B. L. 2022.07.06 08:20 Frissítve: 2022.07.16 15:49

BL: Kosztanajban imádják a futballt, de kevés esélyt adnak a továbbjutásra

Többek között a Tobol költségvetéséről, összeomló jegyértékesítési felületéről, legjobb játékosairól és a Ferencváros elleni hazai meccsen várható hozzáállásáról nyilatkozott lapunknak Anton Lisszjak kazah újságíró.

 

Anton Lisszjak szerint gyorsult a Tobol játéka, több jó futballistája is van, de nem biztos, hogy ez elég lesz a Fradi ellen

Bár Kazahsztánban is a labdarúgás a legnépszerűbb sportág, klub- és válogatott futballja nem bővelkedik veretes eredményekben. Magyarországon kevesen jártasak az ottani viszonyokban, ennélfogva a Ferencváros szerdai BL-ellenfelét is csak néhányan ismerik, éppen ezért megkerestük kazah kollégánkat, a sports.ru kazahsztáni aloldalának főszerkesztőjét, Anton Lisszjakot.

 
Az én szótáramban nem szerepel a probléma kifejezés – Csercseszov
Száz kisleány, száz gól – Deák Zsigmond jegyzete 
Van néhány játékelem, amiben a Tobol számai jobbak a Fradiéinál

„A Tobolnak nincs olyan színes történelme, mint a rivális Kajratnak, de az országban így is az egyik legnevesebb, az elmúlt tizenöt évben rendre az élmezőnyben végzett. Kazahsztánban alig van magántulajdonban lévő klub, az állam finanszírozza a működésüket, leginkább attól függően, hogy a helyi akim, azaz a polgármester hogyan viszonyul a sportághoz, szereti-e vagy sem. Kosztanaj városvezetője imádja a futballt, így a helyi profi labdarúgást edzőpályák, konditermek, valamint egy kisebb szállodával ellátott edzőközpont is szolgálja. Amúgy legfeljebb két és fél millió dollár lehet az éves költségvetése, mivel Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök rendelete szerint egy profi labdarúgóklub támogatása nem haladhatja meg ezt az összeget.”

NS-SZAKÉRTŐ

Lisztes Krisztián, a Ferencváros korábbi 49-szeres válogatott középpályása: – Az első tétmérkőzés mindig fontos a csapat életében. A Ferencváros esetében mindenképpen hátrányt jelent, hogy a Tobol lendületben van, Kazahsztánban zajlik a bajnokság, mégsem féltem a Fradit. Egyben van az együttes, felkészült a párharcra és papíron is esélyesebb. A négyórás időeltolódás okozhat gondot, emlékszem, az atlantai olimpiára utazva bennünket is alaposan megviselt az átállás. Különös volt, amikor szóltak, hogy még nem szabad aludni, hiába ragadt le a szemünk... Biztos vagyok benne, a Fradinál erre is odafigyelnek, felkészült a szakmai és orvosi stáb. Ne feledjük azt sem, hogy lesz visszavágó, a kazah együttesnek is el kell utaznia Budapestre. Bizakodva várom az első mérkőzést, a két találkozó alapján esélyesebb a Fradi. Ami az új labdarúgókat illeti: Adama Traoréra és Mats Knoesterre már szerdán is kulcsszerep hárulhat, kíváncsian várom az összeállítást.


Mint megtudtuk, tíz évvel ezelőtt nyolcezres átlagnézőszáma volt a Tobolnak, ám az utóbbi időben ritkán telt meg a kilencezres létesítmény, többnyire három-négy ezer néző előtt rendezi hazai mérkőzéseit. A Bajnokok Ligája és a Ferencváros azonban megmozgatja a város lakóit.

„Amikor a klub elkezdte az online felületein a Ferencváros elleni összecsapásra a jegyértékesítést, összeomlott a szerver, három órán keresztül nem lehetett megnyitni a hivatalos honlapot. Hiába, Sztanyiszlav Csercseszov egykori orosz válogatott szövetségi kapitányként ismert, egyúttal roppant népszerű Kazahsztánban, a helyieket érdekli, milyen csapatot kovácsolt a magyar bajnokból. Emellett a pénztárcabarát jegyáraknak is tulajdonítható, hogy telt ház lesz.”

Adva van a kérdés: milyen ellenfél vár a zöld-fehérekre?

„Almatiban és Nur-Szultanban valószínűleg úgy tartják, az előző idényben nem érdemelte meg a Tobol bajnoki címet, mert a játékstílusa nem volt látványos: ötvédős játékrendszert alkalmazva visszahúzódott a saját térfelére, arra várva, hogy az ellenfél hibáit kihasználva a széleken lehetőséget teremtsen a rendezetlen védelemmel szemben. Ez a stílus már a múlté, a csapat edzőt váltott, a szerb Milan Milanovics vette át az irányítást. A májusban kinevezett trénerével négyvédős rendszerre állt át, és a bajnokságban három mérkőzésen hét pontot szerzett. A játékoskeret jelentősen átalakult, az előző idényhez képest gyengült, mások mellett Azat Nurgaljev csapatkapitány is távozott. Maradt azonban jó futballistája, Zoran Tosicsot például aligha kell bemutatni, hiszen megfordult a Manchester Unitedben és a CSZKA Moszkvában, s érdemes odafigyelni Szerikzsan Muzsikovra is, a kazah válogatott támadó középpályás nemrég tért vissza sérüléséből. Tapasztalt labdarúgó, remekül passzol és lát a pályán, az ő visszatérésétől sokat remélhet a Tobol, mert amíg hiányzott, nem volt, aki fazont szabott volna az együttes játékának. Alekszandr Mokin kapus negyvenkét évesen a liga legidősebb játékosa, aki az előző idényben beverekedte magát a kezdőbe, és a bajnokság legjobbja volt a posztján. A csapat az idén hadilábon áll a gólszerzéssel, üzbég csatára nem a tőle elvárható szinten teljesít, ezért nemrég szerződtetett egy elefántcsontparti támadót, aki az előző idényben az örmény élvonal gólkirálya volt. Új edzőjével gyorsabb lett a Tobol játéka, ám jó kérdés, milyen szellemben lép pályára szerdán. Az első negyedórában alighanem óvatosan játszik, felméri, mire számíthat ellenfelétől, s ha úgy ítéli meg, van keresnivalója, támadásba lendül. A kazah futballkedvelők szorítanak a Tobolért, de sok esélyt nem adnak a továbbjutására, mert nehéz párharc vár rá. A helyiek úgy-ahogy ismerik a Fradit, Szerhij Rebrov és az egykori Kajrat-játékos Isael miatt követték az eredményeit. Nehéz feladata lesz a kazah bajnoknak a magyar ellen, húsz százalék esélyt adok rá, hogy túljut a Ferencvároson.” 

NS-grafika: Dancsák András – A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

BAJNOKOK LIGÁJA
SELEJTEZŐ, 1. FORDULÓ
Első mérkőzés (július 6.)
16.00:
Tobol (kazah)–Ferencváros (tv: M4 Sport)
Visszavágó (július 13.)
20.00:
Ferencváros–Tobol

2022.08.09 19:31:31

Bajnokok Ligája BORSOS LÁSZLÓ (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Sokkal lelkesebb, összeszedettebb volt az azeri csapat, a magyar bajnok az Európa-liga csoportköréért harcol tovább.

2022.08.03 23:05:48

Bajnokok Ligája MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. A jövőnek csak az eredmény marad, akármit is gondolunk most, a lefújás utáni órákban.

2022.08.03 17:43:28

Bajnokok Ligája BORBOLA BENCE (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Jónak mondható eredménnyel zárult a magyar bajnok azerbajdzsáni túrája, Boli góljára Owusu válaszolt.