BL: a Qarabag ontja a gólokat, de három ásza sem játszhat az FTC ellen!

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2022.08.03. 08:03
null
Az idén négy BL-selejtezőn négy gólt szerző és egy gólpasszt adó Kady (szemben) nem játszhat szerdán a Qarabagban az FTC ellen (Fotó: AFP, archív)
A szerdai Qarabag–Ferencváros BL-selejtező előtt a Qafqazinfo.az újságírójával, Elsevar Mammaddal beszélgettünk az azeri bajnokcsapatról.

 

Azeri kollégánk, Elsevar Mammad először is azt szögezte le a Qarabaggal kapcsolatban, hogy a Ferencváros eddigi két BL-selejtezős ellenfelével, a kazah Tobollal és a szlovák Slovannal ellentétben a Qarabag egy kimondottan nyílt, gólerős támadófutballt játszó csapat. Ezt bizonyítja, hogy 28 bajnoki meccsen 72 gólt szerezve nyerte meg tavasszal a bajnokságot (19 pontos előnnyel a Neftci előtt), a 2.57-es gólátlaga bőven magasabb volt, mint a 33 bajnokin 60 gólt szerző (1.82) Ferencvárosé.

A NEMZET CSAPATA EGY LEGENDA VEZETÉSÉVEL – A SZURKOLÓKRÓL, EDZŐRŐL

Arról már hétfőn beszámoltunk, hogy telt ház, vagyis közel 30 ezer néző előtt játszanak szerdán a csapatok.

„Két nap alatt az összes jegy elkelt. Az azeri futball nem jó, de a Qarabag jó nemzetközi meccseket hoz Azerbajdzsánba, ezért a szurkolók nemzeti csapatként tekintenek a klubra. Qarabag neve nagy Azerbajdzsánt jelent, ideértve az örmények által megszállt területeket, ezért is szereti mindenki a csapatot. És nagyon tisztelik a klub edzőjét, Qurban Qurbanovot, akit az azeri labdarúgás emblematikus alakjaként tartanak nyilván” – mondta ezzel kapcsolatban Elsevar Mammad.

Az 50 éves, játékosként 68-szoros válogatott Qurban Qurbanovról pedig azt érdemes tudni, hogy az egyik legrégebb óta hivatalban lévő vezetőedző Európában. 2008 júliusa óta tölti be a pozícióját, több mint 5100 napja ő irányítja az együttest.

Ráadásul a Qarabag a nemzetközi porondon sem áll be védekezni. A BL-selejtező 1. fordulójában a lengyel Lech Poznant otthon 5–1-re kiütötte (és 5–2-vel búcsúztatta), a folytatásban a svájci bajnok FC Zürichet ejtette ki hosszabbítás után 5–4-es összesítéssel. Az előző idényben pedig az FC Basel, a Kajrat és az Omonia mellől, hat meccsen tíz gólt szerezve, a 2. helyen továbbjutott csoportjából az Ekl főtábláján; a végállomást a Marseille jelentette a következő körben 6–1-gyel.

„A Qarabag edzője, Qurban Qurbanov csatár volt és ez a játékon is érződik, rendkívül támadó szellemben futballozik az együttese – mondta megkeresésünkre a Qafqazinfo.az újságírója, Elsevar Mammad. –Azzal együtt, hogy ebben az évben új csapatot épít, és egy kicsit a taktika is változott. Nemcsak támadó, hanem kimondottan szép futballt is játszanak. Ezt elsősorban a nagyon jó támadó középpályások, Kady (a brazil a napokban hosszabbított öt évvel – a szerző), illetve az egyaránt honosítottRichard Almeyda és Filip Ozobic alapozzák meg, de ide sorolhatjuk a nyáron érkezett Marko Jankovicsot is.”

Ugyanakkor kollégánk a csapat problémáiról is beszélt – ahogyan a vezetőedző is, a meccset megelőző, keddi sajtótájékoztatón.

„A gárda gyengéit jól mutatják az eddigi BL-selejtezők, hiszen a továbbjutás ellenére négy meccsből kettőt elveszített, ha csak a rendes játékidőt nézzük, a Lech Poznan vendégeként egy-nullára kapott ki, Zürichben pedig csupán a kétszer tizenöt perces hosszabbításban szerzett góllal tudta kettő-kettőre alakítani a találkozót. Másrészt Zürichben megsérült a kolumbiai belső védő, Kevin Medina, két hónapig nem számíthat a csapat a legjobb védőjére, az ő kiesése érzékeny veszteség. Ráadásul a Ferencváros elleni első meccsen három sárga lapja miatt Kady és Richard Almeyda sem szerepelhet, az eltiltásukat töltik. Ez így együtt nagyon nagy veszteség a Qarabag számára. Ezzel együtt a szurkolók bíznak benne, hogy a Ferencvároson is túl tud jutni az alakulatuk, bár a magyar bajnok tűnik az eddigi legerősebb riválisnak, de hisznek benne, hogy idén újra elérheti a csoportkört a Qarabag a BL-ben, ezért kapkodták el két nap alatt a jegyeket és lesz telt ház a szerdai mérkőzésen.”

Mammad a nyári átigazolásokkal kapcsolatban kifejtette, nem volt sok változás az azeri bajnok keretében, viszont a középpályán a magasabb fizetésért a belgrádi Partizanhoz távozó Patrick Andrade kulcsembernek számított.

„A már említett montenegrói Jankovics és a brazil Júlio Romao érkezett a nyáron a csapathoz. Utóbbit még nem láttuk játszani, előbbi viszont jól illeszkedik a Qarabag futballjába, hosszú távon is erőssége lehet a csapatnak.”

A fentiek alapján azt látatlanban is leszögezhetjük, hogy Adama Traorééknak, vagyis a Ferencváros gyors támadóinak sokkal könnyebb lesz egy támadó felfogású ellenféllel szemben futballozniuk, mint egy visszazáró, kontrákra berendezkedő gárdával szemben. Ebben a párharcban így az lehet a döntő, melyik együttes védelme fog kevesebbet hibázni, mert az szinte borítékolható, hogy gólhelyzetekben és gólokban sem lesz hiány.

BAJNOKOK LIGÁJA 2022–2023
SELEJTEZŐ, 3. FORDULÓ
ELSŐ MÉRKŐZÉS

18.00:Qarabag (azeri)–Ferencváros (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
VISSZAVÁGÓ
Augusztus 9.
, 20.00:Ferencváros–Qarabag (azeri) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik