaminok és ásványi anyagok a sportoló étrendjében

Vágólapra másolva!
2023.07.14. 09:04
null
Fotó: 123rf.com
Címkék
A vitaminok és ásványi anyagok nagyon fontos szerepet játszanak az emberi szervezet működésében. Hiányuk nagyon súlyos egészségügyi komplikációkhoz vezethet. Ez különösen fontos egy sportoló étrendje esetében, mivel a fizikai megterhelés során a szervezet fokozott vitamin- és ásványianyag-fogyasztásnak van kitéve. Ez azt jelenti, hogy ezeket a táplálékon keresztül kell pótolni, és ha az igényt nem lehet a normál étrenddel kielégíteni, akkor megfelelő tápanyagokat és étrend-kiegészítőket kell alkalmazni. Honnan tudja, hogy szüksége van-e vitamin- és ásványi anyag pótlásra? (x)

A legegyszerűbb módja az egyes tápanyagok vérvizsgálattal történő ellenőrzése. Azonban az is jó ötlet, ha szemmel tartja a szervezetét, mivel az egyes anyagok hiányát gyakran akár feltűnésmentes tünetek is jelezhetik. Igaz, a különböző vitaminok és ásványi anyagok hiányának tünetei hasonlóak vagy akár azonosak is lehetnek. Több ilyen tünet előfordulása azonban jelezheti, hogy orvoshoz, dietetikushoz vagy más szakemberhez kell fordulni.

Ráadásul sportolók esetében ez különösen fontos kell, hogy legyen, mert a nagy fizikai aktivitás következtében a szervezetnek egyszerűen megnő a vitamin- és ásványianyag-szükséglete. Ez annak köszönhető, hogy elég nagy részük részt vesz számos olyan folyamatban, amely többek között az energiatermeléssel és –felszabadítással kapcsolatos.

Emellett a sportolóknak különösen ügyelniük kell a vitaminok és ásványi anyagok pótlására, mivel a hiányok a teljesítmény és így a fizikai teljesítőképesség csökkenéséhez vezethetnek. Ez pedig gyengébb sportteljesítményt eredményezhet. Ez a fő oka annak, hogy a vitamin- és ásványianyag-kiegészítés egyre népszerűbbé válik.

Érdemes azonban a legjobb minőségű termékeket beszerezni. Az ALLNUTRITION üzletben minden fizikailag aktív ember megtalálja a számára legmegfelelőbb összetételű, több összetevőből álló készítményeket (https://allnutrition.hu/Multivitaminok-k1017.html).

Mely vitaminokra és ásványi anyagokra érdemes különösen odafigyelni?

Annak ellenére, hogy minden pótlást az adott helyzethez kell igazítani, érdemes odafigyelni azokra a vitaminokra és ásványi anyagokra, amelyeknek a hiánya a leggyakoribb. Ilyen tápanyagok többek között a következők:

D-vitamin – pótlása mindenkinek ajánlott, még a fizikailag inaktív embereknek is, és a lakosság túlnyomó többségénél hiányt találunk. Ez annak köszönhető, hogy fő forrása a napfény, és nagyon fontos funkciói vannak az emberi szervezetben.

B-vitaminok – itt érdemes a B-vitaminok teljes skáláját áttekinteni, de a B12-vitamin különösen fontos lesz egy sportoló étrendjében, mivel részt vesz a vörösvértestek előállításában, befolyásolja az idegrendszert stb.

Ásványi anyagok – magnézium, vas, kalcium, cink, kálium – erre az 5 tápanyagra érdemes különös figyelmet fordítani. Számos fontos funkciójuk van az emberi szervezetben, mint például az izmok általános működése, vagy a csontok megfelelő felépítése, tartóssága stb. Megfelelő szintjük az emberi szervezet teljesítményére is pozitív hatással van, amire minden sportolónak oda kell figyelnie.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik