Amikor fél Florida sem lehet akadály

H.T. H.T.H.T. H.T.
Vágólapra másolva!
2011.11.21. 17:45
null
Tony Stewart úton a nagy győzelem felé (Fotó: Reuters)
Címkék
A Nemzeti Sport Online tavasszal indított sorozatában hétről hétre beszámol a nemzetközi autós és motoros viadalok eseményeiről – mai összeállításunkban a NASCAR Sprint-kupa szezonzáró versenyéről tudósítunk.

 

NASCAR

Minden idők egyik legjobb versenyén minden idők egyik legnagyobb győzelmét aratta Tony Stewart a NASCAR Sprint-kupa idei idényzáróján Miami külvárosában, Homesteadben, egyúttal – 2002 és 2005 után – harmadszor is megnyerte az első számú NASCAR-szériát. A bajnoki címért folyó csatározás sohasem tapasztalt izgalmakat hozott, a sorozat történetében először fordult elő pontazonosság a végelszámolásnál; Stewart és a második helyezett Carl Edwards egyformán 2403 pontot gyűjtött.

Hiába volt Edwardsé a legtöbb pole (4) az idényben (Stewartnak csak egy volt), hiába került be ő a legtöbbször (19) az első ötbe (Stewart: 9), hiába volt övé a legtöbb (26) top10-es pozíció is a mezőnyben (Stewart: 19), és hiába kereste ő a legtöbbet (8 485 989 dollár; ez kétszer több, mint a hetedik Dale Earnhardt Jr. éves pénzdíja) az évad során (Stewart: 6 529 871), nem a legkiegyensúlyozottabb pilóta, hanem a legjobb formáját a legfontosabb pillanatokra tartogató sofőr nyerte meg a bajnoki trófeát.

Stewart hihetetlen teljesítménnyel rukkolt ki a Sprint-kupa első 12 versenyzőjét felvonultató úgynevezett Chase-fázisban (ahova győzelem nélkül, a kilencedik helyen érkezett): tízből ötször diadalmaskodott, miközben a nagy rivális egyszer sem – ez döntött a végén.

Az utolsó futam lenyomata volt az egész szezonjának, bámulatos kapaszkodást mutatott be (kettőt is), összesen 118 előzést végrehajtva. „Azt hiszem, Tonynak ez volt a legjobb viadala karrierje során" – méltatta a győztest a gyerekkori bálvány, a hétszeres IndyCar-bajnok A. J. Foyt, amire Stewart szerényen csak annyit mondott, hogy „az egyik legjobb volt", hozzátéve: „Olyan érzésem volt a száztizennyolc autó megelőzése közben, mintha fél Floridát kerülgettem volna..."

A Ford 400-on összesen 65 kört vezető Stewart (Edwards 119 körön át haladt az élen) az első Alan Kulwicki 1992-es diadala óta, aki kettős minőségben, tulajdonosként és pilótaként egyaránt a dobogó tetejére állhatott az első számú NASCAR-sorozatban.

NASCAR SPRINT-KUPA
Ford 400, a NASCAR-széria 36. versenye, Homestead (267 kör)
1. Tony Stewart (Chevrolet) 3:29:01.306 óra
2. Carl Edwards (Ford) 1.306 mp hátrány
3. Martin Treux Jr. (Toyota) azonos körben
4. Matt Kenseth (Ford) azonos körben
5. Jeff Gordon (Chevrolet) azonos körben
6. Clint Bowyer (Chevrolet) azonos körben
A Chase-fázis élcsoportja (végeredmény): 1. Tony Stewart 2403 pont, 2. Carl Edwards 2403, 3. Kevin Harvick (Chevrolet) 2345
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik