I. SZ. 2020.10.20 07:09 Frissítve: 2020.10.20 14:55

Videó: amikor két magyar szerzett gólt a Barcában a BEK-döntőben

Kedd este a Ferencváros megkezdi szereplését a Bajnokok Ligája csoportkörében. Első mérkőzésén a Barcelona vendégeként lép pályára. Ez alkalomból felidézzük az 1961-es BEK-döntőt, amelyen három magyarral – három korábbi Fradi-játékossal – a soraiban lépett pályára a katalán csapat, s kettő, Kocsis Sándor és Czibor Zoltán gólt is szerzett.

Az 1961-es Barcelona három magyarja: Kocsis Sándor, Kubala László és Czibor Zoltán a Puskás Aréna falán
(Fotó: Szabó Miklós)

 

Az 1961-es BEK-döntő volt az első, amelybe nem jutott be a Real Madrid. Egy évvel korábban a zsinórban ötödik fináléjukat játszó madridiak Puskás Ferenc négy góljának is köszönhetően 7:3-ra legyőzték az Eintracht Frankfurtot, és jó esély volt rá, hogy 1961-ben is magyar lesz a főszereplő. A Guttmann Béla-vezette Benfica ellen pályára lépő Barcelona támadósorában ugyanis Kubala László, Kocsis Sándor és Czibor Zoltán is ott volt!

 
Videó: amikor Szerhij Rebrov mattolta a Barcelona védelmét 

A mérkőzést a berni Wankdorf Stadionban játszották, ahol az 1954-es vb-döntőben a Kocsissal és Cziborral felálló magyar válogatott 3:2-es vereséget szenvedett az NSZK-tól. A Barcelona ugyanazt az öltözőt kapta, mint a magyar válogatott, s ugyanúgy története addigi legfontosabb mérkőzésére készült.

A mérkőzés első gólját Kocsis szerezte, a 21. percben Luis Suárez, az előző év aranylabdása (Puskás Ferenc előtt nyerte meg a szavazást) jobb oldali beadása után fejelt Costa Pereira kapujába. A Benfica két gyors góllal még az első félidőben fordított, egy perccel José Águas egyenlítése után Antoni Ramallets kapus nyúlt bele olyan szerencsétlenül a labdába, hogy az a gólvonalon belül pattant le. A lisszaboni csapat a második félidő elején kétgólosra növelte előnyét Mário Coluna góljával, de még több mint fél óra hátravolt.

A mérkőzés legszebb megmozdulása Cziboré volt, a 75. percben jobblábas létére ballal óriási gólt lőtt kapásból a jobb felső sarokba. Ám ahogy hét évvel korábban a vb-döntőben, így a BEK fináléjában is egy 3:2-es vereség alkalmával volt eredményes a berni stadionban. Czibor Zoltán Puskás Ferenchez hasonlóan nemcsak világbajnoki és BEK-döntőn szerzett gólt, hanem olimpiai fináléban is.

A mérkőzést 3:2-re megnyerte a Benfica, a Barcelonának 1992-ig kellett várnia első BEK-győzelmére – a sorozatot ezt követően nevezték át Bajnokok Ligájára.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA (Kocsis gólja a videó elején, Cziboré 3:06-nál; 3.00-nál Kubala lövése a jobb kapufáról a bal kapufára pattan, onnan pedig vissza a mezőnybe...)

 

BAJNOKOK LIGÁJA 2020–2021
A G-CSOPORT MENETRENDJE
1. FORDULÓ
Október 20., kedd
18.55:
Dinamo Kijev (ukrán)–Juventus (olasz) (Tv: Spíler2) – élőben az NSO-n
21.00: FC Barcelona (spanyol)–FERENCVÁROS (zárt kapuk mögött; Tv: M4 Sport)  – élőben az NSO-n

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Borbély László, Smahulya Ádám (szöveg), Nagy-Pál Tamás (videó) és Török Attila (fotó) 

2020.12.28 19:31:11

Bajnokok Ligája BERTA MIHÁLY, CSILLAG PÉTER, PIETSCH TIBOR

Ferencvárosi BL-főtábla, Németh Krisztián mint Amerika Kapitány, és a mindenen túljutó Atalanta.

2020.11.25 16:39:52

Bajnokok Ligája KORMANIK ZSOLT

Sok vagy kevés a 16 ferencvárosi légiós? – egyebek mellett erre is keressük a választ összeállításunkban.

2020.12.23 23:19:00

Bajnokok Ligája DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. A Két lányom között hét év a korkülönbség, a nagyobbnak annak idején a Barca és David Villa volt a kedvence, a kisebbnek viszont, aki mostanában nyiladozott rá szurkolóként a sportra, már a Fradi és Sigér Dávid!

2020.12.22 23:59:20

Bajnokok Ligája BABJÁK BENCE

Összeállításunkban a zöld-fehérek Bajnokok Ligája-szereplését elevenítettük fel.