Az eszköz, amellyel mindenhol meleg lehet a víz

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2023.04.11. 14:15
null
(Forrás: miniwebshop.hu)
Címkék
Nem mindenhol folyik meleg víz a csapból, mert nem mindenhol kézenfekvő kazán vagy bojler használata, ám az átfolyós elektromos vízmelegítő csaptelepnek hála ma már bárhol elérhető a meleg víz komfortja (x).

 

A meleg víz használatának vízvezetékrendszerekben való elterjedése a 20. század egyik olyan innovációja, amellyel jelentősen javult az emberiség életminősége. A meleg víz csapból való használata rengeteg vesződségtől szabadította meg minket, amellett, hogy energiát is spórolhatunk, és persze az otthon kényelmének egyik fontos fokozata. A meleg víz akár központi, akár helyi biztosítása jelentős fejlődés otthonunk kényelmi rangjában, ugyanakkor van olyan, hogy a meleg víz nem juttatható el minden szobába, hogy nem fejleszthető a ház vízmelegítési kapacitása, vagy a gáz nem bevezethető, a villanybojler pedig valamiért nem telepíthető.

Erre találták ki az átfolyós vízmelegítős csaptelepet, amelyek helyben képesek felmelegíteni a vizet, vagyis a csap belsejében elektromos fűtőszálként működő spirál alakú rézcső segítségével érik el a víz felmelegítését. Ezáltal a kezdeti hideg víz egy felfűtött rézcsövön halad végig, aminek a spirál alakú kialakítása egy hosszabb úton keresztül adja át a hőt a felfűteni kívánt folyadéknak. Ezek az instant készülékek a beállított hőmérséklettől függően, átlagosan 3-5 másodperc alatt felmelegítik a csapból érkező egyébként hideg vizet. Nagyszerű alternatívái a hagyományos mosogató és mosdó csaptelep modelleknek.

 

(Forrás: miniwebshop.hu)
(Forrás: miniwebshop.hu)

A felmelegített víz egyenletesen, ugyanezen a hőmérsékleten, egyenletesen folyik. Teljesítménytől függően a fűtőszál magasabb hőmérséklet előállítására is képes lehet, ezzel pedig tökéletes megoldást biztosítva például olyan konyhákban, fürdőszobákban, ahová máshogy nem tudjuk biztosítani a meleg víz kényelmét, ami mára már alapvető igény lett.

Természetesen ipari mennyiségű meleg víz előállítására vannak a nagyobb teljesítményű kazánok, de az azonnali eredményt igénylő helyzetekben az instant meleg víz előállítására alkalmas átfolyós elektromos vízmelegítő csaptelepek tökéletes megoldást nyújtanak. Ugyanakkor természetesen egy biztonságos elektromos csatlakozási pontra szükség van a használatához, a telepítéshez mindössze egy dugaljra van szükség a csapteleptől maximum 100-110 cm távolságra.

A használata pedig nagyon egyszerű, tekintve, hogy egy karral állítható a hőmérséklet. Nagy általánosságban 30-60 °C fok közötti tartományban melegítik a vizet. A túlmelegedés ellen védelemmel látják el, vagyis felforrni nem képes a víz, ezzel óvva a csap belsejét is.

A világ bizonyos részein nagyon közkedveltek, elsősorban ott, ahol a víz melegítésére, főleg forralására nincs szükség napi szinten. Közép- és Dél-Amerikában szinte minden háztartásban használják elsősorban a sima mosogatócsapok, illetve zuhanyrózsák helyett, ezzel egycsapásra megoldva a mosogatáshoz és a tisztálkodáshoz szükséges meleg vizet.

Ráadásul a központi rendszerekben rengeteg energia és víz veszik el, míg a helyi kazánok és bojlerek égéstermékkel is dolgozhatnak, ennek elvezetése is külön feladat. Az instant meleg víz előállítással a pazarlás is minimalizálható, nem kell külön csövön bejövő melegvízvezeték ágat kialakítani, és nem igényel kéményt sem. Emellett, számolnunk kell egy jelentős hőveszteséggel ami a cirkuláció közben és nyugalmi állapotban is keletkezik a csőrendszer tökéletlen szigetelése miatt.

A vízmelegítős csaptelepek azonnali eredményt produkálnak a konyhákban, ahol korábban már csak az átalakítás tűnt megoldásnak, vagy fürdőkben, ahol hosszú ideje hideg vízzel voltak kénytelenek fogat mosni. Segítségével pedig megváltozik a mosogatás, de még egy kézmosás hangulata is, az átfolyós elektromos vízmelegítőknek köszönhetően otthonunk komfortfokozata pedig egy hatalmas jelentőségű kényelmi funkcióval bővülhet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik