BOROS MIKLÓS (Kolozsvár) 2021.03.08 19:19 Frissítve: 2021.03.08 20:20

UEFA: döntöttek a PSG–Basaksehir balhé román bíróiról

A rasszizmus vádja alól felmentette, de helytelen viselkedés miatt elítélte az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) fegyelmi bizottsága a december 8-án félbeszakadt Paris Saint-Germain–Istanbul Basaksehir Bajnokok Ligája-mérkőzés román játékvezetői brigádjának két tagját.

Sebastian Coltescu balról a második, mellette Demba Ba (Basaksehir) mondja a magáét az ominózus meccsen (Fotó: AFP)

 

A találkozó akkor szakadt félbe, amikor Sebastian Coltescu tartalék játékvezető „az a fekete!” (románul: ala negru!) kifejezéssel azonosította Ovidiu Hategan játékvezető számára a török csapat reklamáló másodedzőjét, a kameruni Pierre Webót, amit a két csapat futballistái rasszistának tekintettek, és tiltakozásul nem voltak hajlandóak folytatni a játékot. (A meccset másnap, más játékvezetői csapattal fejezték be, a PSG 5–1-re nyert.)

Az UEFA előzetes jelentése, amelyet a romániai Prosport portál szerzett meg, nem találta rasszistának a Coltescu által – majd a hangfelvételek alapján Octavian Sovre partjelző által is – használt kifejetést, mivel a román nyelvben a „negru” szó egyaránt jelent feketét és négert.

Ennek ellenére a fegyelmi bizottság most úgy ítélte meg, hogy bár rasszizmussal és diszkriminációval nem vádolhatók, Coltescu és Sovre megsértette a szabályzat viselkedésre vonatkozó pontjait. Coltescut ezért június 30-ig eltiltották a játékvezetéstől, míg Sovre csak figyelmeztetést kapott, és mindkettejüknek részt kell venni egy oktatási programban is.

A vehemensen reklamáló Webó egy mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

2021.04.16 11:56:22

Bajnokok Ligája MILITÁR IVÁN

A francia támadót ideje tisztelni a játékintelligenciája miatt is; az Eb-n a magyar válogatott ellen is láthatjuk. Elemzés.

2021.04.15 21:21:44

Bajnokok Ligája SZELI MÁTYÁS

NS-VÉLEMÉNY.   Az „újgazdagok” száma viszont annyira már nem újdonság, hogy különösebben meglepjen minket az előretörésük.     

2021.04.14 22:49:56

Bajnokok Ligája MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Nem azt mondom, hogy szegény ember vízzel főz.

2021.04.14 20:19:30

Bajnokok Ligája VÉGH JÁNOS, PÓR KÁROLY

A BVB sokáig vezetett, de a Manchester City 11-esből egyenlített, majd 2–1-re nyert, és készülhet a PSG ellen.