Katalán szellemváros, városnéző kijeviek – ferencvárosi futballmese

Vágólapra másolva!
2020.12.23. 07:33
null
Miha Blazicnak szorosan kellett őriznie Cristiano Ronaldót (Fotó: Török Attila)
Katalán szellemváros, városnéző kijeviek, minitragédia és ukrajnai mínuszok: összeállításunkban a zöld-fehérek Bajnokok Ligája-szereplését elevenítettük fel.

 

A TELJES MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A TELJES MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

A Ferencváros huszonöt esztendő után jutott el ismét a Bajnokok Ligája csoportkörébe, a számos felejthetetlen pillanatot hozó szereplés az „álomsorsolással” kezdődött. A svéd bajnok Djurgarden sportigazgatója a BL első selejtezőkörének sorsolása után kijelentette, egyáltalán nem csalódott, hogy az FTC-t kapták ellenfélül. A Groupama Arénában aztán a magyar csapat 2–0-s győzelemmel lépett túl a meccs előtt talán túlzottan elbizakodott, a gyepen vajmi keveset mutató vetélytársán.

A Celtic otthonában már szó sem volt laza futballról, a zöld-fehérek játékosai alaposan kihajtották magukat Skóciában, és Sigér Dávid átlövésével, valamint Tokmac Nguen higgadt befejezésével kiejtették a nevesebb ellenfelet. Ezután következett az előzetes hírek szerint koronavírustól sújtott Dinamo Zagreb elleni összecsapás. A Ferencvárost 2019-ben elbúcsúztató együttes végül a legerősebb csapatával érkezett Budapestre, ám kénytelen volt fejet hajtani az FTC előtt. Ekkor már a BL-csoportkör kapujában érezte magát a Ferencváros, a rájátszásban a norvég Moldén kellett túljutnia. Az első meccs érzelmi hullámvasutat, vitatható büntetőket, ferencvárosi összeomlást és feltámadást, valamint 3–3-as végeredményt hozott. A visszavágó ezzel szemben feszültséget, taktikus futballt és gól nélküli döntetlent – Szerhij Rebrov utólag ezt a találkozót nevezte 2020 legfontosabb összecsapásának. A zárt kapus mérkőzés lefújása után a csapat a Groupama Aréna előtt ünnepelt az ott éljenző szurkolókkal.

Kezdődhetett az igazi kaland, a magyar bajnokot a G-csoportba sorsolták, a Juventus, az FC Barcelona és a Dinamo Kijev mellé.

2020. OKTÓBER 20.

Lapunk a Ferencváros valamennyi mérkőzésről a helyszínről tudósított, első állomásként a máskor nyüzsgő, turistaparadicsomnak számító Barcelonából. Az egész világot sújtó koronavírusjárvány a katalán fővárost sem kímélte, nemcsak a világhírű sétálóutca, a Rambla volt kihalt, az éttermek és bárok sem nyithattak ki, az emberek csak munka, bevásárlás, orvosi ellátás és egyéb halaszthatatlan teendő miatt hagyhatták el lakhelyüket. Az utcákhoz hasonlóan a Camp Noura is csend borult, pedig ha nem zárt kapuk mögött rendezik a meccset, az első húsz percben hangos lett volna a vendégszektor. Néhány másodpercig úgy tűnt, Tokmac Nguen vezetést szerez – végül les miatt érvénytelenítették a találatot –, Isael pedig a lécet találta telibe. Az ébresztőként ható magyar helyzetek aztán felpörgették a labdaművészeket – a meccset emberhátrányban befejező Barca 5–1-re nyert.

„Be kell látni, a Barcelona más szint. Jól kezdtünk, ha előnybe kerülünk, talán nehezebb dolguk lett volna a hazaiaknak. Nem tudhatjuk, miként alakult volna akkor a kilencven perc…” – mondta lapunknak a tizenegyesből eredményes Ihor Haratin.

Lionel Messi Barcelonában játszott és ünnepelt a Fradi ellen (Fotó: Török Attila)
Lionel Messi Barcelonában játszott és ünnepelt a Fradi ellen (Fotó: Török Attila)

2020. OKTÓBER 28.

A második csoportmeccsre a Dinamo Kijev érkezett Budapestre, és ha már itt járt az ukrán küldöttség, nem is mulasztotta el megnézni a főváros nevezetességeit. Az ukrán együttes a Várban található Hilton Hotelben szállt meg, a meccs előtti napon a korai ebédet és a csendes pihenőt laza séta követte a Halászbástya környékén. Eközben a Ferencváros az egyetlen, Groupama Arénában rendezett csoportmeccsre készült, a járványhelyzet akkor még lehetővé tette, hogy 6444 néző a helyszínről figyelje, amint Szerhij Rebrov korábbi együttese ellen vezényli jelenlegi csapatát. A szünetre kétgólos hátrányba került az FTC, ám a második félidőben Tokmac Nguen szépített, a 90. percben pedig Franck Boli gólja az egyenlítést jelentette. És ha a 96. percben Olekszandr Zubkov lövése kicsit pontosabb…

„Hihetetlen hangulat volt a stadionban, kétgólos hátrányban is biztattak bennünket, a második félidőt pedig mindannyian nagyon élveztük” – értékelt lapunknak az egyenlítő gól szerzője.

2020. NOVEMBER 4.

VAN ALAP AZ ELŐRELÉPÉSHEZ

A Ferencváros labdarúgói a tavalyi Európa-liga-szereplés és a mostani BL-csoportkör után magyar szinten jelentős nemzetközi tapasztalattal gazdagodtak, ami sokat segíthet abban, hogy a csapat jövő nyáron is valamelyik európai kupasorozat főtáblájáig meneteljen. Az Európai Labdarúgó-szövetségtől kapott összeg felhasználása a klub belügye, ám esetleg lehetőséget teremthet arra, hogy olyan labdarúgókért is harcba szálljon, akik korábban elérhetetlenek lettek volna a magyar bajnoknak. A csapat testközelből tapasztalhatta meg, mi kell ahhoz, hogy folytassa a felzárkózást az európai középmezőnyhöz, illetve ismét felkerült az európai futball térképére – jövő nyáron aligha emleget bárki is álomsorsolást, ha az FTC-t kapja az első selejtezőkörben.

Cristiano Ronaldo Budapesten! Habár a Juventus portugál világklasszisa koronavírus-fertőzés miatt több hetet kihagyott, éppen idejében lett negatív a mintája ahhoz, hogy a magyar fővárosba már társaival tarthasson. A találkozót a Puskás Arénában rendezték, a lelátón húszezer néző figyelte, amint a szakadó esőben ismét beigazolódik a futball egyik nagy igazsága: a kapussors kegyetlen. A Juve kényelmes tempót diktálva két góllal vezetett, amikor a második félidő közepén a Ferencváros menetelésében bravúrjaival kulcsszerepet játszó Dibusz Dénes előbb Miha Blazic vizes füvön megcsúszó hazaadását nem tudta átvenni, majd később rossz passzt adott a védőnek, az átadást pedig Paulo Dybala fülelte le. Mindkét hibáért góllal fizetett a Ferencváros, így kétség sem férhetett az olaszok győzelméhez – pedig az ötszörös aranylabdás portugál visszafogott teljesítményt nyújtott.

„Az öltözőben sokáig ültem a helyemen, senkihez sem szóltam. Mindenki többet várt magától, jobb teljesítményt szerettünk volna nyújtani, megmutatni, igenis többre vagyunk képesek. A találkozó végén sajnos lenulláztuk magunkat” – kesergett a lefújás után Botka Endre, a zöld-fehérek védője.

2020. NOVEMBER 24.

A találkozót szó szerint a vírus árnyékában rendezték. Lapunk tudósítói a mérkőzés előtti napon a Juventus Stadion egyik félreeső parkolójában az akkoriban kihelyezett autós Covid-tesztállomásba botlottak. Az olasz járványügyi hatóság a vörös zónába sorolta a Piemont tartományban található Torinót, nem csoda, ha a Juventus edzőbázisán a komplexumba behajtó médiamunkásoknál a testhőmérsékletet és a maszkviselést is ellen­őrizték. Torino mindezek ellenére sem tűnt szellemvárosnak november végén, ha visszafogottabban is, de a település élt. Akárcsak a remény pontszerzésre, a Ferencváros ugyanis Myrto Uzuni góljával vezetést szerzett Torinóban, s bár Cristiano Ronaldo még az első félidőben egyenlített, a rendkívül okosan, szervezetten és taktikusan futballozó Ferencvárosnak köszönhetően az eredményjelző még a 91. percben is döntetlent mutatott. A hosszabbítás második percében viszont érkezett Álvaro Morata, és a csoportkör alighanem legfájdalmasabb gólját bólintotta a Ferencváros kapujába.

„Próbáltam kézzel-lábbal belekapni, sajnos nem volt szerencsém. Ahogy estem, gyakorlatilag besodortam a kapuba. Ez minitragédia nekem, sokkal rosszabbul érintett a gól így, az utolsó pillanatban, mint ha tíz perccel korábban kapom” – bosszankodott Dibusz Dénes a meccs után.

2020. DECEMBER 2.

Az egészségügyi helyzet Magyarországon is egyre rosszabbá vált, így a találkozót zárt kapuk mögött rendezték. Más kérdés, hogy Lionel Messit akkor sem láthatták volna a szurkolók, ha megnyílnak a Puskás Aréna kapui, az argentin klasszis ugyanis – Marc-André ter Stegenhez és Philippe Coutinhóhoz hasonlóan – el sem jött a magyar fővárosba. A katalánok kijelentették, hogy tartalékos csapattal is győzelemre törnek, az első félidőben szerzett három góllal hamar el is varrták a szálakat. Talán ezen a találkozón ütközött ki a legjobban az a minőségbeli különbség, amelyet a legszűkebb európai elitbe tartozó csapatok képviselnek. Az FC Barcelona az első negyvenöt percben szinte nem is engedte labdához férni a magyar bajnokot.

„A találkozó előtt sokat beszélgettünk róla, hogy extra teljesítménnyel bravúrt érhetünk el, pontot szerezhetünk a spanyolok ellen. Hamar eldőlt, hogy erre semmi esélyünk sem lesz” – szomorkodott Botka Endre.

2020. DECEMBER 8.

Szerhij Rebrov hazatért. A Ferencváros ukrán szakvezetőjét mintha kicserélték volna, amikor a kijevi Olimpiai Stadion sajtótermébe lépett. A Magyarországon többnyire érzelemmentes arcát mutató szakvezető önmagához képest csupa mosoly és könnyedség volt, amikor a Dinamo Kijev – amellyel játékosként és vezetőedzőként is bajnoki címekig jutott – elleni utolsó csoportmeccset megelőző sajtótájékoztatón válaszolt az őt szeretettel fogadó és szüntelenül faggató helyi újságírók kérdéseire. A meccs tétje a csoport harmadik helyének és a tavaszi Európa-liga-folytatás kiharcolása volt, a mínusz hét Celsius-fokban azonban hiába futballozott sokáig jobban a Ferencváros, a helyzetek kimaradtak, a játékvezető egy büntetőgyanús helyzetben továbbot intett, a hazaiak pedig fejeltek egy gólt. Az FTC minden tőle telhetőt megtett az egyenlítésért, ám a kijevi mínuszokban elúszott a tavaszi folytatás lehetősége.

„Ezúttal is jól futballoztunk, és a BL-csoportkör egészét tekintve sem vallottunk szégyent. Korábban szinte senkinek sem volt BL-tapasztalata, ám a meccsek során egyénileg és csapatként is felnőttünk ahhoz a szinthez, amelyet ez a sorozat megkövetel” – összegzett az utolsó meccs után Szerhij Rebrov vezetőedző.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik