Mezei Tamás: Hála a műtétnek, veszélyesebb center lettem

Vágólapra másolva!
2023.03.07. 08:42
null
Kép forrása: Focus Medical
Címkék
Mezei Tamás a magyar vízilabda egyik kiemelkedő figurája: a jelenleg a Vasas csapatát erősítő 32 éves klasszis a Szolnokkal Bajnokok Ligáját nyert, a válogatottal pedig Európa-bajnok, világbajnoki ezüst- és olimpiai bronzérmes. Az eredményeket látva senkiben sem vetődött fel, hogy volt valami, ami megnehezítette Tamás életét: ez pedig a rossz látása volt. De hála a lézeres szemműtétnek már ez sem akadályozza, hogy ontsa a gólokat (x).   


Mikor vetted észre, hogy gond van a szemeddel?

Már 14 évesen elkezdtem rosszabbul látni, amikor megszereztem a jogsit, abba is beleírták, hogy csak kontaktlencsével vagy szemüvegben vezethetek. Igazság szerint a hétköznapi életben nem nagyon zavart a dolog, annyira semmiképpen nem, hogy állandóan szemüveget viseljek. Mondjuk amikor rajtam volt, akkor éreztem a különbséget, hogy ilyen élesen kellene szemüveg nélkül is látnom.

Miben zavart ez a helyzet?
Messzire nehezen láttam, ha valaki távolról rám köszönt, akkor erősen hunyorognom kellett, hogy felismerjem. Vagy este a táblákat vezetés közben nehezebben olvastam le, akkor még a klóros víz számlájára írtam. A meccseken nem okozott gondot, de utólag konstatálom, hogy azért nem volt az igazi, bizonyos fényviszonyoknál túl későn láttam meg a labdát. Ugyanígy csak most esett le nekem, hogy a gyakori fejfájás is a szemem erőltetésétől volt, a műtét óta ez is megszűnt.

Sok pólós kontaktlencsében játszik. Ez fel sem merült lehetőségként?
Egyszer kipróbáltam, de nagyon macerásnak éreztem. S mivel a vízben nyilván nem lehet rajtam szemüveg, a meccseken kénytelen voltam a rosszabb látást választani.

Mikor jött az ötlet, hogy akár meg is lehetne műttetni a szemed?
Két-három éve merült fel először, s azóta többször gondoltam már rá. Legalább nyolc-tíz pólós ismerősöm van, aki megműttette a szemét. Szóval a szándék már régebb óta megvolt, de csak most jutottam el odáig, hogy az edzőmmel megbeszéljem, mikor nem okozok gondot azzal, ha a műtét miatt egy rövid ideig nem tudok a csapat rendelkezésére állni.

Hogy találtál rá éppen a Focus Medicalra?
Sokat keresgéltem az interneten. Igyekeztem annak is utánaolvasni, melyik eljárás a nekem megfelelő... Mindent tudni akartam. A Focus Medical mellett két erős érv szólt. Egyfelől nagyon jókat hallottam róla, másfelől meg pólósként nekem a Margitsziget a második otthonom, itt a Hajós meg a szemklinika is, és a Komjádi sincs messze.

Milyenek voltak az első benyomásaid?
E-mail egyeztetés után jöttem el először. Csak külsőség ugyan, de a szálloda első emelete igazán méltó környezet, azt mondom, igen, így kell kinéznie egy világszintű klinikának. Ugyan senki nem szeret orvoshoz járni, a szemünk világára meg különösen érzékenyek vagyunk, de az a profizmus, amivel itt fogadtak, azonnal megnyugtatta az embert.

Ez mind szép és jó, de ahogy Te is mondtad, ez igazából csak a felszín. Milyen volt az alkalmassági vizsgálat?
Körülbelül két órát tartott, mire minden vizsgálatnak a végére értünk. Először is megállapították, hogy másfél dioptriás a szemem és van cilinderem is. A műszeres vizsgálatok után kaptam pupillatágítót, előtte és utána is megvizsgált a doktornő. Ő is jó benyomást tett rám, látszott, hogy vérprofi. Ami pedig a legfontosabb: alkalmasnak talált a műtétre.

Akkor tehát már csak egy „apróság” volt hátra, a lézeres szemműtét...
Igen, s nagyon vártam a lézeres szemműtétet. Különösen azután, hogy Vámos Marci barátom, aki néhány héttel előttem megcsináltatta, ódákat zengett az eredményről. Meg azért az is benne volt, hogy jó lenne már túl lenni rajta.

A várakozáshoz képest milyen volt maga a műtét?Annál is simább volt, mint amire számítottam.
Nem hogy fájdalmat nem éreztem, de szinte azt sem, hogy csinálnak valamit. Pedig csináltak... Megnyugtatott az is, hogy a doktornő mindig mondta, mikor mi következik. És az egész nem tartott tovább tíz-tizenöt percnél!

Közvetlen utána milyen érzés volt?
Kicsit furcsa, mert a sok szemcsepp miatt néhány óráig fátyolosan láttam. Bár sűrűn kellett csöpögtetnem a szemembe, másnap már jobb volt, harmadnapra pedig teljesen kitisztult a látásom.

Most, hogy már eltelt néhány hónap, miben változott az életed?
Mindenben, aminek köze van a szemhez. Nem kell hunyorogva néznem, elmúltak a fejfájások, tökéletesen látok mindent. Nemcsak a hétköznapokon, hanem a meccseken is, és – nem viccelek –, így, a pályafutásom végén, több gólt dobok, mint valaha.

Függetlenül a góloktól, másoknak is ajánlanád a lézeres szemműtétet?
Mindenképpen, hiszen nagyon elégedett vagyok. Azzal szoktam szórakozni, hogy mibe tudnék belekötni, de nem találok semmit. Az ismerőseimnek osztom az információkat, a tapasztalataimat, mindenkinek elmondom, hogy milyen remek lett az eredmény. Egyébként egyre többen vannak körülöttem olyanok, akik már túl vannak egy ilyen lézeres szemműtéten, s ők is ugyanazt mondják, amit én: a munkájukra is jobban tudnak azóta koncentrálni, és az egész életük megváltozott. Természetesen jó irányba...

Ha kedvet kapott Mezei Tamástól, és szeretne Ön is élesen látni – a több gólt sajnos nem tudjuk garantálni –, akkor jelentkezzen mihamarabb az alkalmassági vizsgálatra!


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik