Labdabirtoklási fölény, Keserü kikapcsolása – mi kell a Fradi-sikerhez?

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2019.07.17. 16:54
null
Az első meccsen gólt szerző Tokmac Nguen elöl, Marcel Heister hátul tehet sokat a Fradi továbbjutásáért Bulgáriában (Fotó: Tumbász Hédi)
A 19.30 órakor kezdődő, Ludogorec–Ferencváros BL-selejtező elé, az első meccs statisztikái, illetve a két csapat játéka alapján összegyűjtöttünk három tényezőt, amelyek véleményünk szerint eldönthetik a továbbjutás kérdését...

 

1. Ha a Fradi többet birtokolja a labdát, továbbjut... – labdabirtoklás

A mai futballban a labdabirtoklásnak az olyan csapatok mérkőzésein van kulcsszerepe, amelyeknek alapvetően nem erősségük a kontrajáték, nincsenek meg a megfelelő játékosaik ahhoz, hogy labdaszerzés után gyors ellenakciókat vezessenek. Márpedig sem az FTC-nek, sem a Ludogorecnek nem a kontra az igazi erőssége, a saját bajnokságában mindkét csapat inkább a labdabirtoklásra alapoz. Nem véletlen, hogy az első meccs után mindkét edző a labdabirtoklás jelentőségét emelte ki, és a Ferencváros annak is köszönhette a győzelmét, hogy a meccs nagy részében irányítani tudott, 55–45 százalékban birtokolta a labdát, a Ludogorec erejéből pedig kevés kontrára futotta.

A Wyscout elemzőrendszer statisztikáiból kiderül, hogy a múlt heti Ferencváros–Ludogorec meccsen a labdát többet birtokló hazaiak csak két kontraakciót vezettek, és egyikből sem jutottak el lövésig, míg a vendégek hat kísérletükből egyszer lőttek kapura kontrából. Más kérdés, hogy abból az egyből gólt is szereztek, annyira jó helyzetben kaptak ajándéklabdát a ferencvárosi Danilo Ihnatenkótól.

A fentiek alapján feltételezzük, ha a Fradinak Bulgáriában is sikerül az a bravúr, hogy ráerőltesse az akaratát a Ludogorecre – több ferencvárosi játékos is elmondta már, hogy ez lesz a céljuk –, többet birtokolja a labdát, akkor tovább is fog jutni.

2. Ezért sem tudott irányítani a Ludogorec – párharcok

A labdabirtoklásra is kiható statisztikai adat a párharcok alakulása. Amióta Szerhij Rebrov a Ferencváros vezetőedzője, megfigyelhető, hogy olyan játékosok érkeztek a csapathoz,akiknek jók a párharc mutatóik, akár földön, akár a levegőben. A Ludogorec elleni első meccsen a Fradi ugyan összességében kevesebb párharcot nyert meg, mint a bolgár csapat, 193-ból 88-at, de kulcsfontosságú volt, hogy a védekező párharcait sokkal nagyobb százalékban nyerte meg, mint a Ludogorec a saját támadó párharcait.

A Wyscout számai szerint a Ferencvárosnak védekezésben 69 párharcot kellett megvívnia, ebből 40-et megnyert. Kiemelkedően teljesített a párharcok terén a balhátvéd Marcel Heister, aki nyolcból hetet nyert. Minimálisan a légipárharcokban is a Fradi volt a jobb, mert a magyar csapat játékosai 11-et, a bolgáré 10-et nyertek meg. A Ferencvárosnál a levegő ura a grúz Lasa Dvali volt, aki a három légipárharcából mindhármat megnyerte.

Ha hasonló párharcmutatókat tud produkálni a Fradi Bulgáriában is, akkor jó eséllyel továbbjut.

3. Claudiu Keserün áll vagy bukik a Ludogrec – a kulcsember

A Ludogorecben az első meccset kisebb sérülés miatt kihagyta a bolgárok első számú gólvágója, a 32 éves román válogatott Claudiu Keserü, aki az előző idényben 26 meccsen szerzett 18 góllal a bolgár bajnokság gólkirálya lett (holtversenyben), összesen pedig 49 tétmeccsen 24-szer talált be. Nélküle közel sem volt annyira veszélyes a csapat támadójátéka Budapesten, ellenben azt követően, szombaton már játszott a bajnokságban és az ő két találatával (az elsőt 11-esből lőtte) győzött 2–0-ra a Ludogorec a Carszko Szelo ellen.

Érdemes megjegyezni, hogy tavaly, a Vidi is úgy tudta kiejteni a Ludogrecet, hogy Keserüt kikapcsolták a fehérváriak, mert mindkét meccsen játszott (a másodikon csak csereként), de gólt nem szerzett.

Bulgáriában az előző idényben a bajnokságban és a kupában összesen háromszor kapott ki a Ludogorec, a három meccs egyikén sem talált be a román csatár. Vagyis alapvetően az ő semlegesítése a Ludogorec legyőzésének kulcsa.

Ezért feltételezzük, ha Keserü semlegesítését megoldja a Ferencváros, akkor továbbjut.

BAJNOKOK LIGÁJA
SELEJTEZŐ, 1. FORDULÓ,
VISSZAVÁGÓ
19.30: Ludogorec
(bolgár)–FERENCVÁROS (Tv: M4Sport, élőben az NSO-n)
Razgrad, Ludogorec Aréna

A Nemzeti Sportot a razgradi mérkőzésről tudósítja: Borbola Bence

Az első mérkőzésen:
Ferencváros–Ludogorec 2–1 (Nguen 6., Zubkov 65., ill. Swierczok 31.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik